Soesjes van zongedroogde tomaat en kaas

Soesjes van zongedroogde tomaat en kaas

Ben je het ook zat om altijd op verjaardagen de ouderwetse toastjes met salades, chips en nootjes uit de kast te trekken? Bijzondere, kleine hapjes hoeven helemaal niet moeilijk te zijn om te maken en zijn dubbel zo lekker, omdat ze nieuw en verrassend zijn. Dit gerecht is ideaal voor beginners, maar ook voor de gevorderde kok zeker een aanrader. Het enige wat je nodig hebt zijn de ingrediënten, een pan en een oven.

Ingrediënten voor het maken van ongeveer 16 stuks

  • 75 gram boter
  • 175 gram gezeefde bloem
  • 2,25 deciliter water
  • 4 middelgrote eieren
  • 175 gram geraspte gruyère (kaas)
  • een halve theelepel zout
  • 50 gram zongedroogde tomaten op olie (wel eerst even laten uitlekken)

De stappen

Stap 1: Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

Stap 2: Verwarm in een grote pan op een laag vuurtje de boter en de 2,25 deciliter water. Laat dit in ongeveer vijf minuten goed warm worden.

Stap 3: Breng het aan de kook en haal dan de pan van het vuur af. Klop daar het bloem en de zout doorheen, totdat het mengsel een glad geheel vormt. Blijf wel ondertussen roeren, anders komen er veel klontjes.

Stap 4: Voeg hierna de eieren toe, terwijl je goed blijft kloppen. Kneed het deeg nog even door totdat het begint met glanzen.

Stap 5: Voeg de gruyère kaas al roerend toe.

Stap 6: leg de balletjes deeg (van ongeveer 2 eetlepels per balletje) op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg ervoor dat je wat ruimte overlaat tussen de soesjes, omdat ze nog wat zullen rijzen in de oven.

Stap 7: Bak de balletjes in 20 minuten gaar totdat ze goudbruin en gerezen zijn. Zet hierna de oven uit.

Stap 8: Maak een snee in de bovenkant van elk balletje, om wat stoom te laten ontsnappen. Zorg ervoor dat je niet te grote sneetjes maakt, want dan zullen de soesjes minder makkelijk dicht te maken zijn.

Stap 9: Zet daarna de soesjes weer in de afkoelende oven voor ongeveer 5 minuten. Haal ze dan weer uit de oven en laat ze nog ongeveer 5 minuten afkoelen.

Stap 10: Maak ondertussen de vulling voor de soesjes. Dit doe je door de al uitgelekte zongedroogde tomaten en wat van de boter in een keukenmachine te mengen, totdat het een soort gladde, pasta is geworden. Er moeten zo min mogelijk stukjes in zitten.

Stap 11: verdeel de pasta in de soesjes. Het is het makkelijkst als je een theelepel gebruikt om het mengsel in de soesjes te stoppen. Zorg dat je de soesjes weer goed dichtvouwt, zodat het echt balletjes blijven.

Seveertip: Maak een piramide van de balletjes op een bord. Het is het lekkerst als de soesjes nog halfwarm of lauw zijn als je deze serveert. Uiteraard kunnen ze ook koud gegeten worden. Garneer de piramide af met verse cherry tomaatjes en blaadjes basilicum. De soesjes kunnen gegeten worden met bijvoorbeeld mayonaise en mosterd.

Eet smakelijk!


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden