Hoe maak je lekkere kruidnoten of pepernoten

Inleiding

Sinterklaas is weer in het land, de schoentjes worden iedere avond trouw voor de schoorsteen gezet en er worden volop sinterklaasliedjes gevonden. Het vrolijke feest is weer aangebroken. Maar boven al deze gezelligheid zijn er natuurlijk ook de lekkernijen! Chocoladeletters, taaitaai en pepernoten! Er zijn veel verschillende pepernoten, met chocolade, met karamel of gewoon lekker naturel. Maar veel mensen verwarren pepernoten vaak met kruidnoten. Wat is het verschil eigenlijk? En hoe maak je pepernoten, oftewel kruidnoten, eigenlijk? Welke ingrediënten heb je nodig? Zijn er ook nog variaties mogelijk? 

Verschil tussen pepernoten en kruidnoten

Pepernoten worden vaak vergeleken met kruidnoten, maar er is wel degelijk een verschil. Pepernoten zijn een mengsel van overwegend roggemeel met een klein beetje anijs. Taaitaai snoepgoed, dat ook met Sinterklaas gegeten wordt, wordt van hetzelfde mengsel gemaakt. Ze zijn vaak een beetje zacht aan de binnenkant en lichtbruin of zelfs gelig aan de buitenkant. Vaak hebben ze een vierkantige vorm. Kruidnoten zijn daarentegen donkerbruin en krokant gebakken, bovendien hebben ze de vorm van een halve ronde bol. Ook worden kruidnoten gemaakt van een ander deeg, waar onder andere speculaaskruiden in verwerkt zitten. Vandaar dat de smaak van pepernoten ook erg afwijkt van de smaak van kruidnoten. In dit artikel wordt het recept voor kruidnoten behandeld, aangezien deze het meeste gegeten worden in Nederland en dus ook het meest gebakken worden in Nederland. 

Benodigdheden

Ingrediënten voor ongeveer 50 pepernoten

 • 100 gram zelfrijzend bakmeel
 • 2 á 3 theelepels speculaaskruiden (ook wel bekend als koekkruiden)
 • 50 gram bruine basterdsuiker
 • 2 eetlepels melk
 • 40 gram (koude) boter
 • zout naar smaak

Materialen

 • een zeef
 • een kom
 • plastic folie
 • bakpapier
 • oven 

Bereidingswijze

 • Plaats de zeef op een grote kom en zeef hierdoor het zelfrijzende bakmeel en de basterdsuiker zodat er geen klontjes meer in zitten. Doe nu ook de speculaaskruiden in de kom en meng het geheel. Voeg een snufje zout toe (een mespunt moet voldoende zijn, maar minder mag natuurlijk ook).
 • Snijd de boter in kleine blokjes en meng deze met de rest in de kom totdat er een kruimelige massa ontstaat, het mengsel hoeft dus nog niet glad te zijn! Dit kun je met je handen doen, maar ook met  behulp van een mes of twee messen.
 • Voeg de melk toe en kneed het deeg tot een glad geheel met je handen. Maak een mooie bal van het deeg, doe deze terug in de kom en dek de kom af met plastic folie. Laat het deeg ongeveer een uur rusten op een koele plek (dit hoeft niet per se in de koelkast te zijn).
 • Bedek de bakplaat met het bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden. Pak het deeg erbij en maak balletjes van gelijke hoogte. Leg de balletjes met een ruime afstand (2 tot 3 centimeter) van elkaar af op de bakplaat. Druk de balletjes plat met je vlakke hand. Bak de pepernoten vervolgens 18 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven totdat ze mooi bruin zien en knapperig zijn. Laat ze even afkoelen en eet smakelijk! 

Variaties

Zoals er in de supermarkt varianten op pepernoten te koop zijn, kun je ook zelf variaties op pepernoten maken. Denk bijvoorbeeld aan het spelen met de hoeveelheid ingrediënten. Door de hoeveelheid speculaaskruiden aan te passen, zorg je ervoor dat je pepernoten krijgt die milder van smaak zijn of juist sterker van smaak zijn. Ook kun je als variatie de pepernoten bedekken met een laagje chocolade of een laagje karamel. Smelt hiervoor de chocolade en dompel de pepernoten er in onder. Voor de karamel kun je zelf karamel maken door suiker met boter of water te smelten of je koopt kant en klare karamel in de winkel. Probeer ook eens honing of anijs toe te voegen aan de pepernoten voor een ongewone twist, of een snufje kaneel. Je kunt alle kanten op qua smaakcombinaties.

Conclusie

Pepernoten zijn een lekkernij die vaak gegeten worden wanneer Sinterklaas in het land is. Vaak worden pepernoten echter verward met kruidnoten. Pepernoten worden gemaakt van taai-taaideeg met anijs, terwijl pepernoten gemaakt worden met speculaaskruiden. Om kruidnoten te maken maak je een glad deeg van melk, zelfrijzend bakmeel, boter, basterdsuiker en speculaaskruiden. Bak de pepernoten in de oven totdat  ze knapperig en bruin zijn, leuk om te doen met de kinderen! Verder is pepernoten bakken nooit saai omdat je op erg veel manieren kan variëren. Eet smakelijk! 

Bron afbeelding: Wikimedia Commons, Ciell

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden