Hoe maak je een eenvoudige progrestaart

Inleiding

Bij een feestelijke gelegenheid wordt vaak taart gegeten. Dit kan een fruitige taart zijn, zoals appeltaart of een kersenvlaai of een slagroomtaart. Maar als je eens een keer iets anders wilt serveren dan bovenstaande taarten, is progrestaart misschien een optie. Progrestaart, onder de meeste mensen ook wel bekend als schuimgebak, is een iets chiquere taart, bestaande uit eiwitten, slagroom, fijngehakte noten en witte basterdsuiker. Het is heel eenvoudig te maken en ziet er erg mooi uit. Maar waar komt de naam progrestaart eigenlijk vandaan? En hoe maak je een eenvoudige progrestaart?

De naam 'progrestaart'

In tegenstelling tot veel andere taarten, wordt een progrestaart niet gemaakt van een deeg maar van een beslag: het beslag zelf is de taart, er hoeft in principe geen vulling meer bij (alleen slagroom). Het vocht uit de stijfgeklopte eiwitten zet in de oven uit tot een waterdamp. Damp heeft een groter volume dan vocht, waardoor het beslag uitzet en dus in volume vergroot wordt. Dit heet progressie: een vooruitgang, een uiteenzetting. Het verschil tussen progrestaart en ‘normaal’ schuimgebak is echter dat er in progrestaart naast eiwitten en suikers ook nog gehakte noten (en soms vanille) worden toegevoegd.

Benodigdheden

Ingrediënten

 • 6 eieren
 • 360 gram witte (basterd)suiker
 • 4 kleine pakjes slagroom (ongeveer 1 – 1,5 liter)
 • noten (amandelen, hazelnoten of noten naar eigen keuze)

Materialen

 • 2 vellen bakpapier (of meerdere, afhankelijk van het aantal lagen)
 • een schaal
 • een mixer
 • een kom
 • spuitzak

Bereidingswijze

 • Splits de dooier van het eiwit en doe het eiwit in een kom. Het eigeel heb je niet meer nodig. Pak vervolgens de mixer en klop de eiwitten stijf, totdat er schuimpieken ontstaan (of je de kom op zijn kop boven je hoofd kan houden zonder dat het eiwit eruit loopt!). Voeg nu in kleine beetjes de suiker toe, zodat het opgestijfde eiwit mooi gaat glanzen, blijf mixen. Hak ondertussen de noten goed fijn en voeg deze na de suiker ook toe. Blijf mixen totdat er een mooi, glad en stevig beslag ontstaat.
 • Verwarm de heteluchtoven voor op 100 graden Celsius. Teken op de vellen bakpapier ieder een even grote ronde, gebruik hiervoor de op zijn kop gezette schaal. Verdeel het beslag over de twee vellen bakpapier en zet deze voor ongeveer 2 uur in de voorverwarmde oven.
 • Laat de twee ronden afkoelen en smeer vervolgens op de onderste helft slagroom. Leg de andere helft erbovenop. Smeer nu heel de taart in met slagroom, zowel aan de bovenkant als aan de zijkanten. Vul een spuitzak met de resterende slagroom en spuit toefjes op de bovenkant van de progrestaart. Maak het geheel af met een aantal noten. Eet smakelijk! 

Conclusie

De naam progrestaart komt van het woord ‘progressie’, dat vooruitgang betekent. Progrestaart wijkt af van normaal schuimgebak, omdat er in progrestaart ook noten worden toegevoegd. Toch is er in beide gevallen spraken van ‘progressie’: door de hoge temperatuur in de oven zet het beslag uit. Je maakt progrestaart door de eiwitten op te kloppen en langzaam suiker en gehakte noten toe te voegen. Vervolgens bouw je de taart laag voor laag op door een laag gebakken beslag en een laag slagroom op elkaar te stapelen. Je maakt de taart af door hem te versieren met toefjes slagroom en gehakte of hele noten. Eet smakelijk! 

Bron afbeelding: Wikimedia Commons, Donovan Govan