Hoe maak je eiwitglazuur

Inleiding

Wat is er nou leuker dan alleen of met elkaar lekkernijen te bakken? Wanneer je een lekkere taart of koekjes hebt gemaakt wil je natuurlijk wel dat deze er lekker en uitnodigend uit zien om te eten. Glazuur biedt daarbij een goede uitkomst. Met glazuur kun je allerlei soorten gebak decoreren. Je hebt twee soorten glazuur: op basis van water en op basis van eiwitten. Een eiwitglazuur wordt veel harder dan een glazuur op basis van water, waardoor het in sommige gevallen veel handiger is in gebruik! Maar hoe maak je eigenlijk eiwitglazuur?

Poedersuikerglazuur of eiwitglazuur?

Als je een eigengemaakte creatie wilt glazuren, moet je jezelf van te voren afvragen welke glazuur je het beste kunt gebruiken. Zoals hierboven reeds vermeld stond, is een eiwitglazuur veel steviger dan een poedersuikerglazuur. Wanneer je een groot oppervlak wilt glazuren, bijvoorbeeld van een cupcakeje of een taart, kun je het beste poedersuikerglazuur gebruiken, omdat dat het beste weg hapt. Als je gericht decoraties aan wilt brengen, bijvoorbeeld het schrijven van letters of het tekenen van figuurtjes, dan kun je het beste een eiwitglazuur gebruiken. 

Benodigdheden

Ingrediënten

 • twee eiwitten
 • een eetlepel citroensap
 • 450 gram poedersuiker
 • smaak- en/of kleurstoffen (eventueel) 

Materialen

 • een garde
 • een zeef
 • een kom
 • een mixer 

Bereidingswijze

 • Doe twee eiwitten in een vetvrije kom en klop deze met een mixer luchtig en schuimig. Het is belangrijk dat de kom en mixer vetvrij zijn, anders zal het eiwit nooit stijf worden
 • Zeef vervolgens, in kleine hoeveelheden, de poedersuiker boven de kom en roer dit alles goed door elkaar.
 • Roer nu met een garde een eetlepel citroensap door het glazuur. In dit stadium kun je ook eventueel een aantal druppeltjes smaak- of kleurstof toevoegen om het glazuur een mooie kleur of een lekkere smaak te geven. 

Garneren

Wanneer je met eiwitglazuur wilt garneren, kun je dit het beste doen met een cornetje. Een cornetje is een garneerzakje gemaakt van bakpapier. Je knipt hiervoor een driehoek uit bakpapier. Leg de langste zijde van de driehoek aan de linkerkant. Pak nu de bovenste hoek van de driehoek vast met je rechterduim en wijsvinger en de hoek aan de onderkant met je linkerduim en wijsvinger. Draai het papiertje vervolgens met de bovenste hoek naar de hoek die je niet vasthoudt. Draai de onderste hoek om het zakje heen, zodat deze ook samenkomt met de andere twee hoeken. Hierdoor ontstaat er een klein zakje in de vorm van een spuitzak. Om te garneren vul je het zakje met eiwitglazuur en knip je met een schaar een klein stukje van het scherpe puntje af, zodat er een spuitmondje ontstaat. Hoe verder je de punt afknipt, hoe dikker de glazuurlijn is. 

Conclusie

Glazuur wordt vaak gebruikt om lekkernijen, zoals taarten en cupcakes, te decoreren. Eiwitglazuur wordt veel steviger dan poedersuikerglazuur op basis van water en is daarom in sommige gevallen beter geschikt. Je maakt eiwitglazuur door eiwitten schuimig te kloppen en te mengen met poedersuiker. Vervolgens voeg je wat citroensap en eventueel wat kleur- of smaakstoffen toe. Je kunt eiwitglazuur het beste garneren door een cornetje te vouwen van bakpapier. Hierdoor kun je het eiwitglazuur makkelijk opspuiten. Veel plezier met decoreren en eet smakelijk! 

Bron afbeelding: Wikimedia Commons, Vlad2i