Hoe maak je chocoladeglazuur

Inleiding

Wie houdt er nou niet van chocolade? Deze lekkernij, gemaakt van cacaobonen, is voor veel mensen een echt genot. En chocolade hoeft helemaal niet ongezond te zijn. Men zegt dat extra pure chocolade, met 70% of meer cacao, zelfs gezond is, mits je niet te veel eet. Chocolade is daarom ook prima geschikt om gebak te decoreren. Een van de manieren om chocolade te gebruiken in de patisserie is door een chocoladeglazuur te maken. Maar hoe maak je dit glazuur eigenlijk? En op welke manieren kun je dit glazuur gebruiken?

Benodigdheden

Ingrediënten

  • 125 gram chocolade naar keuze (voor een glazuur met een rijke smaak kun je het beste pure chocolade kiezen)
  • 60 gram boter (op kamertemperatuur)
  • een aantal eetlepels koud water
  • 100 gram poedersuiker

Materialen

  • een glazen kom
  • een scherp mes
  • een pan (waar de glazen kom op kan staan)
  • een zeef
  • een pollepel of spatel
  • een kwastje (eventueel)
  • een plank (geen hout) (eventueel)
  • paletmes of stevige spatel (eventueel)

Bereidingswijze

  • Hak de chocolade in kleine stukjes en hak de stukjes vervolgens zo klein mogelijk. Vul een pan voor twee derde met water en zet de glazen kom op de pan. Breng het water langzaam aan de kook. De onderkant van de kom mag het water niet raken! Doe de chocolade vervolgens in de kom en blijf roeren totdat alle chocolade gesmolten is. Deze manier van chocolade smelten wordt au bain-marie genoemd.
  • Haal de kom van de pan af (pas op, deze is heet!). Snijd de boter in kleine blokje en roer deze door de chocolade heen tot alle boter is opgelost.
  • Pak nu de zeef en zeef de poedersuiker boven de kom. Meng vervolgens de gezeefde poedersuiker met het chocolademengsel totdat er een egale massa ontstaat. Proef het glazuur en voeg eventueel nog wat boter of poedersuiker toe om het glazuur verder op smaak te brengen.
  • Voeg tenslotte een aantal eetlepels koud water geleidelijk toe aan het glazuur en roer het goed door elkaar, totdat het glazuur de gewenste dikte heeft. Het is belangrijk om het glazuur te verwerken wanneer het nog lauwwarm is, anders lukt het niet meer! Je kunt in het glazuur dippen met bijvoorbeeld soesjes of tompouces, met een kwastje cake of gebak ermee bestrijken of een van de volgende decoratietips gebruiken!

Chocoladeblaadjes

Een creatieve manier om het chocoladeglazuur te verwerken is door er vormpjes (in dit geval blaadjes) van te maken. Hiervoor heb je een aantal stevig blaadjes uit de tuin nodig (denk bijvoorbeeld aan hulst). Laat de blaadjes drogen en bestrijk deze vervolgens met een kwastje aan één kant met chocolade. Laat de blaadjes drogen. Wanneer de chocolade volledig gestold is, kun je de chocoladeblaadjes voorzichtig van de echte blaadjes loswippen met een mesje. Je kunt deze manier van verwerken natuurlijk ook toepassen op allerlei andere vormen! 

Chocoladekrullen

Chocoladekrullen zijn uitermate geschikt om taarten mee te decoreren. Denk hierbij aan een heerlijke rijke chocoladetaart, maar bijvoorbeeld ook aan rijstevlaai. Om de chocoladekrullen te maken schenk je het glazuur op een schone plaat (niet van hout!), zoals een bakplaat of snijplank. Laat de chocolade stollen. Pak vervolgens een paletmes of een spatel en schraap hiermee van onder naar boven de chocolade van de plank, zodat er krullen ontstaan. Let op dat je de chocoladekrullen niet (te lang) met je vingers vastpakt, want dan zullen de krullen weer smelten!

Conclusie

Chocolade is prima geschikt om gebak mee te decoreren en een van de manieren om dat te doen is door middel van chocoladeglazuur! Je maakt chocoladeglazuur door chocolade au bain-marie te smelten en er vervolgens kleine klontjes boter en poedersuiker door te mengen. Je kunt het gebak decoreren door het glazuur direct erop te smeren of door je lekkernijen direct in het glazuur te dopen, maar je kunt met het chocolademengsel ook oogverblindende chocoladeblaadjes of –krullen maken. Eet smakelijk! 

Bron afbeelding: Wikimedia Commons, Aka