Wat doet een architect

Wat doet een architect?

Een architect kan zelfstandig werken of werken bij een architectenbureau. Veelal werkt een architect bij een architectenbureau. Deze bureaus variëren van heel klein tot heel groot. Sommige van deze bureaus richten zicht alleen op het ontwerp, anderen hebben constructeurs dan wel kostendeskundigen in dienst.

Werkzaamheden

De hoofdtaak van de architect is dan ook het maken van een ontwerp. Daarnaast kan een architect ook andere taken vervullen zoals:

  • Opstellen van kostenraming
  • Verzorgen van aanbesteding
  • Inrichting van een gebouw
  • Opzichter tijdens uitvoering van bouwwerk

Bij het maken van een ontwerp houd een architect rekening met de wensen van de gebruiker. Deze wensen worden vaak al benoemd in het zogenoemde Programma van Eisen (PvE). Het Programma van eisen word dan ook opgesteld door de opdrachtgever.

De architect heeft de taak het ontwerp uit te werken in een bestek en tekeningen. Dit gebeurd in verschillende fases. De fasen die de architect met zijn werknemers door loopt zijn:

Schets ontwerp (SO)

In deze fase laat de architect zijn creativiteit zien op papier. Het is dan ook niks anders als een ruw opzet van zijn ontwerp. Met dit schetsontwerp geeft hij de opdrachtgever een beeld van zijn ontwerp.

Voorlopig ontwerp (VO)

Het schets ontwerp word verder uitgewerkt tot een voorlopig ontwerp. Dit gebeurd met behulp van computer programma's. In dit voorlopige ontwerp zijn aanvullende wensen en op- en aanmerkingen verwerkt. Het voorlopige ontwerp bestaat uit gevels, plattegronden en doorsneden.

Definitief ontwerp (DO)

In deze fase ontstaat een volledig beeld van het project. Zo is het definitief ontwerp gedetailleerder uitgewerkt dan het voorlopig ontwerp. In deze fase is dan ook alles op elkaar afgestemd.

Bestekfase

In deze fase ligt de nadruk op het vervaardigen van technische tekening met betrekking tot het ontwerp. Er worden in deze fase constructie tekeningen gedetailleerd en installatie tekeningen gemaakt. Echter word er niet alleen getekend in deze fase, maar zal er ook het een en ander worden berekend omtrent de constructie en bouwfysische eisen. Daarnaast zijn de materialen en werkzaamheden omschreven in het bestek.

De Bouw

Zodra al het teken en reken werk is goed gekeurd kan er begonnen worden met de bouw. Tijdens de bouw werken de aannemer en de architect nog samen, de architect zal regelmatig naar het gebouw komen kijken. Daar houdt hij technische besprekingen met de opzichter, die namens de architect toeziet op de bouwwerkzaamheden.

Verdiensten

Wat een architect verdient aan een bouwproject, hangt af van de totale bouwsom, hij ontvangt een bepaald percentage van deze bouwsom. Dit percentage ligt meestal tussen de 2 a 3 % van de totale bouwsom.

Opleiding

In Nederland bestaan er meerdere opleiding mogelijkheden waardoor men in aanmerking kan komen voor inschrijving in het architectenregister waarna men de titel van architect mag voeren:

  • De Technische Universiteit Delft of de TU Eindhoven gevolgd hebben, met de titel bouwkundig ingenieur, wat nou ‘Master of Science in Architecture’ heet.
  • De verschillende Academies van de Bouwkunst gevolgd hebben, na de HTS of kunstacademie.
  • als men in één land binnen de EU recht heeft op het uitoefenen van het beroep architect, dan mag men dit beroep in de gehele EU uitoefenen.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden