Kasteelovernachting in midden Frankrijk

Inleiding

Ben je op weg naar het zuiden van Frankrijk of wil je juist een vakantie iets dichterbij, dan is overnachten op een kasteel in de Allier wat je zoekt.

Château Champigny is romantisch, gezellig, heeft een familiale sfeer, geeft je rust en ruimte zonder te geïsoleerd te zijn, en heeft een eigen privé zwembad met een prachtig uitzicht.

De Allier, in het hart van Frankrijk, is een fantastisch, natuurrijk en nog relatief onbekend departement, met meer dan 500 kastelen, waar de Fransen heel vriendelijk zijn, de restaurantjes schandalig goedkoop en waar je alles vindt wat een vakantie aangenaam maakt.

Het departement de Allier

De Allier is het noordelijkste departement van de Auvergne, op de Route du Soleil. Het ligt op slechts 8 uurtjes rijden vanaf Utrecht, 300 km onder Parijs, tussen het Loire-dal en de vulkanen van de Auvergne.

Deze streek werd vroeger de Bourbonnais genoemd, naar het Franse koningshuis dat hier zijn oorsprong vond, en wordt gekenmerkt door een glooiend landschap dat wordt afgewisseld met rivieren, meertjes, bossen en uitlopers van bergen. Het platteland is er goed bewaard gebleven, de industrialisatie is aan deze streek voorbij gegaan. Daardoor leven de mensen nog in een sfeer en een tempo, dat wij ontwend zijn. Omdat het massatoerisme hier ook nog niet is doorgedrongen is de bevolking gastvrij en vriendelijk.

Door de rijke historie van de hertogen van het Huis van Bourbon staat de Allier vol met imposante kastelen, waarvan er vele te bezichtigen zijn, maar waarin ook vele chambres d'hôtes gevestigd zijn waar je voor een redelijke prijs kunt overnachten, zoals in Château Champigny.

Kortom, een authentiek stukje Frankrijk, en een ideale omgeving om met een kasteelovernachting halt te houden op doorreis naar het zuiden van Frankrijk of Spanje, maar ook zeer geschikt voor een iets langer verblijf.

Voor de natuurliefhebbers

1) Het Forêt de Tronçais: Met zijn 10583 hectaren bos, het grootste en tevens mooiste eikenbos van Europa. De meerderheid van alle eiken zijn ouder dan 300 jaar en er zijn maar liefst 90 fonteinen. In dit bos lopen herten, reeën, wilde zwijnen, dassen, vossen en vele kleine andere roofdieren rond, die je zonder er al te veel moeite voor te doen al tegen komt, en het is een walhalla voor vogelliefhebbers. Het eikenhout van dit bos heeft zo’n hoge kwaliteit dat het gebruikt wordt om de eikenhouten vaten mee te maken waar dure cognacs en Bordeaux wijnen op rijpen. Je vindt er ook een aantal prachtige meren, met al dan niet bewaakte strandjes, waar je kunt zwemmen, roeien, kanoën of waterfietsen. Andere toeristische en sportieve activiteiten: prachtige korte en lange wandelroutes, ter bezichtiging van een aantal unieke geclasseerde eiken, historische kapelletjes en door kunstenaars gemaakte houtsculpturen, fiets- en mountainbikeroutes, excursies onder leiding van gidsen, huifkartochten, paardrijden etc. Van half september tot oktober, in de bronstijd, worden er in samenwerking met bosbeheer tochten met een maaltijd georganiseerd om naar het "bramen" van de herten te luisteren.

2) Vlak bij het plaatsje Sidiailles ligt een bijzonder mooi, groot, diep en door bomen omringd stuwmeer. Het water wordt gebruikt als drinkwater voor meer dan 40 omringende dorpen. Rondom het meer ligt een wandelroute, je kunt er zwemmen, vissen, kanoën, waterfietsen en surfen. In het hoogseizoen is het strandje bewaakt en er zijn speeltoestellen voor kinderen.

3) Het Canal du Berry, geopend in 1840, is 261 km lang en heeft vele sluisjes. Je kunt er leuke pleziertochtjes met electrische bootjes met een overkapping op maken. Genieten van het water, de prachtige bomen langs het kanaal, ondertussen lekker picknickend.

4) Voor de liefhebbers van tuinen, in Villeneuve sur Allier ligt het prachtige arboretum van Balaine. Maar ook rond bijna alle te bezichtigen kastelen liggen imposante tuinen, het kasteel van Anay le Vieil, le Petit Carcassonne du Berry genoemd, heeft een indrukwekkende rozentuin en een chartreuse tuin.

Voor de aktievelingen

Voor de sportieve vakantiegangers zijn er volop mogelijkheden om zich uit te leven: golfen, paardrijden, wandelen, vissen, zwemmen, mountainbiken, watersporten zoals kanovaren op de rivier de Cher, de Allier of op de bruisende rivier de Sioule, klimmen, abseilen, ballonvaren en zelfs parapenten van de Puy de Dôme.

Een aantal van de activiteiten zie je hieronder uitgelicht.

De Allier is een paradijs is voor wandel- en fietsliefhebbers. Er lopen vele lange wandelroutes, bijvoorbeeld de GR41. Dit lange afstandspad loopt door het land van de Hertogen van Bourbon. Verder vind je er de GR du Pays Berry Saint-Amandois en kun je er de sentier littéraire "Sur les pays des Maîtres Sonneurs" lopen, een route die je de voetsporen van de held van Georges Sands roman "Les Maîtres Sonneurs" laat volgen.

De Fédération française de cyclotourisme heeft een map met 24 fietsroutes langs de mooiste plekjes van de Allier uitgezet.

Rond Montluçon vind je maar liefst 3 prachtige 18-holes golfbanen, waar je ook als niet lid en ook zonder GVB één of meerdere dagen kunt spelen. De golfclub Val du Cher in Nassigny heeft een website in het nederlands waar je alle 18 holes in detail op kunt bekijken en ook de Franse pro spreekt een redelijk nederlands.

In Néris Les Bains, kun je behalve lekker in de thermen liggen, ook aan een elastiek komen bungelen........Bungy jumpen dus! Voor de durfals....

Ten zuiden van Montluçon kronkelt de rivier de Cher door kleine kloven en langs beboste hellingen. Bij het dorpje Lignerolles kun je naar de rivier afdalen naar en piepklein strandje. Hier kun je heerlijk zwemmen in de snelstromende rivier maar er loopt ook een pad waarlangs een tachtigtal klimroutes zijn uitgezet. De moeilijkheidsgraad varieert van 3 tot 8b.

Voor de Kunst en Cultuurgekken

In de Allier sterft het van de kastelen maar ook van schattige, pittoreske middeleeuwse dorpjes en steden. Een aantal belangrijke die je zeker gezien moet hebben zijn Montluçon, Herrison, Charroux, Souvigny, Moulins en Vichy.

Er zijn maar weinig gebieden in Frankrijk waar de geschiedenis zo'n rijk erfgoed heeft nagelaten: kleine straatjes en steegjes, historische wijken met vakwerkhuizen, grote en kleine kastelen met gevechtstorens, slotgrachten en rijke interieurs en een niet te noemen aantal aan middeleeuwse kathedralen, kerkjes en kappelletjes. De kuuroorden Vichy, Néris les Bains als Bourbon l'Archambault zijn beroemd om hun weldadige bronwater, maar ook vanwege de prachtige verschillende bouwstijlen, zoals de vele art nouveau en art deco details die je er kunt bewonderen. Meer info.

Zelfs voor kinderen wordt cultuur leuk gemaakt, op vrijwel alle kastelen worden tijdens de zomer allerlei animaties voor kinderen verzorgd.

In de zomer worden er overal in de Allier grote feesten georganiseerd. Het zijn er te veel om hier op te noemen. Theaterfestivals, muziekfestivals, het wereldculturen festival in Gannat, de middeleeuwse feesten van een week in Souvigny en Montluçon, en alle lokale dorpsfeesten met zang, folklore dansen en locale producten en gebruiken.

Liefhebbers van oudheidkundige bezoeken het schattige dorpje Drevant, waar het Canal du Berry en de Cher vlak bij elkaar liggen, met een mooie picknickplek er tussen in. Het heeft een gallo-romeins amphi-theater met een diameter van 85 meter. Hier vlak bij, in la Groutte bevindt zich een préhistorische site met restanten uit het begin van het Jurassische tijdperk. Ze organiseren jaarlijks tal van evenementen zoals exposities, muziekfestivals en concerten en "Les Derventiales", een weekend met historische spelen uit de tijd van Julius Caesar.

Voor de Kooplustigen: Brocantes, Wijn e.d.

Ieder dorp in de Allier heeft zijn eigen brocante, dus wil je met een leuke souvenir naar huis dan is dat geen enkel probleem. Daarnaast heeft ieder dorp ook elke week zijn eigen locale marktdag, waarop streekproducten te koop zijn.

Langs de Route de la Porcelaine en Berry bevinden zich vele porseleinfabrieken die je kunt bezoeken en waar je uiteraard ook porselein kunt kopen.

Charroux d’Allier wordt gerekend tot één van Frankrijks mooiste dorpen, gelegen boven op een heuvel in de vallei van de Sioule. Het is een en al middeleeuwse bouwkunst en befaamd om zijn ambachtelijk gemaakte mosterd. Er worden naast deze beroemde mosterd ook geurkaarsen en geurzepen verkocht, en in de smalle steegjes vind je allerlei winkeltjes van plaatselijke kunstenaars en een drietal musea. Maar de kooplustigen kunnen zich ook vermaken in de kleine winkeltjes van de kastelen en de abdijen, waar door monniken of nonnen zelf gemaakte producten verkocht worden.

Wijnliefhebbers kunnen terecht in de streek rondom Saint Pourcain sur Sioule,  een bekend wijngebied van vooral witte wijn. Er worden echter ook rosé en rode wijnen geproduceerd. In de wat grotere dorpen en steden van de Allier vind je wel caves, en dat zijn in dit geval geen wijnkelders maar winkels, waar je wijn uit de streek, maar ook uit andere departementen kunt proeven en aanschaffen.

Link

Château Champigny kasteelovernachting