Welke cameras zijn er in 2016 te koop

Wie dacht dat de technologische voortuitgang op het gebied van foto camera's stil lag heeft het toch echt mis. Wat betreft de hoeveelheid megapixels is de rek er misschien wel uit. Maar wat betreft de ontwikkeling in de breedte nog niet. Ten opzicht van 5 jaar geleden zijn de verschillende producttypen verdubbeld. Je hebt camera's die onder water te gebruiken zijn, camera's die in alle richtingen kunnen opnemen en je hebt zelfs camera's die kunnen vliegen. Wie had dat 5 jaar geleden gedacht. 

De vliegende camera

Met de komst van de drone in 2014 is er een nieuwe wereld opengegaan voor de cameratechnologie. De wetten van Newton spelen totaal geen rol meer bij het gebruik van een camera. Zo kunnen fantastische foto's geschoten worden van hoge hoogtes. Hiermee hoeft de consument geen dure helicopter meer in te laten vliegen om foto's te schieten van zijn huis. Ook kunnen plekken bereikt worden die voorheen onmogelijk te bereiken waren. De Utrechtse dom in de mist is bijvoorbeeld prachtig in beeld gebracht met een drone.

Al deze nieuwe gebruikerstoepassingen stellen ook nieuwe eisen aan camera's. Omdat de fotograaf op afstand vooral bezig is met het besturen van de drone, moet de camera meer uit zichzelf kunnen. Dit stelt hogere eisen aan de automatische functies van de camera's. Zo moet er meer automatisch gecorrigeerd worden op het gebied van licht/donker, contrast en stabiliteit. Door de grotere afstanden tussen de camera en het object moeten er ook meer megapixels kunnen worden opgeslagen. Er moet dus meer in korte tijd worden berekend en opgeslagen. Niet voor niets zijn er dus steeds krachtigere processoren en accu's vereist in camera's.

Bekende drones van dit moment zijn de DJI Phantom series. Deze drone is een Quadcopter met 4 propellors en een ophanging voor de camera. De prijzen varieren tussen de 700 euro en de 2000 euro. Daarnaast heb je ook de Inspire 2 drone van 3500 euro (zie voor meer informatie de website van camera specialist Cameratools.nl.

De 360 graden camera

Ooit gehoord van de 360 graden camera? Waarschijnlijk ben je bekend met Google Streetview? Het werkt volgens hetzelfde principe. De 360 camera maakt het mogelijk de complete wereld vast te leggen in een 360 graden. Met de traditionele foto krijg een kiekje van hoe het geweest zou moeten zijn. Met de Ricoh Theta 360 graden camera ga je voor de volledige herbeleving. Het simuleert het blikveld van het oog veel meer dan een foto in 2D. Het benadert een 3D ervaring en kan gebruikt worden voor vele toepassingen. Bijvoorbeeld voor het vastleggen van de grootte van een ruimte in een huis.

De compact camera

Een van de grote nadelen van de traditionele camera is de grootte. Het meebrengen van een camera met lenzen en accu accessoires vereist het dragen van een behoorlijk grote tas. Voor wie wendbaar wil zijn en niet al te veel wil letten op zijn bagage is dit een onprettige bijkomstigheid. Een compact camera kan hierbij een uitkomst zijn. De compact camera is specifiek ontwikkeld voor dit probleem. Het is klein en licht zodat het in pocketformaat in een broek of jaszak gedragen kan worden. De kwaliteit van de foto moet het natuurlijk wel afleggen tegen de spiegelreflex camera door afwezigheid van een grote lens. De grootste producten van compact camera's zijn Leica en Canon met zijn Powershot series.

De action camera

De grondlegger van de actie camera is de Gopro. Deze minicamera' kunnen razendsnel acties vastleggen in een zeer hoge kwaliteit. Hiermee hebben ze de camera's van Sony en Canon ver achter zich gelaten en een nieuw tijdperk ingeluid. Deze camera's zijn bij uitstek geschikt om bewegende beelden van te leggen. Veel consumenten gebruiken deze camera's voor het vastleggen van extreme sporten als surfen, skieen, parachutespringen of kiten.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden