Wat is pop surrealisme

Inleiding

Het zal zeker niet de eerste kunststroming zijn waar mensen aan denken maar pop surrealisme is in opkomst en er voegen zich steeds meer kunstenaars bij. Pop surrealisme is een combinatie van surrealisme en pop art en het behoort tot de lowbrow kunstbeweging. Deze twee kunststromingen zijn nog niet helemaal toegelaten tot de kunstwereld maar tegenwoordig begint de acceptatie ervan steeds groter te worden.

Lowbrow kunst

De term lowbrow kunst werd het eerst gebruikt in 1979 door kunstenaar Robert Williams in de titel van zijn boek The lowbrow art of Robert Williams. De lowbrow kunst is voortgekomen uit ondergrondse straatcultuur. Het is figuratieve kunst met een verhalend karakter. De kunst wordt gekenmerkt door het mixen van de geaccepteerde traditionele regels in de kunst met humor, rariteiten en sarcasme. In de lowbrow kunstwerken worden vaak populaire iconen gebruikt. Het is dan ook niet ongebruikelijk als je figuren als Mickey Mouse, Frankenstein’s bruid of Jesus Christus tegen komt in de schilderijen en beeldhouwwerken.

                                           

Pop surrealisme

De term pop surrealisme is voor het eerst gebruikt in 1998 voor een tentoonstelling in het Aldrich Contemporary Art Museum. In deze tentoonstelling waren 77 verschillende lowbrow kunstenaars te zien. Men is er niet over eens of pop surrealisme en de lowbrow kunst hetzelfde zijn of dat het twee verschillende stromingen zijn. De meeste ophef wordt gemaakt over het idee dat pop surrealisme een combinatie is van twee stromingen namelijk van pop art en het surrealisme. Deze twee stromingen zijn volgens sommige kunst critici niet met elkaar te verwerken.

Het surrealisme staat voor de hogere werkelijkheid. De surrealisten werkten vanuit het onderbewustzijn en dromen. Dit terwijl pop art een onpersoonlijke vorm van kunst was massaal en reproduceerbaar. Alhoewel pop surrealisme erg samenvalt met de lowbrow stroming zijn er wel zichtbare verschillen tussen de twee. Zo wordt er bij pop surrealisme minder of geen gebruik gemaakt van de populaire iconen wat wel veel gedaan wordt bij lowbrow art. De stijl waarin de pop surrealisten werken is over het algemeen realistischer. Ze gebruiken minder felle kleuren en geen gebruik van cartoons. Buiten deze kenmerken blijft het lastig om een duidelijk onderscheidt tussen de twee stromingen te herkennen. Sommige kunstenaars noemen zichzelf dan ook pop surrealist/lowbrow kunstenaar.  

 

Bekende pop surrealisten ( of lowbrow kunstenaars)

Mark Ryden(1963) is een van de bekendste onder de pop surrealisten. Hij vervaagt de lijnen tussen de hoge en lage kunst met zijn werk. Hij gebruikt een schilderstijl die vergelijkbaar is met de oude meesters. De verhalen die hij schildert variëren van schattig tot luguber. In zijn schilderijen komen veel herkenbare figuren voor zoals Abraham Lincoln, Jimi Hendrix en Barbie. Ryden speelt met kinderlijke onschuld door zijn figuurtjes te plaatsen in verontrustende taferelen.   

 Een andere belangrijke naam in de wereld van pop surrealisme is Ray Caesar(1958). Het surrealisme is duidelijk herkenbaar in zijn werk. Het vervreemde van mensen en omgevingen zoals je ook terug ziet bij grote meesters van het surealisme is duidelijk herkenbaar. Maar daar in tegen is het stukje pop cultuur niet te vinden in zijn werk. Toch wordt hij vaak bij de pop surrealisten geplaatst. Dit komt door zijn verhaal vertellende beelden en kinderlijke kenmerken. Zijn figuren lijken in bizarre sprookjes geplaatst te zijn.

 Andere pop surrealisten :

  • Marion Peck
  • Ana Bagayan
  • Nicoletta Ceccoli
  • Anja Tomicka
  • Travis Louie
  • Dilka Bear

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden