Alles over Britse popmuziek

Muziekstijl: Brit Pop

Brittisch pop is de naam van een muziekstroming. Deze stroming is onstaan in het begin van de jaren 90. De stroming wordt gevormd door een aantal Britse muzikanten die hun inspiratie halen van hun eigen helden uit de jaren zestig zoals The Beatles, The Who en The Small Faces.

Wat is brit pop?

Britpop was een alternatieve muzieksoort. De in de jaren tachtig opgekomen verzamelnaam voor popmuziek, waarvan de kunstzinnige pretenties groter zijn dan de commerciële. Het ging daarbij aanvankelijk om artiesten die in het circuit van kleine zalen populair werden en hun platen meestal op kleine, onafhankelijke platenlabels uitbrachten. Brtipopbands experimenteren heel erg graag met verschillende soorten muziekstijlen en gooien soms verschillende dingen door elkaar heen.

De kledingstijl van de meeste britpopbands is redelijk hetzelfde. De bands bestaan meestal uit groepen tussen de 3 en 5 jongemannen. Dat komt vooral omdat ze willen zijn als, onder andere, The Beatles. Heel soms zie je dat er in een band ook een vrouw zit, maar over het algemeen komt dat heel weinig voor. De bandleden kleden zich naar de mode en maken daar hun eigen ding van. Meestal is het gewoon een vlotte broek met een leuke trui of shirt er op. Wat opvalt, is dat de meeste bandleden langer haar hebben en het vaak naar voren dragen met een schuine scheiding.

De muziekinstrumenten

De instrumenten die bespeelt worden in een britpop band is eigenlijk het zelfde als die van andere pop bands. Alleen is het zo dat met britpop de band meestal bestaat uit vier leden.

Over het algemeen zie je vaak een:

  • Drummer
  • Een of twee gitaristen
  • Basgitarist
  • Zanger
  • (Eventueel een Keyboard)

Bekende Britpop bands

The Beatles

De Beatles werden in de 60’s opgericht in Liverpool. De band bestond uit Paul Mc Cartney (zang), John Lennon (gitaar), George Harrison (bass) en Ringo Starr (drums). Mc Cartney en Lennon waren de schrijvers van de meeste liedjes. De Beatles waren vooral tussen 1962 en 1969 erg populair (vooral onder tienermeisjes), en die populariteit bleef niet alleen binnen Engeland. De Beatles zijn zeer belangrijk geweest voor de Mersey beat (oftewel de LiverpoolSound) wat in Liverpool ontstaan is. Het is een mix van Rock en Roll, Skiffle en R&B.

The Who

The Who is een van de meest invloedrijke bands uit de 20ste eeuw en ook van de Britpop geschiedenis. The Who bestond uit Roger Daltrey (zang), Pete Townshed (gitaar), de inmiddels overleden (en door Pino Palladino vervangen) John Enstwistle (Bass) en Keith moon (Drums, hij werd na zijn dood door o.a. Zak Starkey opgevolgd)

Oasis

Oasis werd bekend in 1994 toen ze hun 1e single ‘Supersonic’ in uitbrachten. De band die vooral om de broers Liam en Noel Gallagher draait werd al snel beroemd binnen Engeland. Hun eerste album ‘Definitely Maybe’ wordt als een van de beste debuutplaten in de rockwereld beschouwd. In de zomer van 1995 brachten Oasis en aartsrivaal Blur op dezelfde dag hun nieuwe single uit. ‘Country House’ van Blur kwam op nummer 1 in de engelse Charts, en ‘Roll with it’ van Oasis op 2. Oasis verkocht hun album ‘Morning Glory’ veel vaker dan ‘The Great Escape’ van Blur over de toonbank ging.

Blur

Blur is een van de bekendste Britpopbands. Met de bezetting: Damon Albarn (zang), Alex James (bass) Dave Rowntree (drums) en Graham Coxon (gitaar) hebben ze samen met hun grote rivaal Oasis voor het grote Britpopsucces in de 90’s gezorgd. Song 2 afkomstig van het titelloze album van Blur uit 1997 zorgde voor hun grote succes buiten Engeland, het werd zelfs in de Verenigde Staten een hit en het is heel vaak gecoverd.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden