Podcasts beluisteren op iPhone en iPad

Inleiding

Podcasts zijn radioprogramma's die via het internet verspreid worden. Gratis! Hierdoor hebben podcasts enkele voordelen ten opzichte van reguliere radioprogramma's. Zo is het maken van podcasts heel voordelig. Hierdoor kunnen podcasts ook een kleiner publiek bedienen met specifieke onderwerpen. De kans is dus groot dat er podcasts zijn die beter aansluiten bij jouw interesses.

Een ander groot voordeel van podcasts is dat ze te beluisteren zijn wanneer het jou uitkomt. In het huidige internettijdperk is het bijna ouderwets om je agenda aan te moeten passen aan een radioprogramma. Wanneer je podcasts luistert is dat ook niet meer nodig. Je speelt een podcast af wanneer je daar tijd voor hebt. Onderweg naar je werk of terwijl je het huis schoonmaakt, een podcast is altijd klaar om afgespeeld te worden.

Tenslotte heb je met een iPhone of iPad altijd jouw podcasts bij de hand . Waar je ook bent, je kunt altijd naar je podcasts luisteren. De standaard Muziek app op je iPhone/iPad ondersteunt het afspelen van podcasts. Via de iTunes Store kun je de podcasts gratis downloaden. Dit is echter niet erg gebruiksvriendelijk. Je moet voor elke nieuwe aflevering zelf de podcast downloaden via de iTunes Store. Daarom behandelt dit artikel ook nog een tweede, eenvoudigere manier om podcasts te beluisteren op je iPhone/iPad.

Podcasts via de iTunes Store

Stap 1: iTunes Store

Start de iTunes app op en tap op Meer rechtsonder op het scherm. Kies vervolgens voor Podcasts en de voorpagina wordt geopend. Op deze pagina kun je podcasts vinden die bij jouw interesses passen. Ook kun je door de podcasts bladeren door de Top-tiens en Categorieën te bekijken. Wanneer je een podcast hebt gevonden die je wil beluisteren, tap je erop.

Stap 2: Podcast downloaden

Vervolgens kom je op een pagina met een lijst van de afleveringen. Tap op de knop gratis en de podcast wordt vervolgens gedownload. Sluit vervolgens de iTunes App af door op de home-knop te drukken.

Stap 3: Podcast beluisteren

De podcast die je net hebt gedownload, is terug te vinden in de Muziek app. Open deze app en tap ook hier op Meer. In de lijst die je nu ziet, staat de podcast die je net hebt gedownload. Tik erop en tik vervolgens op de aflevering om de podcast af te spelen. Tijdens het afspelen van de podcast kun je op de afbeelding tikken om meer informatie te krijgen over de huidige aflevering.

Stap 4: Nieuwe afleveringen

In deze stap komt het grote nadeel van deze methode naar voren. Er zijn veel podcasts die niet volgens een vast schema nieuwe afleveringen uitbrengen. Je weet dus niet wanneer er een nieuwe aflevering te beluisteren is. De enige manier om hier achter te komen, is door regelmatig de iTunes Store te checken. In de lijst met afleveringen van een podcast is onderaan een link toegevoegd (Download meer afleveringen...). Als je daarop tikt kom je terug op de pagina van de podcast in de iTunes Store. Zo kun je redelijk snel zien of er nieuwe afleveringen zijn. Dit kan echter veel sneller met de app Downcast.

Podcasts beluisteren met Downcast

Stap 1: Downcast downloaden

Downcast is te verkrijgen via de App Store en werkt op de iPhone en op de iPad. De app kost €1,59 maar dat is het voor podcastliefhebbers (in spé) helemaal waard. De app is te downloaden via: http://itunes.apple.com/nl/app/downcast/id393858566

Stap 2: Downcast instellen

Open de Downcast wanneer de app is geïnstalleerd. Je kunt nieuwe podcasts toevoegen via het scherm Add Podcasts. Ook hier is het mogelijk om door de podcasts aan de hand van categorieën. Daarnaast kun je zoeken naar podcasts door op Search for Podcasts te tikken. Wanneer je een podcast gevonden hebt, tik je erop en je komt terecht op de pagina van de podcast. Abboneren op de podcast doe je door op Subscribe te tappen (rechtsboven). De meest recente aflevering wordt automatisch gedownload zoals te zien is in het tabblad Downloads. Wanneer de download voltooid is, verschijnt de podcast in de lijst op de pagina Podcasts.

Stap 3: Podcast beluisteren

Tap in de lijst met podcasts op de zojuist gedownloade podcast en tap vervolgens op de aflevering. De podcast begint af te spelen en meer informatie over de podcast komt direct in beeld. Je kunt zelfs afspeellijsten maken via de tab Playlists. Zo kun je een eigen mini radiozender maken!

Stap 4: Nieuwe afleveringen

Eigenlijk is er GEEN stap 4! Downcast checkt elke keer dat je de app opstart of er nieuwe afleveringen zijn en downloadt deze direct. Dit gaat volledig automatisch. Het enige dat je nog hoeft te doen is te genieten van de podcasts!

Conclusie

Podcasts zijn een goede bron van informatie en vermaak. Ze passen zich aan de luisteraar aan in plaats van dit te vragen van de luisteraar. Met je iPhone of iPad heb je altijd je podcasts bij de hand en kun je ze beluisteren wanneer je dit uitkomt. Met de app Downcast wordt al het werk uit handen genomen en kun je genieten van je podcasts.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden