Hoe kun je muziek beatmixen

Inleiding

Je hebt verschillende manieren om te beatmixen. Ik zal eerst uitleggen wat beatmixen is. Beatmixen is een techniek die dj's gebruiken om hun muziek platen gelijk te laten lopen en alles mooi te laten klinken. Door beatmixen kun je van een al bestaand nummer een heel nieuw nummer maken.

Basistechnieken

Allereerst zal ik de basistechnieken noemen met een uitleg:

  1. Zoek twee passende muziekplaten.
  2. Maak het tempo van deze plaat gelijk aan de huidige
  3. Synchroniseer de twee platen
  4. Maak een cross-fade van de eerste naar de tweede plaat

Belangrijk is een opbouw in de platen die je draait. Het is handig platen te kiezen van de zelfde muziek genre. Een manier om binnen een muziekstijl een opbouw te krijgen, is door te zorgen dat iedere volgende plaat net iets hoger klinkt. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een plaat gebruiken met een lange intro zonder beat.

Om een vloeiende overgang tussen twee platen te maken, moet je allereerst het tempo gelijk maken. Je kunt dit doen d.m.v. de pitch control, eerst laat je de eerste plaat draaien en 'op de gok' maak je van de tweede plaat het tempo zodanig gelijk dat de bass hetzelfde loopt.

Nu dat het tempo van de twee platen gelijk is, moet je de twee platen synchroniseren. Dit is meer dan alleen in de maat. De meeste platen hebben een ritme dat zich om de 1,2 of soms vierde keer herhaalt. We noemen dit een sequentie. Het is nu de bedoeling dat je de twee platen laat draaien maar ze zodanig verandert door aan de hi,mid low knoppen te draaien dat het een mooi geheel gaat vormen. Dit kun je het beste op gevoel doen, als je denkt dat het zo goed loopt ga dan even op een afstandje luisteren of het echt goed klinkt.

Variaties

Je zou er bijvoorbeeld aan kunnen denken een plaat in te brengen met de hi tonen er helemaal uit en alleen de low toon normaal tot hoog. Zo zijn er natuurlijk eindeloos veel variaties te bedenken en iedere plaat kun je weer anders draaien. En ook dat is weer zo een essentie van DJ zijn: Nieuwe sounds creeren uit bestaande nummers. Overigens kun je met je toonregeling nog veel meer doen, ook buiten de mix om. Bekende trucjes zijn de mid-knop langzaam openschroeven tijdens een opbouwende roffel in een plaat, met de maat gedurende 1, 2 of 3 beats de basknop helemaal terugdraaien. Zo zijn er nog veel meer. Het beste kun je veel oefenen, en naar mate je het steeds vaker doet zal je zien dat het steeds mooier gaat klinken.

Als je maar genoeg oefent kan iedereen een dj worden maar je moet natuurlijk wel een muziekale aanleg hebben en goede oren!

Ik hoop dat jullie hier wat van hebben opgestoken, en misschien dat dit artikel wel iemand tot aanzetten zet. Ik zal het dan ook heel leuk vinden als steeds meer mensen interesse krijgen in dit vak.

Heel veel plezier alvast en veel oefenen!


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden