Elektrische gitaar

elektrische gitaar

De opkomst van de elektrische gitaar is de laatste decennia snel gegaan. Popmuzikanten maar ook jazz gitaristen brachten dit instrument op de voorgrond. Het principe van een elektrische gitaar is eigenlijk simpel. De opzet van indeling is precies hetzelfde als een gewone of akoustische gitaar. Het verschil zit voornamelijk in de massieve kast , ook wel body genaamd, en de wijze waarop het geluid wordt voortgebracht . Een elektrische gitaar heeft niets met stroom te maken , er wordt geen stroom opgezet zoals we dat wel doen bij o.a. verlichting . Het elektrische aspect bestaat bij een elektrische gitaar uit het feit dat de snaren door middel van een magnetisch element versterkt kunnen worden omdat er een klein elektrisch signaal door de elementen wordt aangemaakt. Dit signaal ontstaat op het moment dat de snaren aan het trillen worden gebracht door een plectrum. Er zijn verschillende soorten elektrische gitaar met elk een verschillend akoustisch geluid. De houtsoort van een gitaar bepaald de klank van de snaar- trilling. Een snaar op een essen body zal anders klinken als op een mahogany body. Dat maakt het elektrische gitaarspel zeer persoonlijk.Ook verschilt de klank van een snaar op een masieve body ( solid body )of op een half masieve body , bijvoorbeeld een elektrische gitaar met een holle klankkast . Het geluid van een elektrische gitaar wordt dus niet alleen bepaald door de gebruikte houtsoort maar ook door het gebruikte type element van de gitaar. Het element van de elektrische gitaar zit gemonteerd op de body onder de snaren . De snaren lopen ongeveer 4 millimeter hoger over de elementen . Een gitaarelement is een spoel met een magneet. Op de spoel wordt dun koperdraad gewonden met een begin en een eind aan de spoel. Daardoor ontstaat een magnetisch veld. Wanneer een metalen snaar door het magnetisch veld loopt en wordt aangeslagen verstoort deze het magnetisch veld. hierdoor wordt een elektrisch signaal in de spoel aangemaakt wat via de twee uiteinden van de spoeldraden naar de uitgang van de gitaar wordt geleid. Bij de gitaarelementen zijn twee soorten elementen te onderscheiden : de humbuckers en de single coils.

  1. ) humbuckers:

Hum wil zeggen : brom ; bucking wil zeggen elimineren ; humbucking wil zeggen brom uitschakelen . Bij elektrische gitaren worden ook de signalen van o.a. tl verlichting opgevangen die een ernstige brom veroorzaken . Door de grote amerikaanse gitaarfirma Gibson werd de humbucker uitgevonden en gepatendeerd. De humbucker bestaat uit twee spoelen op een grote platte magneet. Bij de aansluiting van de twee spoelen aan elkaar wordt de plus van de eerste spoel aan de min van de tweede spoel gekoppeld. Op deze manier wordt de brom kortgesloten en is niet meer hoorbaar door de versterker . Een andere eigenschap van de humbucker is de klank.De klank van een humbucker is rond en warm en wordt vooral ingezet voor rock muziek. Een veelgebruikte gitaar van Gibson is de Les Paul. Dit model is vernoemd naar de uitvinder van de elektrische giaar , de amerikaanse gitarist Lester Polfus , Les Paul.

  1. )single coils

De vertaling van een single coil is enkele spoel. Ook deze spoel bestaat uit een magneet en een spoel met koperdraad. Afhankelijk van de gebruikte materialen magneet en koperdraad wordt de aard van het signaal bepaald en daardoor ook de uiteindelijke klank. De klank van een single coil is helderder als een humbucker . Een single coil vangt wel de brom geluiden op uit de omgeving. Een voorbeeld van het geluid van een single coil vind je op de Fender gitaren . Vooral de Stratocaster en Telecaster modellen van deze fabrikant zijn erg bekend. De eigenschap van een single coil geluid is bruikbaar voor alle muziekstijlen.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden