Beginselen van de Piano, Noten

Het veel gebruikte woord piano is een afkorting van "pianoforte" en behoord tot de categorie slaginstrumenten. Van de buitenkant is het vaak niet zichtbaar, maar zoals u misschien al zult weten bestaat het piano mechanisme wel degelijk uit snaren en behoord daarbij tevens tot de snaarinstrumenten en slaginstrumenten.

Piano

De piano beschikt over een groot vermogen om muziek te creëren door de vele mogelijkheden aan combinaties die er op gemaakt kunnen worden, maar het is ook heel goed te combineren met andere instrumenten welke we dus vaak in composities zien.

Het mooie slaginstrument heeft dan ook vele grote namen achter gelaten, waarvan er zeker nog meer zullen gaan volgen aangezien muziek dichter in onze cultuur is gaan horen dan ooit te voren.

Wetenswaardigheden van de Piano

Piano in het algemeen

De piano wordt bespeelt d.m.v. 88 toetsen, waarvan 52 witte en 36 zwarte toetsen en beschikt vaak over 2 of 3 hulp pedalen om de muziek te kunnen beïnvloeden.

Bekende Piano componisten

Vandaag de dag spreekt de Nederlandse pianist Wibi Soerjadi mij heel er gaan, maar ook in de geschiedenis zijn er een aantal heel belangrijke speerpunten om even uit te lichten:

  • Wolfgang Amadeus Mozart.
  • Johann Sebastian Bach.
  • Ludwig van Beethoven.
  • Frédéric Chopin.
  • Robert Schumann.
  • Franz Liszt.
  • Johannes Brahms.
Noten op de meest gangbare Piano

Er zitten een heleboel toetsen op de Piano en het lijkt in het begin misschien een wirwar van toetsen, maar dit kan u helpen om onderscheidt tussen de noten te maken:

  • De witte en zwarte toetsen. De witte toetsen zijn de hele noten en de zwarte toetsen zijn de halve noten (klikt u eventueel op het plaatje als u geen piano bij de hand heeft, of ter verduidelijking).
  • De noten gaan niet van A-Z, maar van A t/m G. Daaruit is dus op te maken dat de witte noten uit setjes van 7 bestaan, namelijk: A B C D E F G
  • Daarbij zult u kunnen zien dat de zwarte toetsen verdeeld zijn in de serie van 3-2-3-2-3-etc. De zwarte toetsen duiden halve noten aan, hierop wil ik voor de beginners niet te diep op ingaan in dit artikel.
Bladmuziek van de Piano

Gelukkig hoeft u niet uit uw een liedje na te kunnen spelen als iemand het voordoet, want tijdens het Piano spelen wordt er bladmuziek gebruikt als een soort schrift om de noten van af te kunnen lezen.

Een ezelsbruggetje dat bij de Piano gebruikt wordt is het woord: FACE om uw bladmuziek te kunnen lezen. (Vergroot de afbeelding voor de duidelijkheid door erop te klikken).

Dit waren enkele basisbegrippen voor de piano die handig zijn om te weten voor u verder wilt studeren. Als u meer geïnteresseerd bent in muziek, controleer dan de onderstaande links voor meer informatie.

Interne Links
Muziek Dansen Populaire Evenementen
Noten op de Gitaar Akkoorden op de Gitaar
Geld verdienen op Leerwiki met artikelen schrijven: meld je eerst aan en volg het uitgebreide instructieschema.

Externe site's

Muziek

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden