Wat is Bladmuziek

Bladmuziek in het algemeen

Het eerste deel van dit artikel bestaat uit het ontstaan van bladmuziek en hoe bladmuziek is opgebouwd tot wat wij nu zien en beschikbaar hebben met nadruk op de notenbalk.

Daarna bekijken we de soorten Bladmuziek die zich vandaag de dag gevormd hebben en waarvoor deze worden gebruikt, waarbij de invloeden van verschillende muziekstijlen en de mogelijkheden bij het combineren van bladmuziek van verschillende instrumenten worden besproken.

Ontstaan bladmuziek

Bladmuziek wordt al sinds jaar en dag gemaakt. alleen het vastleggen van muziek is voor de jaartelling begon nog nooit vastgelegd, maar begon pas echt de afgelopen 5-6 eeuwen.

Variaties die gespeeld werden, waren steeds moeilijker om te onthouden of over te geven op nieuwe generaties en daarom is men de noten gaan interpreteren en opschrijven en bladmuziek is daar een voortvloeisel van.

Ontstaan Bladmuziek

Bladmuziek is ontstaan vanwege de behoefte om muziek te kunnen noteren waarbij cultuur (-invloeden) aan volgende generaties doorgegeven kunnen worden en omdat de grote hoeveelheden variaties te ingewikkeld werden om nog te onthouden.

Daarbij bevordert de komst van bladmuziek de studies binnen de muziekwereld enorm en zijn er sindsdien grote componisten opgestaan en bekend geworden, zoals Beethoven en Mozart.

Hoe werkt Bladmuziek

Bladmuziek is een middel om een melodie of noten via een schrift over te brengen zodat iemand anders het kan naspelen zonder dat het voor gedaan hoeft te worden met tussenkomst van een 2e persoon.

Bij benadering van de notenbalk wordt de G-sleutel gebruikt als vast punt om alle andere noten meet te verdelen op de notenbalk (het linkse teken in het figuurtje hiernaast).

Wederom (lees andere artikelen) bestaat de notenbalk uit cyclussen van A t/m G. Voor zang wordt dit rijtje ook vaak gebruikt: do,re,mi,fa,so,la,ti,do.

Soorten Bladmuziek

Bladmuziek bestaat er in verschillende varianten omdat niet alle muziekinstrumenten op dezelfde wijze geïnterpreteerd kunnen worden, maar daarentegen maakt het niet uit wat voor soort muziek je speelt.

Een volksdans, klassieke muziek, Jazz of Hip-Hop kunnen allemaal van het bladmuziek gespeeld worden.

Voor een gitaar met maar 5 snaren dat d.m.v. TAB bladen gelezen wordt (zie figuur rechts) is er wel een heel andere manier van noten lezen dan bijvoorbeeld een piano met 88 toetsen.

Omdat er al reeds artikelen bestaan die hier inhoudelijk op ingaan zijn de volgende artikelen een aanrader voor meer informatie over gitaar of piano:

Combineren van Bladmuziek

Bladmuziek kan voor meerdere instrumenten tegelijk op een bladmuziek worden weergegeven. Dit wordt gedaan zodat de intervallen en het combineren van de instrumenten in grote stukken duidelijk worden weergegeven. Dit onderwerp zal nog worden uitgebreidt aan dit artikel.

Interne Links
Muziek Dansen Noten op de Piano
Noten op de Gitaar Canvas Online
Geld verdienen op Leerwiki met artikelen schrijven: meld je eerst aan en volg het uitgebreide instructieschema.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden