Hoe moet je een afspeellijst maken op Spotify

Inleiding

Een lange tijd was YouTube één van de weinige diensten die gratis muziek aanbood aan de grote massa. Nu is er echter een nieuwe trend in opkomst: het streamen van muziek. Via een programma en een internetverbinding kun je naar liedjes luisteren zonder de muziek te hoeven downloaden. Eén van de bekendste en meest uitgebreide streamprogramma’s is Spotify. Dit programma heeft veel functies, zoals het maken van afspeellijsten. Maar hoe maak je nou eigenlijk afspeellijsten op Spotify.

Spotify

In 2006 werd dit bedrijf opgericht in Zweden. Tegenwoordig staan er in Spotify honderdduizenden nummers die allemaal gratis beluisterd kunnen worden (met soms een klein reclameblokje tussendoor bij de gratis versie). In meer dan tien landen is de dienst tegenwoordig geheel beschikbaar. Denk aan de Verenigde Staten, Australië, Groot-Brittannië, Noorwegen en natuurlijk ook Zweden. Sinds 2010 kan Spotify worden gebruikt in Nederland, vanaf 2011 ook in België. Spotify is gratis te downloaden, maar je kunt ook abonnementen nemen waardoor je extra functies krijgt. Een eerste abonnement is Spotify Unlimited. Dit abonnement kost €4,99 per maand. Hiermee zullen er geen reclames meer vertoond worden tussen de nummers door en ook is er geen tijdslimiet meer. Bij de gratis versie kun je namelijk maximaal 10 uur per maand gratis muziek luisteren. Het tweede abonnement is Spotify Premium, dit abonnement kost per maand €9,99. Het geluid is dan beter, je kunt ook zonder internetverbinding muziek luisteren en je kunt via mobiele apparaten ook gebruik maken van Spotify. Er bestaat ook de mogelijkheid om gift-cards en e-cards te kopen die voor een abonnement kunnen worden ingeruild.

Afspeellijsten

Een afspeellijst is een lijst waarin meerdere nummers zijn geplaatst. Dit zijn bijvoorbeeld nummers die je leuk vindt of tijdens een feestje af wilt draaien. Door een afspeellijst wordt het makkelijk om nummers van verschillende artiesten en albums te beluisteren. Je hoeft namelijk niet steeds te switchen maar de nummers worden gewoon na elkaar afgespeeld. Er zijn via Spotify een paar manieren om een afspeellijst te maken.

  1. Als je Spotify hebt geopend, staat links in beeld een menu met verschillende functies. In het midden staat ‘’Nieuwe afspeellijst’’. Hier moet je op klikken. Daarna kun je de naam van de nieuwe afspeellijst invullen. Nu is er alleen nog eenvoudig werk over. Je kunt gaan browsen door Spotify via de zoekfunctie linksboven in beeld. Wanneer je een leuk liedje hebt gevonden, dan klik je met je muis op de titel en houd je de muisknop ingedrukt. Daarna sleep je het lied naar de titel van je afspeellijst links in beeld. Dit was alles: je hebt nu een liedje toegevoegd!
  2. Je kunt ook op een andere manier liedjes toevoegen aan je afspeellijst. Klik met je rechtermuisknop op de titel, houd je muis daarna op de functie ‘’Toevoegen’’. Dan kun je aangeven in welke afspeellijst je het liedje wilt zetten.

Verder kun je nog verschillende dingen doen met je afspeellijst. Ten eerste kun je je afspeellijst op verschillende manieren ordenen. Daartoe moet je eerst naar je afspeellijst toegaan door op de titel ervan te klikken. Bovenaan de lijst zie je titels als ‘’Nummer’’, ‘’Artiest’’ en ‘’Tijd’’. Wanneer je daar op klikt wordt de lijst respectievelijk alfabetisch op nummer of artiest gesorteerd of gesorteerd op lengte. Ten slotte kun je ook nog je afspeellijst met anderen delen. Klik daartoe met je rechtermuisknop op de titel van de afspeellijst en vervolgens op ‘’Delen’’. Dan moet je alleen nog aangeven met wie je de lijst wilt delen en kun je eventueel nog een berichtje erbij zetten.

Conclusie

Spotify is een erg populaire muziek-streamprogramma. Met dit programma kun je gratis heel veel liedjes luisteren en je kunt ook abonnementen met meer functies aanschaffen. Met Spotify kun je eenvoudig afspeellijsten met zelfgekozen liedjes maken. Je kunt het liedje naar je afspeellijst toeslepen of via de rechtermuisknop op de functie ‘’Toevoegen’’ klikken. Als je lijst af is, kun je de lijst ook nog met anderen delen. Dat gebeurt ook via functies die verschijnen als je met je rechtermuisknop klikt, deze keer op de titel van de afspeellijst.

Het logo van Spotify is op geen enkele manier commercieel gebruikt in dit artikel en het is ook niet de bedoeling dit zo te laten lijken. Het logo is puur informatief gebruikt en er worden dan ook geen regels wat betreft Trademark overtreden.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden