Swastika vs. Hakenkruis

Inleiding

Wie een swastika ziet, denkt veelal direct aan het hakenkruis dat door nazi-Duitsland werd gebruikt tijdens het regime van Adolf Hitler. Echter, wij hoeven niet bang te zijn voor dit symbool de swastika is iets anders dan het hakenkruis van Hitler.

Zonnetekens

De oudste tekens die op deze aarde te vinden zijn en door mensen gecreëerd zijn, betreffen wel de tekens die in verband staan met de zon. Ook wel zonnetekens genoemd. In vrijwel alle bestaande of oude culturen komen we zonnetekens tegen. Tekens die met zonnereligies te maken hebben of gebruikt worden voor andere aanduidingen.

Swastika

Tot de oudste van deze zonnetekens behoort de swastika. De naam swastika komt van het Sanskriet en bestaat uit een samen voeging van Su-as-ti-ka. Su betekend goed. Asti betekend zijn. Tika betekend teken. ‘Wel zijn’ of een ‘goed teken’ zijn dan ook de gebruikelijke betekenissen voor de oorspronkelijk als heilig beschouwde swastika. Een swastika heeft oorspronkelijk geen voorgeschreven aantal armen of benen. Er zijn swastika’s met drie, vier, vijf of meer benen. We zien dat de swastika zich door de tijd heen ontwikkeld. Bij de oude Grieken kunnen we swastika’s met allerlei benen vinden, zonder verdere bekende betekenis. De kern is dat de zon draait en daarom iets met benen de zon moet voortbewegen. Als we die wetenschap vervolgens combineren met het feit dat de zon rond is komen we ongeveer op het volgende teken uit:

Veel later werd er door andere volken zoals de Germanen het element van de vier seizoenen aan toegevoegd wat maakte dat de swastika vier armen i.p.v. drie of anders kreeg. We kunnen zien uit opgravingen in Duitsland dat het teken van de swastika al zeer lang geleden in Duitsland bekend was, terwijl het teken oorspronkelijk bij de oosterse volken als zonneteken vandaan komt. Maar veel ouder nog dan de Grieken en de Duitsers is het teken. Het teken van de swastika is oorspronkelijk een religieus teken die gebruikt wordt in de oosterse religies als het Hindoeïsme, Jaïnisme en ook wel het Boeddhisme. Allerlei feestelijke aangelegenheden worden versierd met swastika’s. De aller oudste vierarmige swastika, die ook al voorkomt bij de oude religies (dus niet als eerste bij de Duitse Germanen) ziet er zo uit:

Deze swastika staat ook wel symbool voor liefde en geluk.

Hakenkruis

Het hakenkruis lijkt op de swastika en is daarvan ook afgeleid. Het hakenkruis is alleen een achtste slag gedraaid waarmee men wilde aangeven dat het nationaal socialisme vernieuwend was. Hoewel dit hakenkruis er anders uitziet dan de swastika, heeft het een zwarte wolk geactiveerd die de gehele swastika overschaduwd. Voornamelijk in Europa wordt het teken zoveel mogelijk gemeden omdat men de oude, 20e eeuwse, betekenis nog kent. Het hakenkruis heeft echter niets te maken met de oorspronkelijke betekenis van de swastika. Verder zijn de kleuren van nationalistisch Duitsland ook niet van betekenis op de swastika, het zijn kleuren uit de keizerlijke vlag. Adolf Hitler heeft een zeer waardevol teken waarin eeuwenlang veel betekenis verborgen lag, binnen vijf jaar om weten te toveren tot een symbool van haat, antisemitisme en genocide. Dit teken zal nooit meer stijgen in populariteit voor wat betreft de Europese inwoners. In oosterse landen wordt de swastika nog volop gebruikt maar heeft het een vredelievende boodschap etc.

Conclusie

Swastika en Hakenkruis zijn elkaars tegenpolen. Waar een swastika alleen verticale en horizontale lijnen laat zien en wordt beschouwd als een heilig religieus ‘goed teken’ daar bestaat het hakenkruis alleen uit diagonale lijnen en wordt in verband gebracht met het gehate fascisme, nationalisme en de tweede wereldoorlog. De swastika heeft een negatieve klank gekregen door het regime van Adolf Hitler, echter, we kunnen de swastika gerust gebruiken, want het heeft zeer goede bedoelingen in zich. Het hakenkruis moeten we maar gauw vergeten. Daaraan zijn hatelijke herinneringen verbonden, hoewel ook het hakenkruis al bestond voordat Hitler aan de macht kwam in bijvoorbeeld de luchtmachten van verschillende noordelijke landen en ook bij andere, eerdere, nationalistische partijen in Duitsland.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden