Ayurveda en massage

Ayurvedische massages

De ayurvedische massages zijn erg bekend geworden, vooral de ayurvedische voetmassage (onder de naam voetreflexologie)wordt wijdverspreid toegepast.

In India behoort een massage tot de dagelijkse rituelen. Iedereen masseert elkaar: moeders masseren hun baby's; echtgenoten masseren elkaar, sporter masseren elkaar etc...

Massage op hele lichaam gericht

De ayurvedische massage is op het gehele lichaam gericht, maar vooral krijgen het hoofd en de voeten extra de aandacht. Bij bepaalde klachten worden deze lichaamsdelen extra gemasseerd, bijvoorbeeld het hoofd om hoofdpijn te verlichten of de voeten wat een diepe doorwerking heeft op het algehele functioneren van de lichaamsfuncties.

In het Westen gebruikt men massageolie om de bewegingen tijdens de massage soepel te laten verlopen. Bij de ayurveda is het inbrengen van olie met daarin geneeskrachtige kruiden, een van de voornaamste redenen om te masseren.

De ayurveda zegt: de mens is als een machine die geolied dient te worden om haperingen te voorkomen.

Olie is vet, zwaar en verwarmend (vooral sesamolie, olijfolie of mosterdolie)en is daarom VATA-verlagend. Men zegt dat 60% van onze klachten door een vata-onbalans ontstaan en daarom is een regelmatige massage erg aan te bevelen om de VATA te kalmeren en in balans te behouden.

Als holistisch coach pas ik warme oliemassage toe, omdat de meeste psychische problemen door een verhoogde vata veroorzaakt worden. De massage integreer ik bij het coachen. Ook is het aan te bevelen en kan men dagelijks een zelfmassage met warme olie toepassen op het lichaam. Na een halfuurtje neemt men een dousche en is de olie goed ingetrokken in de huid en opgenomen in de bloedbaan. Waarbij afvalstoffen losgeweekt worden die zich in de weefsels bevinden en via de natuurlijk weg verwijderd worden.

Hou het een tijdje vol iedere ochtend en je zult de dag heerlijk en helder beginnen. Aandacht en zorg voor jezelf om tot innerlijke rust te komen is een belangrijk remedie met het begeleiden van mensen en hun psychische problemen. Je kunt bijvoorbeeld een drietal druppels roos of lavendel in de olie toevoegen als extra stimulans tot rust.

  • Om vata te kalmeren gebruikt men sesamolie. Het werkt verwarmend en bevochtigend.
  • Om pitta te kalmeren gebruikt men kokosolie. Het werkt afkoelend.
  • Om kapha te stimuleren tot actie kan men beter mosterdolie of olijfolie gebruiken.

Lichamelijk gezien is een oliemassage vooral reinigend van aard. Het is van belang om na een massage altijd een glas lauw water te drinken om het lichaamszuiveringssyteem te ondersteunen.

MARMA'S

De levensenergie 'prana', is in sommige delen van ons lichaam geconcentreerd aanwezig. De ayurveda onderscheidt 107 punten op het lichaam en noemen deze punten marma's. Het zijn vaak de gebieden waar spieren, vaten, pezen en gewrichten samenkomen. Er zijn 11 marma's op beide armen en benen, 12 marma's aan de voorkant van de romp, 14 marma's op de rug en 37 marma's op het hoofd. Door een afgestemde massage van deze punten, bijvoorbeeld door draaiende bewegingen of drukkende, kunnen verstoorde energiestromen weer vrijgemaakt worden en normaal functioneren. Op basis van de toestand van de marmapunten kan men ook een nauwkeurige diagnose stellen van problemen in de energiestromen en nog niet gemanifesteerde problemen vroegtijdig erkend worden.

DE THERAPEUTISCHE WAARDE VAN DE MASSAGE

Een massage is zowel stimulerend als ontspannend. De massage wordt altijd afgestemd op de overheersende dosha. Een kapha-massage is vrij stevig en activerend, een vata-massage is meer rustiger en kalmeert de geest en het lichaam. Als het lichaam gespannen is, dan zal de geest ook niet kunnen ontspannen en andersom ook.

Door een hand te leggen op een plaats waar er een blokkade in de energiestromen heerst, wordt men uitgenodigd dat deel van het lichaam te ontspannen op basis van bewustwording. Het is misschien lekker om in slaap te vallen en weg te sluimeren tijdens een massage, maar dat is eigenlijk iet de bedoeling. De geest dient in het moment aanwezig te zijn. Opgestapelde energie wordt door de strijkende bewegingen verspreid.

Het aangeraakt worden door een ander persoon heeft op zich een helend effect op de psyche van de mens. Het kan een overweldigende ervaring zijn en dient men een vertrouwd gevoel te hebben bij diegene die masseert. De ervaring dat je het waard bent om zo aandachtig en liefdevol te worden behandeld, is heel koesterend en dat is een groot gemis in onze huidige maatschappij. Je wordt met delen van je lichaam in contact gebracht en aard men door een massage. Bij een massage leert men ook om over te geven en jezelf toe te vertrouwen aan iemand anders. In die zin bouw je ook een relatie op met een masseur die uitnodigt om te ontspannen.

Samenvattend

Samenvattend: Een massage is volgens ayurveda vata-verlagend, reinigend, ontspannend, activerend, harmoniserend, grondend en bevordert zelfacceptatie. Ook als preventief instrument te gebruiken. Ze wordt in psychotherapie gebruikt bij gebrek aan energie, sterke mentale fixatie, slapeloosheid, hyperventilatie, spanningspijnen, gebrek aan zelfervaring, gebrekkige gronding en alle vormen van nervositeit.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden