Wat zijn Elfen en Trollen

Elfen en Trollen in films en boeken

Hoewel elfen en trollen ook in een aantal sprookjes voorkomen, zijn deze mythische wezens eigenlijk pas in de afgelopen 10 jaar wereldwijd bekender geworden. Dit komt met name door het succes van World of Warcraft en de populaire boeken- en filmreeksen over Harry Potter (geschreven door J.K. Rowling) & Lord of the Rings (van J.R.R. Tolkien). Daarnaast zijn elfen ook erg bekend als hulpjes van de kerstman in veel Hollywoodfilms en in Amerika in het algemeen. Hoewel beide rassen zowel goed als slecht kunnen zijn (de meeste fantasywerelden zitten heel zwart-wit in elkaar), zijn elfen meestal goedaardig en trollen vrijwel altijd kwaadaardig.

Wat zijn elfen?

Een elf is een mythologisch wezen van Germaanse afkomst en heeft bovennatuurlijke krachten en eigenschappen. Elfen worden vaak als natuurgeesten afgeschilderd en wonen vaak ook in het bos. Elfen zijn naast populair schrijf- en filmmateriaal ook vaak te zien als speelbaar karakter in role-playing games (RPG's) zoals World of Warcraft. Afhankelijk van de interpretatie van de (script)schrijver, kunnen elfen een of meerdere van de volgende eigenschappen hebben:

  • Onsterfelijk of in elk geval een levensduur die meerdere malen zo lang is als die van de mens.
  • Puntige oren.
  • Meestal goedaardig.
  • Slim/ wijs.
  • Scherpere zintuigen dan de mens.
  • Ze kunnen toveren/ magie gebruiken.
  • Getalenteerd op het gebied van kunst en muziek.
  • Handvaardig.

In sommige verhalen wordt er ook nog verschil gemaakt in het type elf; de meestvoorkomende soorten of rassen zijn boselfen, lichtelfen, zware elfen of nachtelfen en bloedelfen. Bos- en lichtelfen zijn over het algemeen goedaardig en de rest meestal niet.

Wat zijn trollen?

Een trol is ook een mythisch wezen net als de elf, maar dan van Noorse afkomst. De trol was van oorsprong min of meer de Noorse variant van de reus, maar dan grappiger en met een lange neus. Tegenwoordig echter wordt de trol vaak afgeschilderd als agressief, ontzettend lelijk en oerdom (vooral de mannen). In de meeste films en op plaatjes zie je de trol vaak met een houten knuppel in een van zijn (of haar) handen. Je zou dus kunnen zeggen dat trollen het tegenovergestelde zijn van elfen. Een bekende eigenschap van trollen is dat ze (in sommige sprookjes) veranderen in steen wanneer ze bloot worden gesteld aan zonlicht.

Trollen op internet

Naast dezelfde rol als elfen in RPG's zijn trollen ook op een andere manier bekend op internet; het woord trol wordt tegenwoordig namelijk gebruikt voor mensen die op internetforums, in chatrooms of via een blog discussies verstoren. Dit doen ze door provocerende teksten te plaatsen met als doel andere mensen uit de tent te lokken. Wat het beste werkt tegen trollen (indien de troll niet wordt geband) is het niet reageren op dat soort posts, vandaar ook dat er op plaatsen waar veel "getrolled" wordt regelmatig waarschuwingsteksten of zelfs plaatjes staan met "Do not feed the trolls!". Soms staat er zelfs alleen de afkorting: DNFTT.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden