Wie is Geronimo Stilton

Inleiding

Elke avond lees ik voor uit de boeken van Geronimo Stilton. Leuke leesboeken, maar wie schrijft ze eigenlijk? En waar komt Geronimo vandaan. Wat is er nou zo leuk aan deze serie? En hoeveel boeken gaan we nog lezen?

Wie schrijft Geronimo Stilton?

Het is nog niet zo eenvoudig om erachter te komen wie Geronimo Stilton schrijft. Volgens de boeken is het auto-biografisch (Geronimo schrijft ze dus zelf) en wordt het uitgegeven door de Wakkere muis. De uitgeverij van Geronimo. Dat lijkt me toch wat onwaarschijnlijk, dus na wat graafwerk ben ik erachter gekomen dat Geronimo Stilton ontsproten is uit het brein van Elisabetta Dami, oorspronkelijk schrijfster van de reeks en mede-eigenaresse van uitgeverij Edizione Piemme. Kijk daar zie je dan toch wat overeenkomsten met Geronimo. Inimddels worden de boeken geschreven door een heel legertje schrijvers in een studio en zijn er ook nog een handvol tekenaars bezig de rijk geillustreerde boeken op te vrolijken.

De boeken zijn zo succesvol dat ze inmiddels in 36 landen zijn uitgegeven. De boeken zijn zo populair bij kinderen dat Geronimo al 3 keer de Kinderjury prijs heeft gewonnen.

Waar komt Geronimo Stilton vandaan?

Geronimo Stilton woont in de Camembertlaan nummer 8 in Rokford op Muizeneiland. Hij is eigenaar van de uitgeverij 'De wakkere muis' wat de meest gelezen krant van Muizeneiland is. Ook schrijft hij vanuit dat eigenaarschap Kinderboeken. Hij groeide op bij zijn Tante Lilly, heeft een neef Klem (die hem constant in de problemen brengt), een zus Thea (ook werkzaam bij de wakkere muis) en een klein neefje Benjamin, die nog op school zit.

Geronimo is lid van de Fantasia club die in de Fantasia boekenreeks samen mooie, spannende en leuke avonturen beleven in het rijk Fantasia.

Wat is er nu zo leuk aan de boeken van Geronimo Stilton?

De boeken van Geronimo Stilton zijn grafisch heel erg goed. Verschillende lettertypen, mooi kleurgebruik, veel plaatjes. Daarmee zit het tussen een leesboek en een stripverhaal in (in die zin dat er geen tekstballonnen worden gebruikt, maar wel veel tekeningen die de verhalen opkleuren). 

De verhalen gaan altijd over een underdog, Geronimo Stilton, die angstig is en wat voorzichtig is uitgevallen. Maar hij heeft het hart op de goede plaats. Daarin kunnen veel kinderen zichzelf ontdekken.

En de verhalen hebben altijd een moraal en laten zien dat het goede het kwade overwint. Ook zit er altijd een stukje geschiedenis in en wordt er uitleg gegeven over mythische symbolen, mensen en verhalen, maar ook over moeilijke woorden. Zo wordt leren op een spelenderwijs erg leuk gemaakt.

Hoeveel boeken gaan we lezen?

Er bestaan verschillende reeksen. De boeken uit de reeks zijn afzonderlijk te lezen, maar sluiten wel op elkaar aan. De boeken van de verschillende reeksen hoeven niet perse op elkaar aan te sluiten. Ik heb hieronder de meest bekende reeksen beschreven van Geronimo Stilton. Ook de zus van Geronimo Stilton heeft inmiddels haar eigen boekenreeks, al heb ik die hier nog buiten beschouwing gelaten.

De gewone leesboeken reeks bestaat momenteel (juni 2014) uit 72 boeken. De gi ga boeken teller staat momenteel op 6 boeken.

Geronimo Stilton is ook te krijgen als stripboekenreeks en bestaat inmiddels uit 10 titels.

Tijdreizen is Geronimo niet vreemd en deze boekenreeks bestaat uit 6 delen.

De Fantasia reeks (wellicht de bekendste) bestaat uit 6 delen, waarvan nummer 7 in de maak is.

Conclusie

Dit artikel was bedoeld voor de liefhebber van de boeken van Geronimo Stilton en voor iedereen die er meer vanaf wil weten. Deze boeken zijn erg geliefd bij de jeugd, maar zeker ook voor volwassenen om mee te lezen een waar genoegen. Ik kan deze boekenreeks dan ook aan iedereen aanknagen (ik bedoel aanraden).

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden