De Griekse Goden en Godinnen

Inleiding

In dit artikel zullen de belangrijkste goden en godinnen uit de Griekse mythologie besproken worden.

Griekse Goden en Godinnen

Zeus

Zeus is de oppergod, zoon van Kronos en Rhea. Hij heerst over de andere goden en mensen en woont op de berg Olympus. Hij staat ook bekend als losbandige god, die met meerdere vrouwen en godinnen het bed gedeeld heeft. Zijn zonen en dochters komen van veel verschillende vrouwelijke wezens vandaan. Je kunt hem herkennen aan zijn scepter.

Hera

Hera is de vrouw van Zeus en de godin van het huwelijk en het gezin. Haar eigen huwelijk was wankel, aangezien Zeus er veel andere vrouwen op nahield. Haar jaloezie dreef haar vaak tot het uiterste.

Athene

Dochter van Zeus, geboren uit zijn hoofd. Zij is de godin van de wijsheid, oorlog en kunsten. Je kunt haar herkennen aan een uil, of een wapenuitrusting. Zij hield zich dus met vreedzame zaken bezig, maar ook met militaire dingen (denk bijvoorbeeld aan het feit dat zij de beschermster van Odysseus was tijdens de Trojaanse Oorlog). Het Parthenon, de beroemde Griekse tempel op de Akropolis, is aan haar gewijdt.

Apollo

Apollo was een zoon van Zeus. Zijn moeder baarde hem staand, zich vasthoudend aan een palmboom. De palmboom is dan ook een heilige boom van Apollo. Apollo was de meester en beschermer van de muziekkunst en je kunt hem herkennen aan de lier en lauwerkrans. Ook hield hij van spelletjes en was een slimme en sluwe god. Iedereen die twijfelde aan zijn talent voor het spelen op de lier werd wel zwaar door hem gestraft (denk aan de satyr Marsyas, die hem uitdaagde). Buiten zijn talent voor muziek, kon Apollo ook de toekomst voorspellen. Hij stichtte het beroemde orakel in Delphi. Alsof dit al niet genoeg kwaliteiten van Apollo zijn, kende hij ook het een en ander van de geneeskunst en kon hij heel goed boogschieten, wat hij graag deed met zijn zus Artemis.

Ares

Ares was een zoon van Zeus. Hij is de god van de oorlog en altijd op zoek naar conflicte. Een driftige man met een agressief karakter, in tegenstelling tot Athene. In de Trojaanse oorlog strijdt Ares ook met de Trojanen tegen de Grieken, aan wiens kant Athene nu juist stond. Ares was dapper en mooi, en heeft ooit Aphrodite verleidt. Je kunt hem herkennen aan zijn wapenuitrusting.

Artemis

Artemis was een dochter van Zeus en een zus van Apollo. Zij is de godin van de jacht en kon alle wilde dieren vangen en temmen. Zij beschermde ook de jonge dieren en de natuur. Ze leeft in de bossen en is te herkennen aan haar boog. Daarnaast wordt ze ook als beschermster van jonge vrouwen gezien, en beschermster van de geboorte.

Aphrodite

Aphrodite is geboren uit het zaad van Kronos, dat in de zee viel. Uit het schuim van de zee rees zij op en verblindde zij de wereld met haar schoonheid. Zij is dan ook de godin van de liefde en leidt stervelingen naar het huwelijk, maar ook naar overspel. Haar trouwe volgeling Eros is het bekende engeltje dat mensen verliefd maakt door zijn pijlen op hen los te laten. Aphrodite heeft een groot aandeel gehad in het ontstaan van de Trojaanse Oorlog.

Dionysus

Dionysus is een zoon van Zeus en de god van de wijn, het vermaak en het theater. Hij vertelde de mensen het geheim van de wijn. Hij staat bekend om wilde drankfeesten.

Hermes

Ook Hermes is een zoon van Zeus en hij is de boodschapper van de goden. Hij gaf boodschappen van de goden door aan mensen, of aan andere goden. Ook bracht hij dode zielen naar de poorten van de Hades. Hij is te herkennen aan zijn gevleugelde voeten.

Poseidon

Poseidon is een broer van Zeus. Hij heeft de taak om de zeëen, rivieren en meren de beheersen. Je kunt hem herkennen aan zijn drietand. Poseidon stond bekend om zijn opvliegende karakter, daarom waren stervelingen bang voor de zee. Zijn machtige drietand kon van een rustige zee ineens een kolkende woeste waterpartij maken. Hij was ook degene die het Odysseus verhinderde om thuis te komen na de Trojaanse Oorlog.