Het Geschrift

Het geschrift.

Boodschappen en informatie worden op verschillende manier vastgelegd. Denk dan aan videoboodschappen, e-mails of brieven. Een van de oudste en bekendste methoden hiervoor is het geschrift, ook wel schrift genoemd. Wanneer men schrift vastlegt op papier kan deze gemakkelijk bewaard of meegevoerd worden. Dit was vroeger, maar ook nu nog, zeer nuttig. Gebruikt men geschrift dan betekent dit dat men aan het schrijven is. Vroeger was het niet voor iedereen weggelegd om te kunnen schrijven maar tegenwoordig kan bijna iedereen ter wereld dit. Maar waar komt schrift nu eigenlijk echt vandaan en hoe is het ontstaan?

Geschrift: De geschiedenis.

Duizenden jaren geleden moesten de mensen nog jagen om op deze manier aan voedsel te komen. Ook het zoeken naar eetbare planten hoorde hierbij. In die tijd werden er ook culturen gevormd. Deze culturen gingen juist de dieren vangen en vastzetten en begon men gewassen te verbouwen om zo zelf in hun behoeften te kunnen voorzien. Het onderhouden van zowel vee als gewassen werd snel al teveel werk waardoor de invoer van ruilhandel kwam. Het was in die tijd al erg belangrijk om te weten welke dieren of planten er geruild werden en nog belangrijker wat ze ervoor terug kregen. Met andere woorden: De waarde van de te ruilen producten. Omdat het zo vaak gebeurde kon niemand dit gemakkelijk onthouden. Hierdoor ontstond het eerste geschrift. Door gebruik te maken van schrift werd het veel gemakkelijker om hun boekhouding bij te houden en wist men waar men aan toe was. Geschrift bestaat nog maar een aantal duizenden jaren. Men denkt dat schrift pas ontstond tussen de 5000-6000 jaar geleden in Soemerie. Daarna vervolgen de vindingen een weg naar Egypte. Tussen 1200-400 v.Chr. Kwam schrift voor in Meso-Amerika. De meesten geschriften leken sterk op elkaar enkel het Chinese schrift schijnt onafhankelijk te zijn ontstaan. Dit zien we nu ook nog steeds terug.

De verschillende soorten van het geschrift.

Het geschrift wordt ingedeeld in drie verschillende weergaven. Denk dan aan:

  • Het beeldschrift. (Logografisch)
  • Het alfabetisch schrift.
  • Het lettergreepschrift. (Syllabisch)

Omdat er vroeger voornamelijk handel werd vastgelegd door geschrift en later ook gebeurtenissen is het zeer belangrijk geworden voor de verschillende culturen maar ook voor onze geschiedenis. Het Latijnse en het Cyrillische alfabet lijken nog steeds zeer sterk op het Oud-Griekse alfabet. Ze hebben dus nog steeds overeenkomsten. Dit komt waarschijnlijk doordat de verschillende culturen het schrift van elkaar hebben overgenomen door de jaren heen. Overigens zijn de meesten schriften wel door de jaren heen aangepast aan een bepaalde cultuur.

Het speciaal Schrift

Er zijn verschillende soorten speciaal schrift te benoemen. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld gebarentaal, voor doven, of het brailleschrift, voor de blinden. Een ander voorbeeld is bijvoorbeeld het SignWriting wat bedoeld is voor doven en slecht horenden. Al met al zijn er zoveel verschillende soorten geschrift dat het een boeiende manier is geworden om anderen iets duidelijk te maken. Ondertussen kennen we verschillende soorten schrift met zeer uiteenlopende lettertype maar het doel van ons schrift, iets vastleggen, is nooit veranderd.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden