Invasiebrug belangrijker dan gedacht

Inleiding

De Pegasusbrug (die zijn naam dankt aan het embleem op de schouder van de Britse invasie-troepen) is een brug over het Kanaal van Caen bij Ouistreham welke bekend is geworden uit de film ‘de langste dag’ met o.a. John Wayne. Maar ook bij jongeren is de brug bekend door de computer games: Call of Duty, Battlefield 1942 en Panzers.

De brug, die ook bekend staat als de Bénouwille brug, was aan het begin van de invasie van de Tweede Wereldoorlog, één van de belangrijkste doelen van het Britse zesde luchtlandingsdivisie.

Geschiedenis

Missie was om te landen midden in bezet gebied, de brug te veroveren en vast te houden totdat de aflossing zou komen. Zo kon de geallieerde troepen over de rivier trekken richting Caen.

Britse landingstroepen vertrokken op 5 juni 1944 uit Engeland (Hampshare) in 6 zweefvliegtuigen getrokken door bommenwerpers. Na gelost te zijn boven bezet gebied zijn de Halifax-bommenwerpers doorgevlogen om hun bommen boven Caen te droppen. Het eerste zweefvliegtuig landde 42 meter vanaf de brug waarna de andere ook opmerkelijk dichtbij de brug landden, dit kwam de verrassingsaanval alleen maar ten goede.

Door de brug te bestormen (onder leiding van Majoor John Howard waarvan ook een standbeeld bij de site staat) zetten de wachten het op een lopen terwijl vanuit twee machinegeweernesten het vuur wel werd geopend. Er werd een granaat geworpen die één van de nesten uitschakelde. Ook het andere machinegeweernest werd uitgeschakeld. Ondertussen waren de soldaten van de genie reeds aan de slag gegaan met het verwijderen van de springladingen welke onder de brug waren gemonteerd en het doorsnijden van de bijhorende kabels. Ook een kleine bunker welke door fosfor en handgraten werd vernietigd en de loopgraven wist men te bemachtigen en over te nemen.

Voor de aanval werden er manschappen van het Duitse bruggengarnizoen verwacht echter bleken er maar rond 25 manschappen rond te lopen, onder deze 25 man zaten echter ook Oost-Europeese en Italiaanse dwangarbeiders. De overname van de brug duurde dan ook minder dan een kwartier en waren er maar 131 manschappen bij betrokken. Onder deze manschappen waren ook de piloten van de zweefvliegtuigen. Jammer genoeg werden in de aanval wel twee bejaarde Franse brugwachters gedood door de Britten.

Tegenwoordig

Op zo'n 200 meter van de brug is een Memorial gebouwd, een bezoekerscentrum waar het verhaal wordt verteld van de aanvalsactie, de werking van de zweefvliegtuigen, de ervaringen van overlevenden maar ook een film wordt getoond. Geweren, pistolen en munitie van geallieerden alsmede van de Duitsers worden eveneens tentoongesteld. Lopend over het grote terrein van het museum kun je de originele brug bezichtigen en zelf beklimmen. Geflankeerd door een artilleriekanon (88mm), een halftrack (een gepanserde met rupsbanden voortbewegende truck) en een afweer machinegeweer is het terrein een indrukwekkend gezicht.

Het meeste indruk maakt toch wel een originele doedelzak welke tentoongesteld wordt. Deze doedelzak werd bespeelt door Bill Millin welke de aflossing van de troepen aankondigde van Howard door de troepen van Lord Lovat. Millin bleef, terwijl hij beschoten werd, spelen op zijn bagpipe en heeft na de oorlog zijn doedelzak gedoneerd aan het museum.