Duitse slachtoffers in La cambe

Inleiding

Iedereen weet dat de Tweede Wereldoorlog vele slachtoffers heeft gemaakt, familieleden heeft verloren of nog dagelijks met de gebeurtenissen geconfronteerd wordt. Niet alleen de geallieerden, de bewoners van bezet gebied hadden verliezen te betreuren maar ook aan de kant van de Duitse bezetters werden manschappen verloren. Vele van deze manschappen werden begraven zodra ze gevonden werden. Er waren dan ook vele graven, massagraven en begraafplaatsen verspreid over Normandië.

Begraafplaats

In de jaren na Tweede Wereldoorlog besloot men om zes grote Duitse begraafplaatsen te vestigen in het Normandische gebied, onder andere in La Cambe waarmee men begon in 1954. La Cambe is dan ook bekend als begraafplaats, het staat ook bekend als gemeente met een totaal van 554 inwoners. Tijdens de periode, na 1954, werden de overblijfselen van meer dan 12.000 Duitse soldaten verplaatst vanaf 1.400 locaties in de departementen van de Calvados en de Orne waarna de werkzaamheden in 1961 voltooid waren en ingehuldigd werd in september van dat jaar.

In totaal worden hier 21.222 Duitse soldaten herdacht waarvan 207 onbekende soldaten waarvan er 89 later zijn geïdentificeerd en begraven. Een massagraf is eveneens op de begraafplaats te bezichtigen onder een centrale tumulus, een hoge berg welke ook te beklimmen is waarvandaan je een indrukwekkend uitzicht hebt over de begraafplaats. Langs de gedenktekens lopend valt pas op, na een tijdje, hoe jong de gesneuvelde soldaten waren. De leeftijd is amper 17 tot aan jaar of 37. Ook valt op dat de soldaten niet alleen onder een gedenkteken liggen, er staan namelijk twee namen op de steen. Ook stenen met "ein duetsche soldat" of "zwei duetsche soldaten" komen op de stenen voor.

Kopstuk op de begraafplaats is tankcommandant Michael Wittmann, welke lid was van de Waffen-SS hoewel hij niet het uiterlijk had (klein en tenger). Hij vocht in Griekenland (met een sturmgeschutz III) en aan het front in Rusland (met een Panserkampfwagen III) waar hij de meeste bekendheid kreeg. De slag van Villers-Bocage in juni 1944 was zijn belangrijkste overwinning: in slechts vijftien minuten vernietigde hij 27 geallieerde pantservoertuigen waaronder een dozijn tanks. Uiteindelijk verloor hij zijn leven even ten zuiden van Caen op 8 augustus 1944, toen zijn Tiger I werd vernietigd. In totaal vernietigde ongeveer 156 vijandige tanks, zo'n 200 stukken artillerie en circa 300 kleine legervoertuigen. Wittmann kreeg voor zijn daden het Ridderkruis (met eikenloof en zwaarden), een hoge militaire onderscheiding. Vandaag de dag komen er nog aanhanger en bewonderaars van de tankcommandant, hij wordt dan ook beschouwd als een van de succesvolste tankcommandanten uit de krijgsgeschiedenis en wordt in één adem genoemd met Veldmaarschalk Rommel.

Tegenwoordig

Langs de toegangsweg naar de begraafplaats zijn een aantal 'Friedens' bomen geplant welke zijn gedoneerd door nabestaanden. Sinds midden 1990 is er ook een informatiecentrum bij de begraafplaats geplaatst. Hier kun je een permanente tentoonstelling over de 'Volksbond Duitse Oorlogsgraven' bezichtigen, slachtoffers zoeken (via een database) en zijn er natuurlijk ook sanitaire voorzieningen. Voordat je de begraafplaats opgaat, loop je door een stenen gebouw waar verschillende begraafplaatsen worden aangemerkt welke over de hele wereld zijn verspreidt. Ook het aantal slachtoffers staat hierop vermeldt. De begraafplaats is dagelijks geopend tot zeven uur 's avonds. Het informatiecentrum is dagelijks geopend tot 19.00 uur en gaat tussen twaalf en één dicht voor de lunch. Een bezichtiging om stil van te worden.