Wat was de kortste oorlog ooit

Inleiding

Al sinds mensenheugenis worden er oorlogen gevoerd op onze aardbol. De ene is meer memorabel dan de ander. Zo is de kortste oorlog aller tijden een erg interessant onderwerp. De kortste oorlog aller tijden was de Engels-Zanzibarese oorlog. 38 minuten na de start werd het eindsignaal van deze oorlog alweer afgegeven. Maar waarom werd deze enorm korte oorlog eigenlijk gevoerd? En wat zorgde ervoor dat de Engels-Zanzibarese oorlog al na een dik half uur weer voorbij was?

Oorzaak

Zanzibar is een eiland dat gelegen is ten oosten van Tanzania, een land in het continent Afrika. Tegenwoordig behoort Zanzibar tot Tanzania, vanaf 1890 hoorde Zanzibar echter een tijdlang bij het Verenigd-Koninkrijk. Tot 1896 heerste sultan Thuwaini over Zanzibar. Hij had geen grote problemen met de Britse overheersing op zijn eiland. Hij kon het goed met ze vinden. In 1896 overleed de sultan echter. Er gingen zelfs geruchten dat hij was vermoord. De neef van Thuwaini, Barghash, werd de nieuwe sultan van Zanzibar. Hij kon het niet goed vinden met de Britten. Dat kwam onder andere doordat de Britten wilden dat de slavernij werd afgeschaft in Zanzibar. Barghash verdiende echter veel geld aan de slavernij en wilde dat graag zo houden. Barghash weigerde om ook maar iets van het Verenigd Koninkrijk aan te nemen. Het Verenigd Koninkrijk wilde geen macht verliezen op Zanzibar en stelde daarom een ultimatum aan de sultan: sultan Barghash moet uit het paleis vertrekken, of er zal een oorlogsverklaring worden uitgegeven.

Op het moment van de oorlog heette Engeland overigens nog het Engelse Keizerrijk. Het was een wereldmacht die overal kolonies had. Onder andere Canada, Australië, India en Zuid-Afrika behoorden tot het Engelse Rijk. Wegens de grote hoeveelheden specerijen op het eiland, was Zanzibar een belangrijk gebied voor het Verenigd Koninkrijk.

Verloop

Op 27 augustus 1896 verklaarde Groot-Brittannië de oorlog aan Zanzibar. De sultan had inmiddels zijn paleis laten afzetten. Hij was namelijk niet van plan om aan de eis van de Engelsen gehoor te geven. Hij riep het leger op om hem te beschermen. In totaal stonden er zo’n 2800 mensen bij zijn paleis met kanonnen en geweren op wacht. De Britten hadden echter een zeer sterke vloot waar de sultan, zo bleek later, niet tegenop kon. Er werden twee kanoneerboten en drie kruisers naar het eiland gestuurd door de Engelsen. De leiders waren Lloyd Mathews en Harry Rawson. Om 9:02 in de ochtend vuurden de Britten voor het eerst. Het schot raakte het paleis van de sultan, dat daarop gelijk in brand vloog. Door andere schotten brachten de Britten drie schepen tot zinken, waaronder het jacht van Barghash. Uiteindelijk wisten de Britten het ook voor elkaar te krijgen om de vlag op het dak van het paleis omver te blazen. Dit was het punt waarop Zanzibar besloot om zich over te geven. Het was toen 9:40 in de ochtend, 38 minuten later dus.

In deze korte periode waren er echter wel minstens 500 inwoners van Zanzibar gedood of gewond geraakt. Bij de Britten viel er slechts één slachtoffer. Hij raakte gewond. Sultan Barghash lukte het om via een Duits schip weg te vluchten uit Zanzibar. Hij vestigde zich later in Dar es Salaam, een stad op het vasteland van Tanzania. Een nieuwe, Britsgezinde sultan, Muhammed kwam nu aan de macht in Zanzibar.

Opvallende oorlogen

Niet alleen deze oorlog van 38 minuten heeft voor veel verbazing gezorgd:

De langste oorlog duurde 345 jaar. Dit conflict ging tussen Nederland en de Scillyeilanden en begon in 1651. Een ander opvallend feit aan deze oorlog is dat er nooit is gevochten. Ook is er niemand gewond geraakt of gestorven. Het werd een onbesliste oorlog die in 1986 officieel werd beëindigd.

De verschrikkelijkste oorlog qua aantal slachtoffers is waarschijnlijk de oorlog die Paraguay van 1864 tot 1870 voerde met de naburige landen Uruguay, Argentinië en Brazilië. Op dit moment was dictator Lopez aan de macht in Paraguay en hij wilde zijn land uitbreiden. Zijn leger werd echter hard getroffen en sommige soldaten moesten zelfs zonder wapens vechten. Volgens sommige wetenschappers stierf door deze oorlog een duizelingwekkend aantal van 90% van de Paraguayaanse mannen.

Conclusie

De kortste oorlog aller tijden werd op 27 augustus 1896 uitgevochten tussen het Verenigd Koninkrijk en Zanzibar. De oorzaak van dit conflict was dat er een anti-Britse sultan regeerde over Zanzibar. De Britten wilden hun macht op Zanzibar echter behouden en eisten dat de sultan vertrok. Toen hij dit weigerde, openden de Britten het vuur op onder andere het paleis van de sultan. Na 38 minuten gaf Zanzibar zich al over. Het eiland kon niet op tegen het grove geweld van de Britten. Tijdens dit conflict zijn ruim 500 doden en gewonden gevallen.