10.000 Euro winnen met je gedicht

Inleiding

Schrijf je gedichten en wil je weten of ze de moeite waard zijn om te publiceren? Stuur je wel eens wat op naar een uitgeverij maar krijg je je manuscript terug zonder beoordeling waarom het is afgewezen? Wil je erkenning krijgen voor hetgeen je schrijft en een start maken als echte dichter? Wil je weten of je echt talent hebt?

Grijp dan je kans en stuur je gedichten in voor de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd.

Turing Nationale Gedichtenwedstrijd

Dit jaar werd in Nederland voor het eerst de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd georganiseerd, een nationale poëzieprijs die iedereen kan winnen. Het startsein werd op 21 april 2009 gegeven door Gerrit Komrij, voormalig Dichter des Vaderlands. Als voorbeeld nam men het concept van de Engelse National Poetry Competition, die al vanaf 1978 met groot succes duizenden mensen stimuleert tot het inzenden van gedichten, waardoor al heel veel bekende en onbekende dichters als nieuwe dichttalenten ontdekt zijn.

De Nationale Gedichtenwedstrijd is opgezet door de Poëzieclub en de Turing Foundation, om de belangstelling voor poëzie te vergroten en mensen meer en vaker te laten genieten van poëzie.

De Poëzieclub: Gerrit Komrij, Dichter des Vaderlands van 2000-2004, richtte eind 2001 de Poëzieclub op en begon zijn eigen poëzietijdschrift Awater, dat nu het grootste literaire tijdschrift van Nederland is. U kunt abonnee worden voor 66, 25 € per jaar en ontvangt dan naast het tijdschrift drie keer per jaar de beste dichtbundel uit het meest actuele aanbod.

De Turing Foundation is een erkend Nederlands Goede Doelen-fonds, dat in totaal € 250.000 doneeert om de gedichtenwedstrijd tot een succes te maken. De stichting is opgericht door één van de medeoprichters van TomTom, met de opbrengsten die hij door de beursgang van dit bedrijf verkreeg. Hij schonk 100 miljoen euro aan de stichting die met het rendement hiervan de volgende doelstellingen wil realiseren en ondersteunen: onderwijs van kinderen en jongeren, mensen in Nederland van kunst laten genieten, natuurbescherming en de bestrijding van lepra. landen onderwijs, natuurbescherming en leprabestrijding. In 2009 won de Turing Foundation de Transparantprijs voor het beste charitatieve jaarverslag.

Wat is het principe van de wedstrijd

Iedereen die ouder is dan 16 jaar mag gedichten in de Nederlandse taal insturen en je mag er zoveel insturen als je zelf wilt. Per gedicht betaal je 3 euro. Je kunt je gedicht online insturen via de website van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd. Na betaling krijg je een bevestiging per e-mail en krijgt je gedicht een nummer, zodat je als schrijver anoniem blijft en de juryleden onbevooroordeeld kunnen blijven.

De gedichten worden allereerst gelezen door een panel van onafhankelijke poëziekenners en beoordeeld op een aantal van te voren vastgestelde criteria. Voldoet een gedicht aan deze criteria dan gaat het door naar de tweede ronde, waarin het opnieuw door een panel poëziekenners wordt gelezen, die het gedicht nog niet eerder hebben gezien.

Uit de tweede ronde worden door beide panels een longlist van 100 gedichten geselecteerd die allemaal door 5 juryleden worden gelezen. Zij kiezen de uiteindelijke winnaars. Deze winnaar wordt bekend gemaakt op de vooravond van Gedichtendag.

Gedichtendag is een jaarlijks poëziefeest in Nederland en Vlaanderen. Dit evenement wordt georganiseerd op de laatste donderdag van januari. Gedichtendag 2010 valt op 28 januari.

Wat kun je winnen

In de eerste plaats voor jezelf persoonlijk natuurlijk erkenning voor je werk en bevestiging van je talent. Daarnaast krijg je bij afwijzing van je gedicht een beargumentatie waarom het is afgewezen, zodat je jezelf kunt verbeteren, mocht je door willen blijven schrijven.

Zit je bij de longlist van 100 gedichten, dus behoor je bij de 100 beste inzendingen, dan word je gepubliceerd in een speciale bundel met een voorwoord van Gerrit Komrij.

De schrijvers van de 10 beste gedichten mogen bij Uitgeverij Augustus zelfs een volledig manuscript indienen.

Daarnaast zijn er geldprijzen:

  • 1e prijs: €10.000
  • 2e prijs: €2.000
  • 3e prijs: €500
  • 4e t/m 10e prijs: €100
  • 11e t/m 20e prijs: 1 jaar lidmaatschap Poëzieclub

Gedichtenwedstrijd 2009 en 2010

De allereerste Nationale Gedichtenwedstrijd van 2009 heeft de organisatie nogal overweldigd. Ze hadden gerekend op ongeveer 2500 gedichten maar het bleken er maar liefst 15.688 te zijn, ingezonden door meer dan 6.300 mensen. De uitslag van de longlist van 100 gedichten wordt rond Kerst bekend gemaakt, de prijswinaars rond eind januari, vlak voor Gedichtendag 2010.

De jury van 2009 bestaat uit voorzitter Gerrit Komrij, disc-jockey Giel Beelen, korte verhalen schrijfster Sanneke van Hassel, dichter Vrouwkje Tuinman en Turing Foundation bestuurslid Alexander Ribbink.

De inzendingstermijn voor 2009 is op 1 november afgesloten, maar wil je ook gedichten insturen dan kan dat weer vanaf de Amsterdamse Boekennacht 2010, op 23 april.Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden