Wat zijn de langste en kortste plaatsnamen ter wereld

Inleiding

Veel mensen houden van lijstjes. Lijstjes vol met statistieken waar je in het dagelijkse leven niks aan hebt, maar gewoon interessant zijn om te weten. Eén van die leuke lijstjes kan gaan over de kortste en langste plaatsnamen die onze aardbol kent. Hieronder zie je de top 10 met uitgebreide toelichting.

De langste namen

Hieronder staat de mondiale top 10 van plaatsnamen met een toelichting. Er wordt alleen gelet op het aantal letters, dus niet op het aantal tekens. Dat wil zeggen dat leestekens als verbindingsstreepjes, komma’s en/of spaties niet mee worden geteld.

Noot: onder ‘’plaatsnamen’’ worden niet alleen steden en dorpen verstaan, maar ook dingen als bergen, rivieren en dergelijke. Alles wat naar een bepaalde plek op aarde verwijst, kan in de top 10 terugkomen.

1. Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit – 168 letters

Deze reeks van 168 is de officiële naam van de Thaise hoofdstad Bangkok. In de praktijk wordt deze naam vrijwel alleen maar in de poëzie en literatuur gebruikt, aangezien bij zakelijke situaties niet goed gewerkt kan worden met zo’n lange naam.

De betekenis van de plaatsnaam is: ‘’De plaats van de engelen, de grote stad, de woonplaats van Boeddha, de smaragdgroene, de ondoordringbare stad van Indra de god, de grote hoofdstad van de wereld, begiftigd met kostbare edelstenen, ook de gelukkige stad gelijk aan een hemelse woonplaats waar wordt geregeerd door de gereïncarneerde god, een stad die is geschonken door de god Indra en is gebouwd door de god Vishnukarn.’’

Een hele mond vol dus! Als deze naam wordt gebruikt, wordt deze vaak afgekort tot alleen Krung Thep, wat iets betekent als ‘’de stad der engelen’’.

2. Tetaumatawhakatangihangakoauaotamateaurehaeaturipukapihimaungahoronukupokai Whnuaakitanarahu – 92 letters

De Maori zijn de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland. Zij hebben deze 92 letters tellende naam aan een heuvel in dat land gegeven. Dit is de langste officiële versie. De kortste versie heeft ‘’slechts’’ 83 letters.

De betekenis van de plaatsnaam is iets als: ‘’De plek waar Tamatea, de man met de grote knieën, deze bergen afgleed, op klom en verzwolg, bekend als de persoon die land eet, fluit speelde voor zijn geliefde.’’

3. Gorsafawddacha'idraigodanheddogleddollônpenrhynareurdraethceredigion – 67 letters

Deze naam is puur en alleen bedacht om commerciële doeleinden. De eigenaars van een treinstation in het graafschap Gwynedd in Noord-Wales gaven hun treinstation zo’n lange naam om de nummer 4, in hetzelfde graafschap gelegen, te verslaan.

De lange naam betekent: ‘’Het treinstation van Mawddach en zijn drakentanden, gelegen aan de Northern Penrhyn Road op het gouden strand van de Cardigan Bay.’’

4. Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch58 letters

Zoals gezegd een andere plaats in het graafschap Gwynedd. Ook dit is een treinstation. Er worden weleens vragen gesteld over deze plaatsnaam, aangezien de officiële naam ‘’slechts’’ uit de eerste 20 letters bestaat.

De naam betekent het volgende: ‘’De kerk van de Heilige Maagd Maria in de kom van de witte hazelaar in de buurt van de snelle draaikolk van de kerk van St.-Tysilo bij de Rode Grot.’’

5. El Pueblo de Nuestra Señora la Reina de Los Ángeles del Río de Porciúncula – 57 letters

Op het eerste oog zal bij niemand deze plaatsnaam een belletje doen rinkelen. Wanneer naar het 9e en 10e woord van de plaatsnaam wordt gekeken, misschien wel. Dit is namelijk de volledige Spaanse versie van de Amerikaanse stad Los Angeles, de wereldhoofdstad van film en entertainment. Grappig detail is dat de stad tegenwoordig bekend staat als LA, waardoor het één van de kortste plaatsnamen ter wereld is.

De naam betekent: ‘’De plaats van Onze Vrouwe Koningin aller Engelen van het Kleine Deel.’’

6. Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg – 43 letters

Op de zesde plek in deze lijst staat ook een Amerikaanse plaats. Bovenstaande plaats is de naam van een meer bij het stadje Webster, Massachusetts. Ook over deze naam ontstaat af en toe commotie; de officiële naam is namelijk Chabunagungamaug (16 letters) en betekent ‘’grensvisplek’’.

Vrij vertaald uit de Indiaanse taal zou de naam betekenen: ‘’Jij vist aan jouw oever, ik aan de mijne en niemand vist in het midden van ons.’’

7. = Lower North Branch Little Southwest Miramichi – 40 letters

Op een gedeelde zevende plaats staat deze plaats in Canada, één van de langste plaatsnamen van het land. Bovenstaande naam wordt gebruikt voor een korte rivier in de provincie New Brunswick.

    = Villa Real de la Santa Fé de San Fransisco de Asis – 40 letters

Weer staat er een Spaanse plaatsnaam in de top 10. Dit is de volledige naam van de Mexicaanse stad Santa Fe en deelt een zevende plek met de Canadese rivier. Deze vertaling: ‘’De koninklijke stad van het geloof van de heilige St. Franciscus van Assisi.’’

9. Whakatakanga-o-te-ngarehu-o-te-ahi-a-tamatea – 38 letters

Nog net in de top 10 staat de Nieuw-Zeelandse plaats Hammer Springs. Net als bij de nummer 2 is ook dit de Maorinaam van de plaats. Het verwijst naar een mythe. Dat is ook te zien in de vertaling, daarin wordt verteld hoe ‘’de bronnen verwarmd werd door het vallen van de vuursintels van de god Tamatea.’’

10. Meallan liath coire mhic dhubhghaill – 32 letters

Dit is één van de langste namen die Schotland kent.  Het ligt vlakbij de stad Aultanrynie, midden in het Hoogland. Een andere versie van de naam wordt gespeld met 30 letters.

De kortste namen

Er is een klein aantal plaatsen op de wereld dat uit slechts één letter bestaat. Dat zijn Å (meerdere dorpjes in Noorwegen), Y (gehucht in Frankrijk), U (een eiland in de Grote Oceaan), O (Japan), U (Panama) en Y, gelegen in de VS.

Nederland en België

De langste plaatsnaam in Nederland is Westerhaar-Vriezenveensewijk en heeft 28 letters, net iets te weinig voor een plaats in de mondiale top 10. Dit is een samengestelde plaatsnaam. De langste enkelvoudige plaatsnaam van Nederland is Gasselterboerveenschemond in de provincie Drenthe en heeft nog steeds 25 letters.

De langste plaatsnaam in België is Ottignies-Louvain-la-Neuve met 26 letters. Als straatnamen ook meegeteld worden is  de Burgemeester Charles Rotsart de Hertainglaan in Malderen met 40 letters.

De kortste plaatsnamen van Nederland en België tellen slechts twee letters. In Nederland is de kortste plaatsnaam Ee, een Fries dorpje. De kortste plaatsnamen van België zijn As in de provincie Limburg en het dorpje My bij Luik.

Conclusie

De langste plaatsnaam is de volledige naam van de Thaise hoofdstad Bangkok. Deze plaats telt maar liefst 168 letters. De langste plaatsnamen van Nederland en België hebben iets minder letters, maar nog steeds respectievelijk 28 en 26 letters.

De kortste plaatsnamen ter wereld hebben slechts één letter. In onder andere  Noorwegen en de VS ligt zo’n plaatsnaam. In Nederland en België zijn er plaatsen met twee letters, zoals Ee, As en My.

Bronnen afbeeldingen: Wikimedia Commons, Philip Bosma, -lulu-