De Indiase havenstad Kollam

Kollam

Kollam is een stad in India in de staat Kerala . Kollam heeft meer dan 380.000 inwoners die voornamelijk leven van het toerisme, visserij en het verwerken van cashew.

Kollam is al eeuwen een belangrijke haven. Nederlanders, Engelsen, Chinezen, Portugezen, Arabieren en Romeinen gebruikten Kollam als poort naar de vele specerijen die Kerala rijk is.

Toeristische attracties

Onder toeristen van India staat Kollam vooral bekend door de prachtige backwaters. Een nacht slapen op een houseboat is een must do voor iedere bezoeker aan Kerala. Vanaf deze houseboats krijg je behalve prachtige plaatjes de mogelijkheid om het leven van de bevolking van Kerala te zien. Maar Kollam heeft een toerist veel meer te bieden dan alleen de veelbezochte Backwaters.

Eén van de hoogtepunten van Kollam is de vismarkt. Vooral als je deze markt in de ochtend bezoekt is het prachtig om te zien hoe de Indiërs over de waarde van de verse vangst onderhandelen.

De vele buitenlandse invloeden zijn zeker nog te zien in Kollam. Vooral de Engelse gebouwen zijn nog nadrukkelijk aanwezig. Dichtbij de vismarkt staat een mooie Engelse vuurtoren die eind 2010 nog volledig gerenoveerd is. Kollam Beach is ook de moeite om te bezoeken. Zwemmen bij dit strand wordt erg afgeraden, maar de spelende kinderen en de mooie vissersboten zien er prachtig uit.

Ten zuiden van Kollam op de weg naar Alleppey ligt het Krishnapuram paleis. Bij het gerenoveerde paleis is een museum met een mooie tentoonstelling en een prachtige grote tuin. Entree hiervoor is 10 rs. en er vertrekt elke paar minuten een bus hierheen vanuit Kollam.

Eten en drinken

Naast de gerechten die je ook in de rest van India ziet, staat Kollam bekend als een plaats waar je uitstekend visgerechten kunt eten, vooral vis in bananenblad is hier uitstekend. Cashewnoten zijn door de vele plantages in de buurt in Kollam ook vollop aanwezig.

Overnachten

Voor wie niet in een houseboat wil overnachten, maar liever in de stad zelf blijft zijn er ook voldoende opties. De Kodiylil Residence is een prima optie en ook zijn er in Kollam verschillende homestay mogelijkheden. De lokale DTPC (vergelijkbaar met de Nederlandse VVV) houdt hiervan een lijst bij.

Bereikbaarheid

Kollam is het makkelijkst te bereiken via trein van zo ongeveer elke grotere stad in de buurt. Wanneer je aankomt in Kollam zul je geen problemen hebben met het vinden van een taxi of rickshaw. De parkeerplaats van het station stikt er van. Let zoals overal in India wel op de prijs die je betaaldt. Er is tegenover het postkantoor een prepaid halte voor rickshaws.

Naast de trein kun je ook de bus nemen in de richting van Trivandrum of Alleppey. De reis naar een van beide steden duurt ongeveer anderhalf uur en kost 45 rs.

Vanaf het treinstation van Kollam kan men naar steden in het hele land. Denk er wel aan dat treinen in India die lange afstanden afleggen vaak al ver van tevoren zijn volgeboekt. Indien je te laat bent kan je overwegen om 3 dagen van te voren een Tatkal-ticket te boeken. Een Tatkal ticket is een soort noodticket die 3 dagen voor de reis tegen een hogere prijs in de verkoop gaat.

Het dichtstbijzijnde internationale vliegveld is het vliegveld van Trivandrum.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden