Nepal - Meer dan de Mount Everest

Inleiding

Nepal staat vooral bekend om het hebben van de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest, in het Himalaya gebergte, waar jaarlijks vele toeristen opafkomen. Maar naast deze overweldigend mooie natuur, heeft dit bijzondere land nog veel meer te bieden. Vroeger was Nepal het centrum van het Boeddhisme, maar tegenwoordig is het land overwegend Hindoeïstisch. Nepal is een Aziatisch land en grenst aan India en China. Met haar betoverende natuur, rijke geschiedenis en intrigerende bevolking is Nepal een interessante bestemming voor toeristen die eens iets anders willen zien dan de standaard vakantiebestemmingen.

Geschiedenis

De geschiedenis van Nepal begint al honderden jaren voor Christus, wanneer er in Nepal verschillende dynastieën aan de macht zijn. Rond 500 voor Christus werd in Nepal prins Siddharta geboren, die later beter bekend werd onder de naam Boeddha. Tot de 13e eeuw na Christus zou Nepal het culturele centrum van het Boeddhisme zijn. Vanaf 450 na Christus werd Nepal geregeerd door koningshuizen die van oorsprong uit India kwamen. Vanaf deze tijd ontstond er in het land een bloeiende beschaving. Aan het begin van de 13e eeuw kwamen vanuit Noord-India veel Hindoeïsten, die op de vlucht waren voor de Islamieten, Nepal binnen. Onder hen bevonden zich onder andere vorstelijke families, waaruit de Malladynastieën ontstonden. Tussen 1200 en 1768 was het land in handen van de Malladynastieën. In deze periode nam de handel en daarmee ook de welvaart van het land in grote mate toe. Aan het einde van de regeerperiode van de Malladynastieën, raakte het land verdeeld in vele kleine staatjes, maar de eenheid werd echter snel weer herstelt. Van 1814 was Nepal in oorlog met Engeland, omdat het land steeds verder aan het uitbreiden was richting de grens met India, wat toen der tijd een Engelse kolonie was. Nepal leed hierbij een nederlaag, maar werd uiteindelijk niet tot officiële Engelse kolonie gemaakt, omdat het land voor de Engelse handel van weinig waarde was. In de 19e en 20e eeuw waren er verschillende koningshuizen aan de macht in Nepal en was het land in de handen van vele dictators die tegenstanders onder de bevolking onderdrukten. In 1990 werd Nepal een parlementaire democratie, waarbij de bevolking in theorie mocht stemmen voor hun regeringspartijen. In de praktijk bleek dit niet het geval te zijn, toen de koning de maoïstische Communistische Partij verbood mee te doen aan de verkiezingen. In 1996 brak er een burgeroorlog uit in Nepal, waarbij de maoïstische rebellen gewelddadige acties voerden tegen de machtshebbers. In 2006 wordt er een vredesovereenkomst gesloten tussen de rebellen en het koningshuis. In 2008 wordt Nepal, na stemming van de bevolking, een republiek onder de naam Democratische Federale Republiek Nepal.

Geografie

Nepal staat vooral bekend om zijn zeer bergachtige landschap. Maar liefst 8 van de 10 hoogste bergen liggen in Nepal en met haar Himalaya gebergte is Nepal de ultieme plek voor bergbeklimmers. Dit woeste landschap vind je vooral in het noorden en midden van het land. Het zuiden van Nepal bestaat uit laagland, waar veel landbouw te vinden is. Door de grote hoogteverschillen, kent Nepal een uiteenlopend klimaat. Zo heerst er in het noorden een hooggebergteklimaat, waar de temperatuur bijna altijd onder het 0 punt ligt. Daarentegen heerst er in het zuiden een subtropisch klimaat, waar de temperaturen regelmatig boven de 30 graden liggen.

Bevolking

Tegenwoordig is Nepal nog steeds een onderontwikkeld land en één van de armste landen van Azië, vooral vanwege de slechte infrastructuur. Het heeft ongeveer 29 miljoen inwoners. Zo’n 30% van de bevolking leeft onder de armoedegrens en de gemiddelde levensverwachting is zo’n 65 jaar. De landbouw is de belangrijkste economische sector. De bevolking leeft vooral in de laaglanden, rondom de hoofdstad Kathmandu. 80% van de bevolking is Hindoe en de officiële taal van Nepal is het Nepali, wat zo’n 60% van de bevolking spreekt. De rest van de bevolking spreekt kleinere dialecten en in de toeristische steden wordt tevens veel Engels gesproken.

Toeristische trekpleisters

Kathmandu

De hoofdstad Kathmandu is een grote en chaotische stad, gelegen in een vallei en grenzend aan een rivier. De stad is vooral populair onder de cultuur toeristen, die zich tegoed kunnen doen aan de vele 17e eeuwse tempels en paleizen.

Himalaya gebergte

Bij een bezoek aan Nepal moet u uiteraard het Himalaya gebergte gezien hebben. Vooral de Mount Everst is met zijn 8848 meter hoogte de moeite waard om eens gezien te hebben. De fanatieke bergbeklimmers kunnen natuurlijk altijd een poging wagen tot het beklimmen van ’s werelds hoogste berg, maar wel met de nodige veiligheidsmaatregelen.

Pokhara

In het centrum van Nepal ligt het plaatsje Pokhara. Dit plaatsje wordt opgesierd door het bergachtige landschap. In de buurt van Pokhara ligt een groot meer waarop gevaren kan worden. Daarnaast is er mooie tempel te bezoeken, waar ook een ceremonie bijgewoond kan worden.

Chitwan Nationaal Park

In dit natuurgebied kunt u op een olifant het park bekijken, waarbij u allerlei soorten dieren zoals beren, apen en neushoorns zult tegenkomen.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden