Wat moet je weten over een vakantie in Albanie

Inleiding

Nederlanders gaan graag op vakantie. Alhoewel Albanië, gelegen in het oosten van Europa, geen al te favoriete vakantiebestemming is, is het een erg mooi land om een keer te bezoeken. Maar omdat niet veel Nederlanders er op vakantie gaan, is er maar weinig bekend over dit land. In dit artikel kun je verschillende belangrijke punten lezen die je moet weten om met een gerust hart in Albanië op vakantie te gaan. Hoe zit het bijvoorbeeld met een visum? Wat zijn mooie bezienswaardigheden?

Algemene informatie over Albanië 

Albanië is gelegen in het oosten van Europa en het is een typisch ‘Balkanland’. De hoofdstad is Tirana. Albanië is een bergachtig land: ruim 70% van haar oppervlakte is bedekt met berglandschap. Grenslanden van Albanië zijn Kosovo, Griekenland, Montenegro en Macedonië. In het land is de Islam de heersende godsdienst, je komt er eigenlijk nauwelijks andere godsdiensten tegen. De taal die in Albanië gesproken wordt is Albanees. Albanië leeft voornamelijk van de landbouw en van de veeteelt, al is daar door het bergachtige landschap maar heel weinig ruimte voor. Qua industriële ontwikkeling loopt Albanië ver achter op de rest van Europa en ook toeristisch gezien is het geen echte trekpleister. Toch is er in het land heel veel te zien: het grenst aan zee, het is er overwegend mooi weer en je vindt er prachtige steden en mooie monumenten. 

Belangrijke reisinformatie

Visum

Voor het bezoeken van Albanië heb je geen visum nodig, mits je in Europa woont. Wel bestaat er in Albanië een zogenaamde ‘aankomst-fee’. Dit is een bedrag dat je moet betalen als je op de luchthaven in Albanië aankomt. 

Veiligheid

Albanië heeft geen hoge veiligheidsstandaard. Toch zijn de hoofdstad Tirana en de westelijke, toeristische gebieden redelijk veilig. Maar je moet altijd oppassen natuurlijk, criminaliteit zal in Albanië altijd een groot probleem blijven. 

Inentingen

Als je naar Albanië wit reizen, wordt aanbevolen je voor bepaalde ziektes in te laten enten. Dit geldt echter niet voor alle gebieden in Albanië. Voor informatie kun je het beste contact opnemen met de GGD, het Tropencentrum of de Travel Clinic. Zorg voor zoveel mogelijk voorbereidingen op het medische gebied, want de medische voorzieningen laten in Albanië vaak te wensen over. 

Taal

De taal die in Albanië gesproken wordt, is Albanees. Er wordt echter ook Grieks en Macedonisch gesproken in het land. Wereldtalen als Engels en Spaans worden er nauwelijks gesproken, maar in het Engels moet je je wel verstaanbaar kunnen maken. 

Prijzen

In Albanië hebben ze een eigen munteenheid: de Lek. Het gemiddelde prijsniveau in Albanië ligt ongeveer op gelijke hoogte met het prijsniveau in Nederland. Dat betekent dat je in Albanië (omgerekend) ongeveer dezelfde prijzen betaald voor producten of diensten als hier in Nederland. 

Bezienswaardigheden

In Albanië zijn erg mooie en leuke bezienswaardigheden. De leukste activiteiten en steden zijn hieronder voor je op een rijtje gezet.

Activiteiten

  • Mountainbiken: het berglandschap biedt een prachtige omgeving aan om te mountainbiken. Er zijn door heel het land heen verschillende routes door de bergen te vinden voor mountainbikers.
  • Watersporten: Er is in Albanië volop mogelijkheid om te kanoën, raften of surfen. Ook is er voldoende natuur, waardoor het watersporten een aangename en rustgevende bezigheid wordt. 
  • Markten bezoeken: In bijna ieder plaatsje in Albanië is er een markt te vinden. Ze zijn druk, maar je raakt er niet uitgekeken. Op de marktjes kun je leuke souvenirs kopen.
  • Musea bezoeken: Er zijn in Albanië twee grote musea die het bezoeken waard zijn, namelijk het Nationaal Museum (Tirana) en Nationaal Historisch museum (Tirana). In de hoofdstad zijn ook andere, kleinere musea te vinden. 
  • Winkelen: In de hoofdstad Tirana kun je redelijk goed winkelen. De winkels in Albanië zijn tussen 15.00 en 18.00 gesloten. Je kunt in Albanië goedkoop schoenen kopen, maar kleren zijn in Albanië minder in de aanbieding. 

Leuke en mooie steden

  • Butrintit. Dit plaatsje is gelegen aan de Ionische zee en een archeologische stad. Er zijn veel sporen van de oude Romeinen te vinden. 
  • Gjirokastra. Een zilverstad, ook wel de stad van duizend trappen genoemd vanwege het grote aantal trappen dat er te vinden is. 
  • Durrës. Een oude havenstad, met veel oude monumenten. 

Nationale parken

  • Nationaal Park Dajtit. 
  • Divjaka Nationaal Park.

Conclusie

Albanië is geen echt toeristenland, maar heeft wel veel te bieden aan toeristen. Het land is heel bergachtig. De heersende religie is de Islam. Om Albanië te bezoeken heb je geen visum nodig, maar wel inentingen. De veiigheidsstandaard is niet erg hoog. De prijzen zijn ongeveer even hoog als hier in Nederland. De taal die in Albanië gesproken wordt is overwegend Albanees.

Albanië leent zich ervoor om leuke activiteiten te ondernemen, zoals mountainbiken, watersporten, het bezoeken van gezellige marktjes of interessante musea en winkelen. De steden die je zeker bezocht moet hebben zijn Butrintit, Gjirokastra en Durrës. Ook de Nationale Parken Dajtit en Divjaka zijn de moeite waard. 

Bron afbeelding: Wikimedia Commons, Predrag Bubalo 

Reacties (1)

Reageer
Brian reageerde 8 jaar geleden
15 Sep 14:25
De aankomstfee klopt niet, we komen net terug uit Albanie en hebben dit niet hoeven betalen. Criminaliteit ligt ook niet hoger dan in Nederland, we hebben 12 dagen rondgereist en nergens hebben we ons onveilig gevoeld.
Prijzen zijn vele malen lager als in Nederland, voor een hotel (middenklasse) betaal je tussen de 25 en 35 euro per nacht (2 personen inclusief ontbijt)
Uit eten gaan is ook veel goedkoper, wij betaalden tussen de 10 en 15 euro totaal (dus voor 2 personen) wij dronken geen wijn.