Wat moet je weten over een vakantie in Andorra

Inleiding

Nederlanders gaan graag op vakantie in het buitenland, zelfs in tijden van crisis. Al lijkt Andorra geen droombestemming, er is toch erg veel te beleven in Andorra op het gebied van vakantie. De gemiddelde vakantiescore van Andorra bedraagt een 7. Een ruime voldoende dus. Dit is vooral te wijden aan de mooie cultuur, natuur en bezienswaardigheden. Maar wat is belangrijk om te weten over Andorra? Hoe zit het bijvoorbeeld met de taal daar? Heb je een visum nodig? Wat zijn mooie bezienswaardigheden? 

Algemene informatie over Andorra

Andorra is gelegen in het zuidwesten van Europa, tussen de Pyreneeën en tussen Frankrijk en Spanje. Het is een klein vorstendom. Andorra leeft voornamelijk van toerisme en hoge belastingen. Het is een zogenaamd belastingparadijs. Andorra is een behoorlijk populair vakantieland, al zou je dat hier in Nederland niet zeggen. Jaarlijks bezoeken ruim 9 miljoen toeristen dit schitterende land.  Er is zowel in de winter als in de zomer erg veel te beleven. Door het ruwe, bergachtige landschap is Andorra een perfecte vakantiebestemming voor skiliefhebbers in de winter. In de zomer kun je er heerlijk wandelen en genieten van de verschillende bezienswaardigheden. De hoofdstad van dit land is Andorra la Velle. Dit is gelijk ook een van de zeven parochies in dit land.

Belangrijke reisinformatie

Visum

Voor sommige toeristen is er een visum nodig om Andorra binnen te komen, voor Nederlanders is dit echter niet het geval. Als Nederlander heb je dus geen visum nodig om naar Andorra op vakantie te gaan. 

Veiligheid

In Andorra zijn vele zakkenrollers actief die vaak listig te werk gaan. Het is niet slim om je portemonnee of telefoon zo weg te stoppen dat deze goed in het zicht is voor een zakkenroller. 

Inentingen

Voor het bezoek aan Andorra heb je op dit moment geen inentingen nodig. Mocht er echter twijfel zijn of bepaalde inentingen wel of niet nodig zijn, neem dan contact op met de Travel Clinic of de GGD. 

Taal

De officiële landstaal van Andorra is Catalaans. Maar er wordt ook Spaans, Frans, Portugees en Engels gesproken. 

Prijzen

Het prijsniveau in Andorra ligt beduidend lager dan het prijsniveau in Nederland. Dit betekent dat de producten die je in Andorra koopt goedkoper zijn dan dezelfde producten hier in Nederland. 

Bezienswaardigheden

In Andorra is veel te beleven, zowel voor cultuursnuivers als actievelingen. 

Een actieve vakantie

In Andorra is zowel in de winter als in de zomer goed vertoeven voor de actievelingen onder ons. In de zomer is het bergachtige, ruige landschap uitermate geschikt voor wandelaars en mountainbikers. Door het hele land heen zijn prachtige wandelroutes uitgezet en kun je heerlijk wandelen, of fietsen, door de mooie natuurlijk en langs de beekjes en bossen. In de winter lenen de bergen zich goed voor fanatieke skiërs, maar ook voor beginnelingen. Er zijn in totaal ruim 150 skipistes en voldoende facilitaire voorzieningen om optimaal van je skivakantie te genieten. 

Mooie gebouwen

In de hoofdstad van Andorra, Andorra la Velle, zijn vele prachtig oude gebouwen te bezichtigen uit de Romaanse en Gotische tijd. Er zijn in Andorra ruim 50 historische te kennen, waarvan de oudste in de hoofdstad staat. Verder zijn er in Andorra ook behoorlijk wat oude bruggen te vinden die het bezichtigen waard zijn, net als het pittoreske dorpje Llorts.  

Winkelen

In Andorra kun je uitstekend winkelen, omdat het prijsniveau daar lager ligt dan hier in Nederland. Vooral de elektronica is er spotgoedkoop. Verder kun je er ‘tax free’ winkelen. De meeste winkels zijn vanwege de siësta in de middag echter gesloten, houd daar rekening mee als je gaat shoppen en houd zelf bijvoorbeeld ook een siësta of ga lekker ergens lunchen tussen 13.00 en 16.00!

Musea en parken

In Andorra zijn er verschillende nationale parken en musea die de moeite waard zijn om te bezoeken. Een greep uit de bijzondere musea in Andorra: Het miniatuurmuseum in de plaats Ordino, hier is eveneens het postmuseum te vinden. In de buurt van de hoofdstad kun je een bezoek brengen aan een heus parfummuseum. Ook zijn er een aantal mooie (nationale) parken in Andorra, de bekendste is het Natuurpark Valls del Comapedrosa. Dit park ligt tussen de bergen en er zijn vele meertjes en watervallen aanwezig.

Conclusie

Andorra is voor veel mensen een populair vakantieland, Andorra ontvangt jaarlijks namelijk zo’n 9 miljoen toeristen! Je hebt als Nederlander geen visum of inentingen nodig om in Andorra op vakantie te gaan. Wel moet je uitkijken voor zakkenroller. In Andorra spreken ze Catalaans en het prijsniveau ligt in Andorra lager dan in Nederland. Je kunt er heerlijk wandelen in de zomer of skiën in de winter en ook voor de cultuurliefhebber is er van alles te beleven. In Andorra kun je ook uitstekend winkelen. 

Bron afbeelding: Wikimedia Commons, Lorentey 

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden