Vakantie in Bosnië en Herzegovina: Stedentrip Sarajevo

 Sarajevo

Sarajevo is de grootste stad en tevens de hoofdstad van Bosnië en Herzegovina. Voor een deel ligt de stad in de Federatie Bosnië en Herzegovina en het andere deel ligt in de Servische Republiek.

Sarajevo

Over Sarajevo

Sarajevo is nauwelijks te vergelijken met andere Europese hoofdsteden. De stad Sarajevo is verdeeld in verschillende wijken die soms zó veel van elkaar te verschillen dat het zelfs lijkt alsof je in een heel ander land bent beland. De stad wordt vaak het Jeruzalem van Europa genoemd en dat is niet voor niets. Al vele eeuwen wonen Moslims, Othodoxen, Katholieken en Joden samen in deze stad en dit is goed terug te zien in het straatbeeld van Sarajevo. Je ziet het niet alleen aan de verschillende religieuze gebouwen, maar ook aan de verschillende klederdracht, winkels, eettentjes en de muziek. Sarajevo is een van de weinige wereldsteden die Oosters, Westers én Mediterraan tegelijk oogt.

Waarom Sarajevo?

Sarajevo is wellicht niet de eerste stad die in je opkomt wanneer je aan een stedentrip zit te denken, maar Sarajevo is leuker dan je denkt!

 • Vanwege de unieke combinatie van Westerse vrijheid, Mediterrane leefstijl, Oosterse gastvrijheid, Balkan humor en Slavische achtergrond zijn de inwoners van Sarajevo heel interessant om een praatje mee te maken. Overal op de Balkan staan ze bekend om hun leuke gevoel voor humor, dus maak een praatje met de inwoners en oordeel zelf!
 • Er zijn veel gidsen te vinden in Sarajevo, maar je zult merken dat het absoluut geen moeite kost om een (gratis) rondleiding te krijgen door een van de trotse inwoners van de stad.
 • Doordat de bevolking in Sarajevo veel verschillende etnische en religieuze achtergronden heeft, is het vrijwel onmogelijk om je niet thuis te voelen in de stad.
 • Sarajevo staat bekend om zijn lekkere specialiteiten van de Balkan. De prijzen liggen veel lager dan in Nederland; de prijzen van maaltijden variëren gemiddeld van 2 tot 10 euro.
 • Het netwerk van openbaar vervoer is in Sarajevo goedkoop en goed. Je kunt door de stad reizen door middel van bus, trein, tram en taxi. De tarieven van taxi's zijn bijvoorbeeld slechts tussen de 2 en 3 euro als je binnen de stad blijft en voor het overige vervoer betaal je ook slechts enkele euro's.

Wat kan je allemaal doen in Sarajevo?

Sarajevo is een vrij kleine, maar erg drukke stad. Dit komt niet eens zozeer door de toeristen, want je zult merken dat iedereen, werkelijk iedereen buiten is. Mensen zitten van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat in de gezellige cafeetjes, doen zich te goed aan lekkere cevapcici en andere specialiteiten, bezoeken musea en wandelen door de mooie groene omgeving van Sarajevo. Alleen al vanwege de gezelligheid is Sarajevo een bezoekje waard, maar er is natuurlijk veel meer!

 • Er zijn vele religieuze gebouwen te vinden in Sarajevo. Katholieke en Orthodoxe kerken, moskeeën en synagoge's zijn soms slechts enkele meters van elkaar verwijderd!
 • Vanwege de rijke geschiedenis zijn er in Sarajevo heel veel musea te vinden.
Bascarsija met de vele duiven
 • De Bascarsija is het centrale plein van de oude binnenstad. De oudste gebouwen van de stad bevinden zich op dit plein. Daarnaast staat deze wijk bekend om de honderden (zo niet duizenden) duiven die er altijd te vinden zijn.
 • Brusa Bezistan Bazar. Deze bazar is te vinden naast een van de mooiste moskeeën van de stad, de Gazi Husrev bey. Er zijn talloze kleine winkeltjes te vinden waar je souvenirs kunt kopen.
 • Sarajevo heeft een mooi postkantoor dat na de oorlog volledig gerestaureerd is. Dit postkantoor stamt uit de Oostenrijks-Hongaarse tijd en is gelegen aan de oevers van Miljacka.
 • De bibliotheek van Sarajevo werd lange tijd gezien als een van de mooiste gebouwen van de stad. Helaas werd het gebouw volledig vernietigd tijdens de burgeroorlog in de jaren '90 maar er wordt tegenwoordig gewerkt aan de wederopbouw.
Latinska Cuprija
 • Latinska Cuprija. Deze brug grenst aan de straat waar in 1914 de bekende moord werd gepleegd op Frans Ferdinand van Oostenrijk.
 • Kazandziluk. Oftewel het koperstraatje. In deze zijstraat zijn alleen winkels te vinden waar koper wordt bewerkt en daarna verkocht.
 • Ferhadija is de belangrijkste winkelstraat van Sarajevo.
 • Trg Oslobodjenje. Klein parkje dat volledig omringd is met terrasjes. Hier bevindt zich tevens de mooie nieuwe Servisch-Orthodoxe kerk.

Wat kan je doen in de omgeving van Sarajevo?

 • Sarajevo staat bekend om zijn zeer groene omgeving. Ten zuiden van de stad zijn veel mooie bergen (Igman, Trebevic, Jahorina en Bjelasnica) te vinden die geschikt zijn voor wintersport en wandelingen
 • Ilidza. Bij deze Romeinse nederzetting ontspringt de Bosna rivier vanuit het Vrelo Bosne park. Dit gebied maakte deel uit van het Romeinse rijk en er werden veel archeologische vondsten gedaan.
 • Butmir. Dit dorpje is vlak bij het vliegveld van Sarajevo gevestigd en onder het vliegveld is een oorlogstunnel te vinden. Via deze tunnel probeerden mensen naar de andere kant van de stad te vluchten en er is nu een museum gevestigd. De tunnel is nog steeds te bezoeken.
 • Dit is tevens een van de langst bewoonde gebieden van het land en ook hier werden vele archeologische vondsten gedaan die terug te vinden zijn in de vele musea die de omgeving telt.

Weetjes over Sarajevo

 • Sarajevo staat o.a. bekend om het internationale Sarajevo Film Festival (Sarajevski Filmski Festival, SFF).
 • In de 16e eeuw was Sarajevo een van de modernste steden van Europa, maar tegenwoordig is het een stad met een grote historische waarde.
 • Op 9 juli 1999 werd de zesmiljardste mens in Sarajevo geboren.
 • In 1984 werden de Olympische Winterspelen in Sarajevo gehouden.
 • Er zijn veel noemenswaardige personen in Sarajevo geboren. Denk hierbij o.a. aan Nobelprijswinnaars Vladimir Prelog en Ivo Andric, veel bekende voetballers zoals o.a. Edin Dzeko en Darko Bodul. Daarnaast kent Sarajevo vele musici, waarvan Goran Bregovic een van de bekendste is. Verder zijn er veel bekende acteurs, schrijvers, architecten, priesters en politici in Sarajevo geboren.

Welkom in Sarajevo

Uitzicht in Sarajevo

Bron

Wikipedia - Sarajevo

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden