Vakantie in Bosnië en Herzegovina: stedentrip Mostar

 Mostar

Mostar (Cyrillisch: Мостар) is een van de meest toeristische steden van Bosnië en Herzegovina. Mostar ligt in het zuidwesten van het land, in de buurt van de Kroatische grens en is 80 kilometer van de hoofdstad Sarajevo verwijderd. De stad staat met name bekend om de Stari Most (Oude Brug).

Mostar

Stari Most (Oude Brug)

Stari Most

In de dertiende eeuw werd de stad Mostar gesticht en al snel functioneerde de stad als als handelscentrum van Herzegovina. Het bouwen van de stenen brug gebeurde in opdracht van sultan Süleyman de Grote (Ottomaanse Rijk). De brug werd intensief verbeterd en gerestaureerd tijdens de Oostenrijks-Hongaarse periode. De toegangswegen werden verhoogd zodat de brug beter bereikt kon worden. In de Tweede Wereldoorlog waren er plannen om de brug te vernietigen, maar dit ging uiteindelijk toch niet door. De burg liep echter wel veel schade op tijdens die oorlog. In 1993 werd de brug alsnog verwoest tijdens de burgeroorlog in het Voormalig Joegoslavië omdat er in dat gebied hevige gevechten waren tussen Bosniërs en Kroaten. Mostar was zelfs een van de zwaarst gebombardeerde steden van die oorlog. In 2001 begon men met de wederopbouw van de brug onder supervisie van de UNESCO. Deze renovatie kostte bijna 13 miljoen euro en werd bekostigd door de Wereldbank, Europese Unie, en de overheden van o.a. Bosnië. Kroatië, Turkije, Italië en Nederland. Voor de herbouw werd gebruik gemaakt van de originele stenen die in de rivier (Neretva) lagen. Daarnaast moesten de ingenieurs zich flink verdiepen in de oude bouwmethoden om de reconstructie zo veel mogelijk op het origineel te laten lijken. De burg werd feestelijk heropend op 23 juli 2004.

Stari Most als symbolische verbintenis

Het wapen van Mostar

Sinds 1995 (einde van de oorlog) wonen de Bosnische moslims (ook wel Bosniakken genoemd) in het Oosten van Mostar en de katholieke Kroaten in het westen van Mostar. De berg in het Kroatische stadsdeel domineert het uitzicht vanuit de oude binnenstad en is voorzien van een groot kruis. De Stari Most wordt vaak als symbolische verbintenis tussen de 3 volken van Bosnië en Herzegovina (Bosniërs, Serviërs en Kroaten) gezien en is dan ook symbool voor de eenheid van Bosnië en Herzegovina. Het silhouet van de Stari Most is verwerkt in het logo van Mostar.

Wat valt er verder te doen in Mostar?

Muslibegovica huis
  • Naast de Oude Burg bevindt zich een Oude Brug museum inclusief exposities van de geschienis van de burg, panoramisch uitzicht over de stad en er is een video te zien over de reconstructie van de brug. De ingang kost slechts +/- €2.
  • Muslibegovica Huis. Dit huis is van 15 april t/m 15 oktober geopend voor bezoekers en is ruim 300 jaar oud. Dit huis wordt beschouwd als het mooiste huis dat uit de Ottomaanse Periode is overgebleven en bevat daarnaast ook veel Mediterrane invloeden.
  • Geschiedenis museum van Herzegovina.
Duiken in Mostar
  • Daarnaast zijn er veel religieuze en andere historische gebouwen te bezichtigen.
  • Het is toegestaan om van de brug te springen en er is ook een duikschool in Mostar. Je kunt er tevens raften.
  • Mostar heeft een mooie groene omgeving die erg geschikt is voor wandelingen, picknicks e.d.
  • Er zijn talloze gezellige cafeetjes en restaurants te vinden in Mostar waar lokale specialiteiten op het menu staan.

Weetjes over Mostar

Neretva rivier in Mostar
  • Sinds de zeventiende eeuw is het een traditie dat de mannen uit Mostar van de brug Stari Most in het ijskoude water springen en ieder jaar wordt er dan ook een springwedstrijd georganiseerd.
  • Sinds 2005 staat de Stari Most van Mostar op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De brug is een echte blikvanger van de stad.
  • Het bedevaartsoord Medjugorje ligt vlak bij Mostar en wordt dan ook vaak bezocht door toeristen (inmiddels meer dan 50 miljoen keer bezocht) en de Kroatische inwoners van de stad.

Bron

Wikipedia - Mostar

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden