Waarom op vakantie naar Honfleur in Frankrijk

Inleiding

Frankrijk is al jaren op rij één van de meest populaire vakantiebestemmingen onder Nederlanders. Dat is niet vreemd. Er zijn namelijk tientallen prachtige plekken in Frankrijk die een bezoekje waard zijn. Zo heb je de hoofdstad Parijs, de mooie kusten en de pittoreske dorpjes in het zuiden van het land. Ook het noorden is echter de moeite waard om te bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan het dorpje Honfleur. Maar waarom is dit dorpje dan precies een bezoekje waard? Waarom zou je naar Honfleur op vakantie moeten gaan?

Honfleur

Het dorpje Honfleur ligt in het westen van de regio Normandië. Deze regio is één van de meest noordelijke van het land en ligt dus nog redelijk dicht bij Nederland. De naam van Honfleur is door de jaren heen veel veranderd. Zo heeft de plaats de namen Hunefleth, Hunefloth, Honneflo, Honflue en Honnefleu gekend voordat het uiteindelijk de naam Honfleur ging dragen. Honfleur is genoemd naar de rivier die naast het dorp in de zee uitmondt. Die rivier is de Seine, die ook door Parijs heen stroomt. Het woord "fleu" betekent iets als "rivier richting zee". Honfleur wordt al sinds de Romeinse tijd bewoond en heeft dus een lange geschiedenis. Hierdoor zijn er veel historische plekken te vinden in het dorp. Honfleur leeft tegenwoordig van het toerisme. In de zomer kan het er bomvol zijn. Het is dus aan te raden om je bezoek (net) buiten het hoogseizoen te plannen.

In 2009 bleek uit de volkstelling dat er in Honfleur ruim 8.100 mensen woonden. Dit was het laagste aantal sinds jaren. Al vanaf 1968, toen er nog 9.200 mensen in het dorp woonden, is het inwoneraantal aan het dalen. Honfleur heeft een oppervlakte van 13,7 km² en is dus een erg dichtbevolkt dorp.

Op vakantie

Ondanks het feit dat Honfleur maar een klein dorpje is, kun je er naar mijn mening prima een paar dagen verblijven. Er zij namelijk zat dingen te beleven op het gebied van natuur en cultuur. Hieronder zal ik verschillende belangrijke gebieden beschrijven. 

Natuur

In de buurt van Honfleur is genoeg boeiende natuur te vinden. Ten eerste bevindt het dorp zich in een heuvelachtig gebied, iets wat sowieso al bijzonder is voor ons Nederlanders. Honfleur ligt erg dichtbij de monding van de Seine in het Kanaal. Deze monding en de bijbehorende kusten kunnen ook bekeken worden. Op een half uurtje rijden van Honfleur ligt het dorp Etretat. Hier zijn hoge krijtrotsen te vinden en via deze rotsen kun je langs de Atlantische Oceaan lopen, iets wat je niet moet missen als je hier in de buurt bent!

Cultuur

Honfleur bruist van de cultuur. Door de eeuwen heen zijn veel mooie gebouwen neergezet en tradities ontstaan waarvan we nu nog steeds een deel kunnen zien. Om te beginnen heeft Honfleur een erg leuke vissershaven. Vaak is er veel bedrijvigheid. Er zijn namelijk nog steeds veel vissersboten die de hele dag op en neer varen om Honfleur van verse vis te voorzien. Rondom de haven zijn nog veel mooie, oude gebouwen te vinden. Zo is er een klein, maar heel mooi kerkje. Hierin zit een museum dat overdag te bezoeken is. Achter dit kerkje zijn een paar mooie straatjes en een binnenplaatsje te vinden. Deze straatjes bevatten hoge, oude huizen en zijn erg smal waardoor er een bijzondere sfeer hangt. Veel toeristen missen deze straatjes, wat erg jammer is. Aan en rondom de haven staan nog verschillende andere oude gebouwen. Sommigen dienen als musea en in andere huizen zijn kunstenaars gevestigd met hun atelier. Er is dus genoeg te zien in Honfleur.

Activiteiten

In en rondom Honfleur kun je ook een wat actievere vakantie hebben. Je kunt een paar leuke dingen doen. Zo zijn er in het centrum van het dorp een draaimolen en een behoorlijk groot reuzenrad te vinden. Vanuit het reuzenrad heb je een mooi uitzicht over Honfleur. Dit is ook voor kinderen leuk. De spannendste activiteit die je bij Honfleur kunt doen, is het beklimmen van de Pont de Normandie, een enorm grote brug. Deze brug is verschillende tientallen meters hoog en loopt over de Seine heen. Vanaf de brug heb je een majestueus uitzicht over de rivier en de monding in de zee. Vanaf het centrum is het zo’n 3 tot 4 kilometer lopen tot de brug.

Overig

Honfleur is een historisch dorp, maar heeft ook de moderne voorzieningen. Zo is er een McDonald’s te vinden en een Aldi-supermarkt. Aan de haven zijn tientallen restaurantjes te vinden. Veel hiervan zijn visrestaurants en verkopen zogenaamde "fruits de mer", zeevruchten. Er zijn echter ook een aantal pizzeria’s en Italiaanse restaurants te vinden. Voor ieder is er dus wel wat lekkers te eten. Honfleur is dus een prima vakantiebestemming. Een nadeel is dat de Pont de Normandie een tolbrug is. Iedere keer als je via die weg het dorp wilt verlaten, moet je dus tol betalen. Ook veel andere wegen in (dit deel van) Frankrijk zijn helaas tolwegen.

  

Van links naar rechts: de krijtrotsen, het kerkje, de restaurants aan de haven

Conclusie

Honfleur is een dorpje in de Franse regio Normandië, in het noorden van het land dus. Het dorp heeft een lange geschiedenis en een gunstige ligging. Dit maakt Honfleur een prima vakantiebestemming. Het dorp heeft een mooie vissershaven met daar rondom veel historische gebouwen. In de omgeving is veel mooie natuur te vinden en er zijn ook een paar leuke activiteiten te vinden. Aan de hand van mijn eigen bezoek, zou ik een bezoek van een dag of 4 aanraden om Honfleur en de omgeving te verkennen. 

Bronnen afbeeldingen: Wikimedia Commons, Eric Gaba, eigen werk