Vakantie in Sibenik, Kroatië

 Šibenik

Šibenik is een Kroatische stad die in Midden-Dalmatië ligt. Het is een van de belangrijkste havensteden van Kroatië. Sibenik werd in de middeleeuwen tegen een heuvel gebouwd en het oude middeleeuwse stadscentrum bestaat uit pittoreske smalle steegjes en straatjes die omringd zijn door renaissance kerken en paleizen. In tegenstelling tot andere Kroatische kuststeden die gesticht zijn door de Grieken, Romeinen en Illyriërs, is Sibenik volledig door lokale Kroaten gebouwd.

Šibenik

Wat kan je allemaal doen in Šibenik?

Sibenik is met name geliefd onder de toeristen vanwege de gunstige ligging aan de Adriatische Zee. Maar omdat de binnenstad van Sibenik nog perfect in middeleeuwse staat bewaard is gebleven, is Sibenik een zeer geschikte vakantiebestemming voor mensen die zon, zee en strand willen combineren met cultuur. Wanneer je door de middeleeuwse binnenstad van Sibenik loopt, ruik je de zee, hoor je zachtjes klassieke muziek op de achtergrond en kom je meerdere nonnen tegen... Maar er is meer!

  • Sibenik heeft een mooi groot stadstheater, “kazalište”.
  • Aan de rechterzijde van de Zagrebackastraat vind je de Orthodoxe Maria Hemelvaartskerk. In deze kerk zijn prachtige byzantijnse iconen te zien. Dit is de enige orthodoxe kerk van Sibenik , maar naast deze kerk zijn er nog tientallen andere (katholieke) kerken in Sibenik.
  • Sibenik was vele eeuwen een van de belangrijkste strategische plaatsen voor de verdediging tegen het Ottomaanse rijk. Om deze reden werden er vele forten gebouwd in Sibenik. Het Sv. Mihovil Fort in Sibenik is een stervormig vestingwerk en torent hoog uit boven de haven. Dit fort is bereikbaar via het Sv. Luce steegje. Je moet een heel lange trap beklimmen om aan te komen bij het kerkhof en via dit kerkhof kun je het fort bereiken. Vanaf hier is er een adembenemend uitzicht op de middeleeuwse gebouwen van de historische stad.
Sv. Jakov
  • Op het Plein van de Republiek (Trg Republike Hrvatske) staat een prachtig renaissance stadhuis.
  • Op dit plein staat tevens de Sv. Jakov (St. Jacobuskathedraal) die in 2000 op de UNESCO werelderfgoedlijst werd geplaatst. Dit is een van de mooiste gebouwen van de stad en ook het beeldhouwwerk en interieur zijn verbluffend (zie foto).
  • In Sibenik is er ook een gezellige wandeldijk waar drukke cafeetjes zijn. Als je het Plein van de republiek uit loopt, dan kom je hier vanzelf. Het is er altijd gezellig druk en de sfeer is er bijzonder goed. Op deze wandeldijk is ook een monument voor de gesneuvelde soldaten te vinden. Wanneer je rechtdoor blijft lopen, kom je aan bij de Vladimira Nazora straat. Hiernaast is een mooi terrasvormig park te vinden met wederom gezellige cafeetjes. Als je nog verder doorloopt, kom je aan bij het stadstheater.
  • Als je verder naar het zuiden loopt, dan kom je langs veel indrukwekkende Venetiaanse paleizen.
  • Sibenik heeft een groot modern winkelcentrum waar veel bekende internationale merken te koop zijn.
  • Ook op culinair gebied heeft Sibenik genoeg te bieden. In de smalle steegjes zijn veel restaurants te vinden die Kroatische, Italiaanse en internationale specialiteiten op het menu hebben staan.

Bron

Kroatie.org - Sibenik