De grotten van Postojna

 Grotten van Postojna

De grotten van Postojna (Postojnska jama in het Sloveens) in Slovenië zijn de op 1 na grootste druipsteengrotten ter wereld. Door de rivier de Pivka zijn de grotten van Postojna gevormd en maar liefst 5,3 km van de Grotten van Postojna is toegankelijk voor publiek. Elke dag zijn de grotten van Postojna geopend, en ze hebben wereldwijd al meer dan 30 miljoen toeristen aangetrokken.

Grottenolm

De olm (ook wel grottenolm genoemd) is een grotsalamander die voor het eerst werd ontdekt in de grotten van Postojna, en mede dankzij deze olm zijn de grotten van Postojna wereldwijd een bekende toeristische plaats. De olm komt alleen voor langs in grotten langs de Adriatische kust. De olm is een sterk bedreigde diersoort aangezien deze slechts in Slovenië, Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Italië en hoogstwaarschijnlijk ook in Montenegro voorkomt. De olm heeft (zie foto) een zeer merkwaardig uiterlijk, en heeft een witte, met soms ietwat geel of roze kleur. Omdat de kleur van de olm aardig overeenkomt met de huidskleur van de mens, wordt de olm in de volksmond ook wel menselijke vis (Sloveens: človeška ribica, spreek uit: tsjlowèsjka riebietsa) genoemd.

Een afbeelding van de Olm komt ook op het wapen van Postojna voor.

Geschiedenis

De grotten van Postojna werden in de 13e eeuw al verkend. Ze zijn voor het eerst beschreven in de zeventiende eeuw door Dhr. Janez Vajkard Valvasor. De grotten van Postojna waren de eerste grotten die wereldberoemd zijn geworden door hun natuurlijke schoonheid. Luka Čeč, die een plaatselijke bewoner van Postojna was, kreeg te horen dat Frans II van het Heilige Roomse Rijk de grotten van Postojna een bezoek wilde brengen, en darom begon hij de grotten voor te bereiden voor het bezoek. Tijdens deze voorbereiding ontdekte hij een totaal nieuw gedeelte van de grot. In 1819 werden de grotten voor het eerst geopend voor publiek en de 1e officiële gids werd Luka Čeč. In 1943 gaf de kunstenaar Alois Schaffenrath een beschrijvingsgids uit van de grotten. Hiervoor maakte hij maar liefst 19 waterverfschilderijen van de grot. De grotten werden in 1884 voorzien van elektrisch licht, en hierdoor nam het aantal toeristen flink toe. In 1872 werden er rails aangelegd voor een trein, omdat de grotten zo groot zijn. Deze trein werd in het begin met de hand geduwd maar aan het begin van de 20e eeuw werden ze voorzien van een gas-locomotief. Deze werd in 1945 vervangen door een nieuwe elektrische versie.

Andere druipsteengrotten in de nabije omgeving van Postojna

  • Pivka Jama
  • Otoska Jama
  • Planinska Jama
  • Grotten van Škocjan

Met name de grotten van Škocjan (spreek uit: Sj-ko-ts-jan) zijn absoluut de moeite waard. Deze staan sinds 1986 op de werelderfgoed lijst van UNESCO, hebben een lengte van 5 km, zijn meer dan 200 meter diep en hebben vele watervallen.

Wat is er nog meer in Postojna en omgeving te doen?

  • De grotten van Postojna zijn niet de enige lokale aanrader. Postojna is een klein dorpje dat aan de rivier de Pivka grenst, ideaal om een wandeling te maken en van de natuur te genieten (zie foto hiernaast)
  • Het cultuurcentrum van Postojna
  • Postojna is niet ver verwijderd van de Sloveense hoofdstad Ljubljana, ideaal voor een stedentrip
  • Postojna ligt in de buurt van de kustplaats Triëste, Italië

Bron

Wikipedia - Grotten van Postojna

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden