Vakantie in Suriname

Inleiding

Ik ben geboren en getogen in Suriname, althans tot mijn 23ste. Maar na ongeveer 40 jaar verblijf in Nederland moet ik nog steeds denken aan de vakanties in Suriname, namelijk de jaarlijks terugkerende vakanties in het district Coronie, in het plaatsje Totness. Dat is de hoofdstad van Coronie. Zelf heb ik in Paramaribo gewoond en we gingen als kind elk jaar op vakantie naar Totness, district Coronie. Dat was voor ons een onvergetelijke ervaring. Ik mag gerust stellen dat dank zij deze vakanties ik wel erg gelukkig ben geweest. In Paramaribo, waar ik gewoond heb, werden in mijn tienertijd ook reizen georganiseerd naar het binnenland. B.v in het weekend had je exursies naar Cola-kreek. Tegenwoordig worden er veel meer reizen naar het binnenland georganiseerd vanwege de grote aantallen toeristen en stagiaires die Suriname bezoeken. Daardoor zijn er ook accomodaties die gericht zijn op het toerisme. Suriname is de afgelopen tientallen jaren ontdekt als vakantieland en dat is goed voor de economie van het land.

Reis naar Totness

In onze jeugdjaren gingen weelk jaar naar Totnes in Coronie. Verder kwamen we niet. Maar dat was voor ons een prachtige tijd. Weg uit de grote stad Paramaribo en terug naar het mooie platteland met zijn kreken en kokosbomen. En onze lieve tante Beth en Oempa (betekent onze vader), die ons elk jaar weer met veel plezier opvingen. Hoe anders zou ons leven geweest zijn als wij onze tante en oom, dat waren eigenlijk groottante en haar man, niet hadden gehad.

Dag van vertrek

De dag van vertrek al 's morgens vroeg. Dat betekent om vier onder de douche, want om vijf uur ’s morgens stond de auto, die ons naar onze bestemming bracht voor de deur. Totness ligt aan de Atlantische Oceaan. Wij reden met de auto naar het veerpont bij Uitkijk, daarna was het weer een hele rit richting de Coppenamerivier, die we met de veerboot overstaken. Daarna waren we na, ik schat – 2 uur rijden - op de plaats van bestemming. Het was meestal een vermoeiende rit, maar door ons enthousiasme merkten we daar niet veel van. Tegenwoordig kan je Coronie over de weg bereiken. Er is geen veerboot meer nodig vanwege een nieuwe brug die gebouwd is over de Coppenamerivier.

Totness 1980

Er is wel veel veranderd in Totness. De zee heeft een groot deel van het strand ingepikt. Het was weliswaar niet zo'n strand als op de Nederlandse Antillen, maar meer een smal strookje waar je heel dicht bij de zee was. Ik ben eens met mijn oom daar geweest, omdat ik graag wilde zien waar hij krabben ving. Het kanaal waar mijn tante hengelde was nu droog. Vroeger stonden wij als kinderen van een jaar of zes á tien te kijken hoe ze hengelde en hoe mijn oom daar het net uitgooide. Die tijden zullen nooit meer terugkomen.

Vervolg

In Vakantie in Suriname II kunt u het vervolg lezen van dit verhaal. Deze ervaring wilde ik vastleggen en dit was voor mij de methode om die met anderen te delen. (Lees dus ook deel II klik op http://www.leerwiki.nl/Vakantie_In_Suriname_deel_II)

Link

  • Plattegrond van Suriname
  • Wil je ook schrijven voor Leerwiki? Meld je dan aan met deze link: http://www.leerwiki.nl/User/registration?ref=1075

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden