Geschiedenis Palestina

Palestina en al-Aqsa.

Palestina is een bijzondere plek op aarde en één van de heiligste plekken op aarde. Voor moslims neemt deze plaats een belangrijke plek in. Sinds 1948 is het land Palestina bezet door de Joden en hebben zij Jeruzalem (al-Quds voor de moslims) uitgeroepen tot de hoofdstad van Israël, dit is voor veel moslims niet aanvaardbaar. Sindsdien is er een oorlog aan de gang.

De moskee al-Aqsa.

Al-Aqsa moskee ligt in Jeruzalem (al-Quds) en in deze moskee heeft de profeet Mohammed, vrede zij met hem, samen met alle andere profeten gebeden. De profeet Mohammed, vrede zij met hem, is daar geweest tijdens zijn hemelreis, hij is daar de moskee binnen gegaan en heeft twee gebedseenheden gebeden. Uit overleveringen van de profeet Mohammed blijkt ook dat moskee al-Aqsa de tweede moskee op aarde was.

Ook staat moskee al-Aqsa vermeld in de Koran:

Heilig is Degene Die ’s nachts Zijn dienaar (Mohammed) van de Masdjid al Haram (de Gewijde moskee te Mekka) naar de Masdjied alAqsa heeft gebracht, waarvan Wij de omgeving hebben gezegend, opdat Wij hem Onze Tekenen lieten zien. Voorwaar, Hij is de Alhorende, de Alziende.” Vers 17:1

Belangrijk voor de moslims.

Uit bovenstaande tekst kunnen we dus concluderen waarom deze moskee zo belangrijk is voor de moslims. De eerste gebedsrichting voor de moslims was vanaf het begin van de Islam richting moskee al-Aqsa, later is dit veranderd naar de Kaba in Mekka. De Koranverzen die hierover gaan zijn: 2:142t/m 144.

De rotskoepel (Kubat al-Sahr).

De rotskoepel (Kubat al-Sahr) is de Islamitische plaats op de Tempelberg (Haram as-Sharief) in Jeruzalem. Dit is tussen het jaar 688 en 692 gebouwd. Het gebouw is in tegenstelling tot wat veel niet-moslims denken geen moskee maar een gedenkplaats. De rotskoepel is gebouwd door Abd al-Malik van de Omajaden uit Damascus. De rotskoepel is gebouwd op een plek waar Ibrahiem (Abraham) zijn zoon Ismaiel (Ismael) moest offeren voor de Schepper (Allah). De rotsplaat in het centrum van het gebouw is volgens de traditie het altaar waarop Ibrahiem (Abraham) zijn zoon diende te offeren, daarom ook de naam rotskoepel. Ook is op deze plek volgens een Islamitische overlevering de profeet Mohammed, vrede zij met hem, op de hemelse nachtreis gegaan. Het hele gebied rondom de rotskoepel en moskee al-Aqsa heilig volgens de Islam.

Geschiedenis.

Islamitisch leider Omar veroverde in het zestiende jaar van de Islamitische jaartelling het gebied van Palestina. Dit bleef zo tot het jaar 492 totdat de christelijke kruisvaarders het gebied overnamen, hierbij werden in een week 70.000 moslims gedood. De christenen bezette het land voor 91 jaar. In het Islamitische jaar 583 werd het weer veroverd door de moslims onder de leiding van Salahdine al-Ayoubi (Salahdine Yoesef ben Ayoeb), het bleef in de handen van de moslims tot na de tweede wereldoorlog. Voor de tweede wereldoorlog gebeurden nog een aantal belangrijke zaken

In het jaar 1897:

In dit jaar was er een Europees-Joodse beweging –de Zionistische beweging (een fanatieke Joodse beweging die naar een Joodse staat streeft waar alle Joden naartoe zouden moeten verhuizen)- ze probeerden al jaren lang een land te vinden waar Joden konden gaan leven. Tijdens een conferentie van deze Zionistische beweging in 1897 besloot men dat een staat in Palestina wilden vestigen.

In het jaar 1917:

Wordt de Zionistische beweging beloofd middels een verklaring van de Britse regering dat zij een plek in Palestina zullen krijgen waarbij de politieke en religieuze rechten van de bestaande niet-Joodse bevolking intact dient te blijven. In dit jaar was er 5% van de bevolking in Palestina van Joodse komaf. 95% bestond uit Palestijnse Arabieren.

In het jaar 1918:

Na de ondergang van het Turkse rijk bezet Groot-Brittannië Palestina. In de jaren 1918 tot 1948 worden er veel joden toegelaten vanuit Europa en de Verenigde Staten naar Palestina. Er zijn verscheidenen opstanden hiertegen vanuit het Palestijnse volk maar dit wordt onderdrukt door Groot-Brittannië.

In het jaar 1948:

Na een groot aantal terroristische aanslagen vanuit de Zionistische strijdmacht vertrekt Groot-Brittannië uit Palestina. De Britse regering vraagt de VN voor een oplossing. De VN stelt voor om 55% van het grondgebied van Palestina te geven aan het oprichten van de staat Israël, dit wordt niet geaccepteerd door de Palestijnse bevolking. Dan worden er door Israël tijdens de Catastrofe (de Nekba) 13.000 Palestijnen gedood en 750.000 verjaagt uit hun steden en dorpen. Isreal neemt 78% van Palestina in beslag. Mensen die in het jaar 1948 verdreven werden wonen tot vandaag de dag in 100 vluchtelingen kampen zoals in Libanon, Jordanië, Syrië, de Westelijke Jordaanoever en de Gaza strook. De VN resolutie vraagt Israël om de vluchtelingen terug te laten keren naar hun oorspronkelijke land. Hier wordt geen gehoor aan gegeven. Meer dan 400 Palestijnse dorpen worden na de verdrijving van de oorspronkelijke bewoners met de grond gelijk gemaakt, op veel van die dorpen worden bossen geplant.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden