Welke toeristische bezienswaardigheden te bezoeken op vakantie in Jordanië

Inleiding

Jordanië is een land in het Midden-Oosten. Het Midden-Oosten is de afgelopen maanden vooral negatief in het nieuws. De massale opstanden in verschillende landen, de oorlogen in Irak en Afghanistan en het vermeende kernprogramma van Iran worden breed uitgemeten. Maar veel landen in deze regio, waaronder Jordanië, herbergen prachtige plaatsen en bouwwerken die perfect zijn om te bezoeken tijdens een vakantie of rondreis door het land. Hieronder een overzicht van de mooiste en bekendste toeristische attracties en bezienswaardigheden van Jordanië.

Petra

Petra is een uit de rotsen gehouwen stad. De stad is gemaakt door de Nabateeërs, een volk dat eeuwen geleden over Jordanië heersten. Petra was de hoofdstad van hun rijk. Het Griekse woord ‘’petra’’ betekent rots, vandaar de naam.

De stad wordt tegenwoordig nog maar door een aantal bedoeïenengroepen bewoond. De stad is verder ook niet meer bewoonbaar. Er zijn namelijk alleen nog maar ruïnes over van de ooit zo bloeiende stad. De stad werd voor de westerse wereld herontdekt in 1812 door een Zwitser. Hij trof ook toen al alleen maar ruïnes aan.

De graftempels en andere monumenten waar Petra uit bestaat, zijn gehouwen uit rood zandsteen. Het bekendste monument in de stad is ongetwijfeld Al Khazneh, een graftempel die een paar eeuwen voor Christus is gebouwd. De voorgevel is 40 meter hoog  en 25 meter breed.

Andere monumenten die in de stad te vinden zijn, zijn een Romeinse weg, een graf gevuld met urnen, een offerplaats en een behoorlijk grote kerk.

Quseir Amra

Quseir Amra is een voormalig badhuis dat bij een jachtslot hoorde. Quseir betekent ‘’klein kasteel’’ in het Arabisch. Het ligt ongeveer 80 kilometer ten oosten van de hoofdstad van Jordanië Amman. Het gebouw is relatief goed bewaard gebleven.

Quseir Amra behoort tot één van de vele woestijnkastelen die Jordanië rijk is. Het gebouw is mogelijk gebouwd tussen 711 en 715 na Christus in opdracht van kalief Walid I. Een kalief was de hoogste leider van een islamitisch gebied of land. De schilderingen in het badhuis zijn waarschijnlijk wat later, tussen 730 en 740, gemaakt.

Het gebouw bestaat uit blokken zandsteen die gewonnen zijn uit de omgeving. Het historische gebouw ligt in de buurt van een wadi. Dit is een rivierbedding die vaak droog staat. In de achtste eeuw stond in de bedding waarschijnlijk vaak water, waardoor dit vroeger een vruchtbaar gebied was. Naast het gebouw is een waterput te vinden. Het water uit deze put werd voornamelijk gebruikt in de baden in het gebouw te vullen.

Wanneer je het gebouw binnengaat, kom je in een grote welkomsthal. In het midden bevindt zich in een nis waar misschien de troon voor de koning stond. Er zijn twee rustvertrekken. Wanneer je naar links gaat, kom je in de kleedruimte (apodyterium) waarachter het lauw water bad (tepidarium) en het warmwater bad (caldarium) zich bevinden.

Het gebouw bevat meer dan 250 goed bewaarde fresco’s. Dit is een uniek hoog aantal. Fresco’s zijn op een met kalk besmeerde muur aangebrachte muurschilderingen. De felle kleuren die zijn gebruikt zijn nog goed te zien. Op de fresco’s staan onder andere badende vrouwen, jagende mannen en het bouwproces van het badhuis.

Um er-Rasas

Um er-Rasas (ook wel Kastrom Mefa’a) is een gebied met veel archeologische vondsten in het westen van Jordanië.

Het grootste deel van het gebied is nog niet uitgegraven. Wat bekend is van het al wel opgegraven deel is dat het Byzantijnse, Romeinse en vroeg-Arabische gebouwen en ruïnes. De ruïnes stammen uit de 3e tot de 9e eeuw. De plek werd gebouwd als legerkamp door de Romeinen, maar in de loop van de tijd groeide het uit tot een behoorlijke stad. Het kamp, met de afmetingen van zo’n 150 bij 150 meter, is nog als ruïne te bezichtigen. Er zijn ook nog zestien vroeg-Christelijke kerken te zien. Deze bevatten goed bewaarde mozaïekvloeren.

Er staan ook twee vierkante torens waar vroeger monniken in zaten. In de omgeving zijn ook veel sporen van landbouwactiviteit te vinden. Tegenwoordig is het gebied te droog hiervoor.

Volgens de overlevering heeft Mohammed, toen hij nog een handelaar was, hier te horen gekregen van een monnik hoe goed het monotheïsme zou zijn. Later heeft hij de islam gesticht: een monotheïstische godsdienst.

Wadi Rum

Wadi Rum is een vallei met rotswanden van zandsteen en graniet in het zuidwesten van Jordanië. Wadi Rum is door verschillende culturen bewoond. In de prehistorie woonden hier al mensen, die rotstekeningen achterlieten. De Nabateeërs (ook de bouwers van Petra) hebben hier graffiti en een tempel achtergelaten. Er wonen nu nog een aantal bedoeïnenstammen, die leven vooral van het toerisme. 

T.E. Lawrence bereidde hier zijn Arabische troepen voor op de aanval op de stad Akaba. Lawrence was de persoon die Jordanië van de Turkse overheersers wilde bevrijden.

Er zijn verschillende films opgenomen in dit gebied. In 1960 is een groot deel van de film Lawrence of Arabia gefilmd. Natuurlijk omdat dit de locatie is waar Lawrence echt is geweest. Ook de film Red Planet, over de planeet Mars, is hier gefilmd. De roodkleurige oppervlakte van Wadi Rum doet namelijk denken aan het oppervlakte van Mars.

UNESCO-werelderfgoedlijst

Vier gebouwen en gebieden in Jordanië staan op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Dat is een lijst van de Verenigde Naties waar plekken op staan die op verschillende gebieden erg belangrijk zijn en voor volgende generaties bewaard zouden moeten blijven. Een plaats komt pas op de lijst terecht wanneer het aan minimaal één door de UNESCO bepaalde voorwaarde voldoet, zoals het hebben van een grote universele waarden. Of het object getuigt van grote stappen in de menselijke geschiedenis.

Jordanië heeft de volgende objecten op de lijst staan:

Object/plaats

Jaar plaatsing

Soort erfgoed

Petra

1985

Cultuurerfgoed

Quseir Amra

1985

Cultuurerfgoed

Um er-Rasas

2004

Cultuurerfgoed

Wadi Rum

2011

Cultuur- en natuurerfgoed

Conclusie

Jordanië herbergt een aantal prachtige plekken die perfect zijn om te bezoeken tijdens je vakantie of rondreis. De uit de rotsen gehakte stad Petra bijvoorbeeld is er één van. Deze plek wordt echter wel door duizenden mensen bezocht per jaar, dus het kan zijn dat je een minder drukke plek wilt bezoeken. De andere drie genoemde plekken zijn een goed alternatief.

Veel plezier in het prachtige Jordanië!

Bronnen afbeeldingen: Wikimedia Commons, Markv, GregAsche

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden