Het basisexamen inburgering buitenland

Iemand die in Nederland wil komen wonen, moet sinds een aantal jaren eerst een basisexamen inburgering buitenland doen alvorens hij of zij de aanvraag tot verblijf kan doen. Wat is dit voor examen, wat houdt het in en hoe kun je je op dit examen voorbereiden?

Wat is het basisexamen inburgering buitenland?

Het basisexamen inburgering toetst basiskennis van de Nederlandse taal en samenleving. Het examen bestaat tot 1 april 2011 uit 2 toetsen: de Toets Gesproken Nederlands (TGN) en de toets Kennis van de Nederlandse Samenleving (KNS). Vanaf 1 april 2011 wordt de toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen (GBL) toegevoegd aan het examen. Vanaf 1 april 2011 moeten zowel de TGN als de toets GBL op niveau A1 worden afgelegd.

Voorbereiding op het examen

Er bestaat een officieel oefenpakket voor het examen, waarin het KNS gedeelte van het examen wordt behandeld. Hierbij zitten ook 3 codes waarmee je een oefentoets per telefoon kunt afleggen. Voor het TGN gedeelte van het examen moet je zelf aan de slag. Je kunt natuurlijk oefenen met je Nederlandse partner, maar er zijn inmiddels ook veel materialen op de markt speciaal gericht op dit onderdeel van het examen. Zowel het officiele pakket als de andere materialen zijn te bestellen op de gangbare website, waaronder bijvoorbeeld bol.com.

Aanvragen, kosten en procedure

Aanmelden voor het basisexamen inburgering gaat via het digitale aanmeldingsformulier op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) (link zie onder). De kosten voor het basisexamen inburgering bedragen 350 euro. Na verzending van het ingevulde aanmeldingsformulier ontvangt je een uniek betalingskenmerk. Onder vermelding van dit betalingskenmerk kan het examengeld worden overgemaakt op het aangegeven rekeningnummer. Als het geld op deze rekening staat (u ontvangt een bevestiging), kun je een afspraak maken met de Nederlandse ambassade of consulaat-generaal in het land waar je het examen gaat afleggen.

Het examen

Het examen wordt afgelegd op een Nederlandse ambassade of een Nederlands consulaat en wordt via een telefoon afgelegd. De telefoon staat in directe verbinding met een sprekende computer. Je beantwoordt de vragen van de computer via een microfoon. Vragen stellen is niet mogelijk. Je antwoorden worden automatisch beoordeeld door de computer.

De uitslag

De ambassade ontvangt de examenuitslag binnen 3 dagen nadat u het basisexamen inburgering heeft afgelegd. De uitslag wordt zo snel mogelijk via een beschikking naar je toegestuurd. Het kan ook zijn dat de ambassade de uitslag persoonlijk uitreikt. Vervolgens moet je zelf je Nederlandse partner informeren over de uitslag. Zodra bekend is dat de uitslag van het examen positief is, kan je een MVV-aanvraag indienen. De uitslag van het examen is een jaar geldig.

Nuttige links

Website rijksoverheid: een beschrijving van het examen per onderdeel

Website Ministerie van Buitenlandse Zaken; het aanvragen van het examen

Website Naar Nederland; over het examen

Geen onoverkomelijke drempel

Veel mensen maken zich zorgen over het examen en zijn bang te zakken. Het is wellicht een geruststelling dat vrijwel alle deelnemers aan het examen ook slagen. Zolang je je goed voorbereidt, is er geen reden tot ongerustheid over de uitslag. Veel succes!


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden