Wie geven er een Oudejaarsconference in 2012

Inleiding

Oudjaarsavond is niet Oudjaarsavond zonder een Oudejaarsconference, zullen velen zeggen. Deze cabaretvoorstellingen, die vaak dus op 31 december worden uitgezonden, weten jaarlijks miljoenen Nederlanders naar de televisie te trekken. Wim Kan gaf in de jaren ’50 een Oudejaarsconference en veel komieken zijn hem later gevolgd. Maar wie geven eind 2012 eigenlijk een Oudejaarsconference?

Guido Weijers 

De Oudejaarsconference van Guido Weijers staat op de meest prominente plek geprogrammeerd. Namelijk op het publieke kanaal Nederland 1. Dit jaar zendt omroep KRO deze conference uit. Voor Guido Wijers is dit niet de eerste keer dat hij deze cabaretvoorstelling uit mag voeren. In 2006 en 2007 voerde hij de show voor SBS6 op. De show uit 2006 werd door meer dan 1,6 miljoen mensen bekeken. De tweede show was minder populair maar heeft toch nog net de magische grens van 1 miljoen kijkers overschreden. Vooraf had Weijers aangegeven om zijn hoofd kaal te scheren als de conference van 2007 door meer dan 1 miljoen mensen werd bekeken, wat dus het geval was. Op 9 januari 2008 werd dit ook daadwerkelijk gedaan door DJ Patrick Kicken.

Ook eind 2008 zond SBS6 de Oudejaarsconference van Guido Weijers uit. Dit was een zeer populaire uitzending waar bijna 2 miljoen mensen naar hebben gekeken. Ook in 2009 en 2010 gaf hij een Oudejaarsconference. 2011 sloeg hij over. Vanaf 2012 is hij met zijn Conference voor het eerst te zien op het publieke net. 

Erik van Muiswinkel

Erik van Muiswinkel is geboren in 1961 en heeft inmiddels al een behoorlijke carrière achter de rug. Hij heeft geacteerd en gepresenteerd maar is toch het bekendst om zijn prestaties in het theater. Zo heeft hij verschillende shows gedaan met de cabaretgroep Zak en As. Ook heeft hij heel veel shows samen gemaakt met andere cabaretiers en toneelgroepen: onder andere Diederik van der Vleuten, VOF de Kunst en Omnibuzz. Hij heeft maar een paar shows solo gemaakt en gespeeld. In 2010 maakte Van Muiswinkel samen met een aantal andere cabaretiers al een Oudejaarsconference, in dit jaar doet hij dat nogmaals. Deze Oudejaarsconference is al opgenomen. In een recensie van de Volkskrant wordt de show ‘’geestig en verrassend met een fenomenaal einde’’ genoemd. De Oudejaarsconference van Erik van Muiswinkel zal worden uitgezonden door de VARA. 

Maarten van Rossum

Het is misschien niet de eerste persoon die je op het podium zou verwachten, maar ook Maarten van Rossum houdt in 2012 een Oudejaarsconference. Van Rossum is eigenlijk hoogleraar maar wordt de afgelopen jaren op televisie steeds populairder. Zo is hij vaak te gast in de talkshow De Wereld Draait Door en was hij afgelopen jury het enige jurylid in De Slimste Mens. Sinds een tijd heeft hij zelfs zijn eigen tijdschrift en ook heeft hij in 2012 een eigen televisieprogramma gemaakt over de presidentsverkiezingen in de VS. In 2012 maakt hij ook nog eens een Oudejaarsconference. Dit deed hij in 2010 en 2011 ook al, maar de Conference van dit jaar voert hij op in Carré, het meest prestigieuze podium van het land. De Oudejaarsconference van Van Rossum wordt niet uitgezonden op televisie, maar zal wel spoedig op DVD verschijnen.

Conclusie 

Er zijn in ieder geval twee zeer bekende komieken die eind 2012 een Oudejaarsconference houden: Guido Weijers en Erik van Muiswinkel. Deze shows worden respectievelijk uitgezonden door de KRO en de VARA. Ook Maarten van Rossum heeft dit jaar een eigen Oudejaarsconference. Deze wordt echter niet op televisie uitgezonden.

Bron afbeelding: Wikimedia Commons, Andreas Praefcke