Yanomamo

Inleiding

De Yanomamo (ook wel Yanomama of Yanomami genoemd) zijn een soort indianen. Ze leven in de diepe jungle in het amazonegebied. De Yanomamo’s zijn een stenentijdperk stam. Omdat ze al ongeveer 8000 jaar geleden bestonden en nu bestaan er nog steeds stammen. In totaal zijn er ongeveer 26.000 Yanomamo’s over het hel amazone gebied. De Yanomamo’s praten verschillende dialecten. Ze hebben een systeem van politieke allianties op basis van verwantschap. Eigenlijk zijn ze in constante oorlog als het niet met andere stammen is dan is het wel met elkaar.

Leefgebied

De Yanomamo leven al meer dan 50.000 jaar in het amazone gebied in Zuid-Amerika op de grens van Venezuela en Brazilië. Ze leven in kleine groepen in ronde hutten ook wel Shabonos genoemd. Die zijn opgebouwd uit kleine woonruimten.

Bestaanswijzen

De Yanomamo’s zijn jagers, verzamelaars en landbouwers. Het jagen op dieren wordt door de mannen gedaan. De mannen jagen met pijl en boog of met blaaspijpen. Ze hebben eigengemaakte pijlen. Aan het uiteinde van hun pijlen doen ze gif van de pijlgifkikker waardoor een dier sterft. De pijlen zijn gemaakt van een stuk suikerriet en de pijlpunt is gemaakt van botten van vissen of vogels en soms van hout. De blaaspijpen zijn ook gemaakt van suikerriet het mondstuk is wel van hout gemaakt. Ze doen darts in blaaspijpen aan die darts zit ook het gif van de pijlgifkikker. De vrouwen vangen vissen en doen ze in manden. De manden zijn zelf gevlochten. Meestal vangen de vrouwen individueel de vissen, maar soms vangen ze de vissen met zijn alle. Werken de vrouwen ook nog op de kleine akkers die ze hebben. De Yanomamo’s leven in kleine groepen of stammen. Ze wonen in shabonos dat zijn ronde hutten met voor iedere Yanomamo zijn er aparte woonruimtes gemaakt. De Yanomamo’s zijn niet patri- en ook niet matrilineaal, maar ze zijn bilineaal.

Religie

De Yanomamo’s geloven niet dat iets zomaar gebeurd alles wordt bepaald door de geesten. Ze hebben dan ook voor alles een andere geest. Je hebt goede geesten die zorgen bijvoorbeeld voor eten, en je hebt slechte geesten die zorgen voor ziektes. In elk dorp zijn ook een paar sjamanen. Dat zijn mannen die veel kennis hebben van dieren, planten, bomen en kruiden. Als iemand ziek is kan hij hem weer genezen. Ze kunnen contact krijgen met geesten. Dit gebeurt door een soort groen poeder te snuiven (het binnenste van een boomschors). Met een blaaspijp blazen ze het bij elkaar in de neus. Na een paar minuten beginnen ze te dansen en te zingen om met geesten in contact te komen. Volgens de Yanomamo bestaat de aarde uit 4 lagen. De bovenste laag is vooral leeg daar zaten vroeger oude wezens maar die zijn naar de onderste laag gezakt. De 2e laag is lucht (een soort hemel eigenlijk) hier wonen de overleden mensen, het lijkt op de aarde alleen is alles hier mooier en beter. De 3e laag is de aarde. En de onderste laag is de onderwereld hier wonen oude geesten die schade toebrengen aan het leven van de mensen.

Rituelen

De Yanomamo’s hebben verschillende rituelen, zo doen ze bijvoorbeeld als er een dood gaat een ritueel. Ze pletten en cremeren hun botten en drinken het dan op, zodat hun geliefden altijd bij hun blijven. Verdere gebruiken de Yanomamo’s een hallucinogeen drug dat Yopo heet. Yopo bestaat uit gemalen natuurlijke wortels en wijnstokken. Het nemen van deze drug wordt meestal gedaan door sjamanen. Het doet pijn, omdat het met een lange pijp met kracht in de neus van de ander geblazen wordt. Nadat ze deze drug hebben genomen komen ze in een soort trance, in deze trance kunnen ze communiceren met geesten.

Relaties

In 1 dorp wonen ongeveer 40 tot 300 mensen. Er liggen veel dorpen naast elkaar die allemaal wel onafhankelijk zijn maar wel in contact blijven met elkaar. Bij de Yanomamo’s is het normaal om met je neef te trouwen. Ze leven in een polygamie de machtigste man heeft de meeste vrouwen. De mannen van de familie en de religieuze leiders van de stam voeren de huwelijken uit. Er wordt dan vooral gekeken naar de prestaties van familieleden in gevechten.

Slot

De Yanomamo’s zijn een minder complex volk, want alle gereedschappen en benodigdheden maken ze zelf. Verder doen ze bijvoorbeeld landbouw en jagen ook met de hand. De Yanomamo’s leven niet zoals wij leven ze leven eigenlijk heel primitief.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden