Het Griekse alfabet!

Inleiding

Ik heb oud-Grieks op school, en ik verbaasde me erover dat er geen Grieks alfabet op Leerwiki staat, dus bij deze. N.B. oud-Grieks heeft hetzelfde alfabet als nieuw-Grieks, alleen worden sommige letters anders uitgesproken. De naam alfabet zoals wij het kennen, is een samenstelling van de eerste twee letters uit het Griekse alfabet: de alpha en de bèta.

De letters

Omdat er bij Leerwiki geen vreemde tekens gebruikt kunnen worden heb ik hier een plaatje van het alfabet. In de eerste kolom staat de Griekse hoofdletter, in de tweede de kleine letter, in de derde kolom de Nederlandse letter die met het Grieks overeen komt, en in de laatste staat hoe je de Griekse letter moet uitspreken.

De kleine letter sigma wordt ook wel geschreven als een "s" maar dat mag alleen als het de laatste letter van een woord is. Verder wordt de kleine letter kappa als een gewone "k" geschreven, met een kringeltje aan de steel. Computers drukken de kappa als een letter die lijkt op de x, maar zo wordt deze dus niet geschreven. Achter de letter upsilon staat dat de Nederlandse letter de "y" is, maar deze letter wordt vaker gebruikt als "u". Als laatse opmerking: de kleine letter thèta wordt ook vaak geschreven als een "0" met een horizontaal streepje erin.

Bijzonderheden

Zoals je misschien is opgevallen, het Griekse alfabet heeft 24 letters in tegenstelling tot dat van ons, wat 26 letters heeft. Maar deze zijn niet goed vergelijkbaar, omdat het Grieks bijvoorbeeld geen "c" kent of een "h" maar wel één letter voor de "ch" of de "ps". Maar de Grieken hebben wel degelijk een "h" maar niet als aparte letter. Ze gebruiken accenten boven klinkers om aan te geven dat er een "h" bij uitgesproken moet worden. Zo'n accent heet een spiritus. Ik heb geen plaatje kunnen vinden van een spiritus, maar het ziet eruit als een half cirkeltje met de opening aan de rechterkant.

Links

Voor veel leuke klassiek gerelateerde dingen: