Hoe rijd je zo zuinig mogelijk auto

Inleiding

Met de huidige brandstofprijzen is het aantrekkelijk geworden om een zuinige rijstijl aan te leren. Veel mensen weten het niet, maar je kan zonder veel moeite 15% van je verbruik besparen door je rijstijl te veranderen.

Stappen

Een aantal zaken zijn van belang bij het realiseren van een laag verbruik met een moderne auto. Het gaat om een juiste 'communicatie' tussen jou en het brein van de auto; het Motormanagement .

  • De motor verbruikt heel veel bij optrekken en snelheid verhogen.
  • Bij constante snelheid is het verbruik zeer laag.
  • Bij gas loslaten zonder ontkoppelen verbruikt de motor niets!
  • De motor is het meest efficiënt bij ongeveer 2/3e van het toerenbereik

Als je deze eigenschappen bewust gebruikt kom je op de volgende rijstijl uit:

Bij optrekken goed doortrekken en het gaspedaal bijna vol intrappen. Zo verbruik je zo kort mogelijk veel brandstof. (Bij weinig gasgeven verbruikt de motor namelijk bijna net zo veel brandstof als bij veel gas geven.)

Als je de gewenste kruissnelheid hebt bereikt, laat dan het gaspedaal ietsje terugkomen, je snelheid blijft gelijk, maar de motor spuit opeens 10% minder brandstof in. (je laat het motormanagement zo weten dat hij niet meer veel vermogen hoeft te leveren maar juist zuinig moet lopen)

Goed vooruit kijken en zo snel mogelijk gas loslaten wanneer je ziet dat je snelheid moet minderen of stoppen. Elke seconde geen gas gegeven is er één! Houdt daarbij rekening met het feit dat je auto echt lang door rolt zonder veel snelheid te verliezen. Voor je gevoel lijk je wel veel snelheid te verliezen maar kijk maar eens op de teller... (Blijf daarbij dus wel in de versnelling, anders moet de motor alsnog brandstof verbruiken om de motor stationair te laten draaien.)

Probeer een constante en soepele rijstijl aan te leren. Veel remmen en gas geven kost veel brandstof.

Als je deze regels hanteert in de praktijk dan zul je zien dat je verbruik aanzienlijk zal dalen. Succes met besparen!

Tips

  • 1 minuut bij een stoplicht kost meer benzine dan rustig naar het stoplicht uitrollen zonder gas te geven. Dus anticipeer daarop.
  • Onnodig remmen kost extra benzine, dus rem alleen als echt nodig.