Is het slim om zegeltjes te kopen bij de supermarkt

Waarom een artikel over zegeltjes die je kunt kopen in de supermarkt?

Bijna elke supermarkt biedt een spaarprogramma, waarbij je zegeltjes kunt kopen bij de supermarkt. Vervolgens dien je die op te plakken in een zegelboekje. Het boekje kan ingeleverd worden bij de kassa en je krijgt er geld voor terug. Meer geld dan het aantal zegels dat je oorspronkelijk gekocht had. Maar is het slim voor de consument om zegels te kopen, of vooral voor de supermarkt?

Algemene regels ten aanzien van het sparen van zegels in de zegelboekjes

Bij alle spaarprogramma's kunnen zegels enkel gekocht worden, voor een percentage van het bedrag dat in de winkel is besteedt.

Om de verschillende spaarprogramma's onderling te kunnen vergelijken is van het volgende uitgegaan: Een gemiddeld gezin van 4 personen, 2 volwassenen en 2 kinderen besteedt volgens het NIBUD gemiddeld 137,50 Euro per week aan boodschappen. Er van uitgaande dat 75 % bij één supermarkt wordt gedaan en de overige verdeeld over andere supermarkten / slagers / bakkers, wordt het bedrag 103 Euro per week aangehouden als het maximale bedrag waarover gespaard kan worden.

Welke zegelspaarprogramma's zijn er?

Albert Heijn

Vol boekje

Een van de bekendste zegel spaarprogramma's is van de Albert Heijn. Daarbij koop je bij je boodschappen voor 0,10 Euro een zegel. Na 490 zegels, oftewel 49 Euro, is je boekje vol. Albert Heijn geeft voor dat boekje 52 Euro terug. De rente die je ontvangt over je spaargeld is dan dus 6.1 %. De spaarrente die je op dit moment kunt krijgen op je rekening is maximaal 3 %. Daarvoor dien je een heel jaar je geld op de rekening te laten staan. Bij een gemiddeld bestedingspatroon bij deze supermarkt is het boekje na 5 weken vol. Na 5 weken sparen heb je dus een rendement van 6.1 % over 5 weken.

Halfvol boekje

Je kunt ook een half boekje (255 zegels) inleveren. Dit boekje levert 26 Euro op. De rente die je ontvangt over deze gespaarde zegels is 2 %. Aanzienlijk lager dan een vol boekje, maar aangezien dit boekje bereikt wordt na 3 weken boodschappen doen is dit een rendement van 2 % over 3 weken. Het moge duidelijk zijn dat een vol boekje duidelijk een hoger rendement behaalt.

Jumbo supermarkt

Bij de Jumbo supermarkt kun je bij elke euro aan boodschappen 1 zegel a 0.10 Euro bijkopen. Een boekje bij Jumbo bevat 10 spaarkaarten, maar elke kaart kan individueel worden ingeleverd en het rentepercentage dat ontvangen wordt bij 1 spaarkaart is evenveel als bij 10 spaarkaarten. Per spaarkaart waar 2,50 Euro aan zegels geplakt zijn, wordt 2.60 Euro uitgekeerd. Dit betekent dat de spaarrente 4 % per kaart bedraagt. Na een week boodschappen doen bij deze winkel heeft u 4 spaarkaarten vol. Uw spaarrendement bedraagt dan 4 % na 1 week.

Super de Boer

Bij Super de Boer kan bij elke euro aan boodschappen twee zegels van 0.05 Euro gekocht worden. Een zegelboekje bevat 470 zegels en heeft daarmee een waarde van 23.50 Euro. Super de Boer keert voor een volle spaarkaart 25 Euro uit. Dit betekent dat de spaarrente 6.4 % bedraagt. Na 3 weken is het spaarboekje vol. Dit betekent dus een spaarrendement van 6.4 % na 3 weken.

AH vol boekje Jumbo spaarkaart

Super de Boer boekje

6.1 % 4 %
  1. 4 %

Is het sparen van koopzegels lucratief?

Zoals duidelijk mogen zijn bedraagt de rente die ontvangen wordt over de gekochte zegels tussen de 2 en 6.4 %. Deze rente wordt na een korte spaarperiode (tot maximaal 5 weken) bereikt. Vervolgens zou dit geld alsnog op een spaarrekening gezet kunnen worden (of opnieuw geïnvesteerd kunnen worden in nieuwe spaarzegels). Het totale rente percentage over het geïnvesteerde bedrag kan daarbij oplopen tot enige tientallen procenten per jaar. Natuurlijk heeft de supermarkt ook voordeel bij het spaarprogramma (bijvoorbeeld klantbinding), maar zonder meer is het een slim idee om aan deze programma's deel te nemen. Met weinig risico haalt u binnen een korte periode veel rendement. Jammer dat je enkel zegels mag kopen over de gekochte etenswaren..


Reacties (6)

Reageer
Ernst reageerde 7 jaar geleden
22 Oct 18:35
Ik doe ook mee, bij Hoogvliet! Het rendement is 500/470 = 6,38 % je mag de punten inleveren. Wanneer je 470 punten heb. Dit is per dubbeltje 1 punt. Dus na 47 euro heb je het al bereikt. Ben je de 3e in rij. Dan krijg je 100 punten gratis. Dit maak ik 8 op de 10 keer mee.

Karin reageerde 8 jaar geleden
07 Mar 11:36
Wat Geert zegt klopt misschien wel. Maar ik kijk naar mijn eigen portomonaie. Ik ga een jaar lang plakken en van het geld iets leuks doen wat ik anders niet zou kunnen. Natuurlijk doet een winkel dit uit eigen belang en kom ik ook in zegelvrije goedkopere winkels als Lidl.
Ik blijf scherp met de aanbiedingen. Ik denk dat je daar de grootste winst behaalt.
Geert reageerde 8 jaar geleden
11 Jan 17:39
En waarom doet een supermarkt dit:
1. Klantenbinding.
2. Ze hoeven zelf minder kasgeld aan te trekken.
3. Per saldo levert het winst op voor de supermarkt: Vooral als mensen zegeltjes verliezen, ze wel kopen en niet inplakken. De halfvolle boekjes die nooit ingeleverd worden of verloren gaan. En dan nog vooral de mensen die de boekjes sparen voor Sinterklaas of de kerst en ze dan pas leveren. Kortom, gouden business voor de Supermarkten. Per saldo schiet de consument er eigenlijk niets mee op. Hij heeft er alleen een hoop werk mee.

De supermarkten kunnen beter hun prijzen verlagen. Dat is tenminste duidelijk en direct voordeel voor de consument!
Noor reageerde 8 jaar geleden
11 Nov 14:31
Je kunt het beste bij Plus supermarkten sparen (als je die in de buurt hebt), daar krijg je 50% winst. Voor een volle kaart heb je 4 euro betaald en je krijgt 6 euro uitgekeerd.

Roland van de Ven reageerde 10 jaar geleden
26 Aug 23:10
75 euro per week boodschappen bij de Jumbo. Dat betekent 3 volle spaarkaarten per week en dus 30 cent rendement per week. Stel 50 weken boodschappen per jaar, dan kom ik op 15 euro rendement uit op jaarbasis! Dit is echt een enorm bedrag voor het enorme gehannes met kopen van zegels, plakken enz enz... ahum... schiet dus echt totaal voor geen meter op helaas...
J.passier reageerde 10 jaar geleden
11 Aug 16:40
ook wij doen mee met ah, spaarzegels.
erg lucratief, zoveel geven ze bij een bank dus nooit