Wat moet je weten over de moestuintjes spaaractie van de Albert Heijn

Inleiding

Van 15 februari tot en met 16 maart 2015 is er bij de Albert Heijn een leuke spaaractie aan de gang: spaar je eigen moestuintjes! Veel mensen en vooral kinderen dromen ervan om hun eigen groenten te verbouwen, maar vinden het lastig om daarmee te beginnen. De moestuintjes-spaaractie biedt hier een goede uitkomst. Maar wat houdt deze spaaractie precies in?

Hoe werkt de spaaractie?

Van 15 februari tot en met 16 maart 2015 ontvang je bij iedere 15 euro aan boodschappen bij de Albert Heijn één moestuintje. Er zijn in totaal 20 verschillende moestuintjes die je kunt sparen. Iedere week zijn er bovendien een aantal actieproducten waarbij je een gratis moestuintje extra ontvangt. Om te zien wat deze actie-producten zijn kun je kijken op de website van Albert Heijn of in een folder. Ook bij het doen van online boodschappen ontvang je gratis moestuintjes, met een minimum van drie moestuintjes per online aankoop.

Om het verzorgen van het moestuintje wat makkelijker te maken, kun je ook nog extra artikelen kopen, waaronder een bak waarin je je moestuintjes uit kunt stallen, een informatieboekje, een zogenaamd kweektasje en tuinierspullen. 

Welke plantjes kun je sparen?

Er zijn in totaal twintig verschillende soorten plantjes te sparen, van kruiden tot fruit. Hieronder een kort overzicht van de verschillende plantjes.

Kruiden

Bieslook, dille, tijm, krulpeterselie en basilicum. 

Sla soorten

Rucola, veldsla, kropsla en andijvie. 

Overige groenten

Radijs, broccoli, paprika, aubergine, cherrytomaten, spinazie, wortel, lente-uitjes, prei en selderij. 

Fruit

Bosaardbeien 

Hoe zien de moestuintje eruit?

Wanneer je een moestuintje ontvangt bij je boodschappen, zit deze in een kartonnen omhulseltje met instructies. In het omhulseltje bevinden zich een bakje gemaakt van houtsnippers, een rond schijfje met aarde (kokosaarde), een matje met zaadjes en een kaartje waarop staat welk plantje je hebt gekregen. Je hoeft enkel water toe te voegen om van deze benodigdheden je eigen kleine moestuintje te maken. 

Hoe verzorg je de moestuinplantjes?

Nadat je een moestuintje hebt ontvangen bij je aankopen, begint de pret. Zowel jong als oud kan het moestuintje bijhouden, omdat het helemaal niet moeilijk is! Volg om de zaadjes te planten de instructies die in het omhulsel van het moestuintje beschreven staan. Belangrijk hierbij is dat je het hele matje in het bekertje legt (dit matje lost later vanzelf op) en dat je niet te veel of te weinig water bij de aarde stopt. Zet je moestuintjes op een lichte plek, maar niet direct in de zon, om voor optimale groei te zorgen.

Op het kaartje dat bij ieder moestuintje zit, kun je de datum van zaden, ontkiemen en verpotten opschrijven. Om een idee te krijgen hoe lang het proces duurt, kun je kijken op de achterkant van ieder kaartje, daar staat beschreven hoe lang het ontkiemen duurt, wanneer je de plantje het beste kunt overpotten en wanneer je eigen moestuinplantjes klaar zijn voor de oogst! Zoals je misschien op zal vallen als je meerdere moestuintjes hebt, duren de processen bij ieder plantjes anders. Wees dus niet ongerust als je bij het ene potje al groene sprietjes ziet, terwijl de andere zaadjes niet lijken te ontkiemen. Geduld is hierbij de sleutel.

Maar naast geduld is ook goede zorg belangrijk voor de plantjes. Controleer een of twee maal per dag of de aarde nog vochtig genoeg is. Zodra de aarde wat droog aanvoelt is het nodig dat je de plantjes wat water geeft. Dit kan met een plantenspuitje, maar ook prima met je vingers, mocht je geen plantenspuit hebben. Laat wat kraanwater op je handen lopen verspreid met je vingers de druppels over het potje tot de aarde weer vochtig aanvoelt.

Als de plantjes ontkiemt zijn moet je deze na een aantal dagen tot weken overpotten. Dit doe je om de wortels van de plantjes meer ruimte te geven en om de plant zelf ook meer ruimte te geven, zodat deze groter kan groeien. Om het moestuintje over te potten vul je een grotere pot met aarde en scheur je vervolgens het houten omhulseltje van het moestuintje kapot, zodat je de aarde goed over kan planten. Geef de plant na het overplanten wat water en zorg dat de aarde goed aangedrukt is. 

Conclusie

Van 15 februari t/ 16 maart 2015 krijg je bij de Albert Heijn bij iedere 15 euro aan aankopen een gratis moestuintje. In totaal zijn er 20 verschillende soorten plantjes te verkrijgen, waaronder bosaardbeien, krulpeterselie, lente-uitjes, paprika en kropsla. De moestuintjes zitten in een potje met aarde waar je enkel water aan toe hoeft te voegen, volg hiervoor de instructies. Nadat de plantjes op een lichte plaats ontkiemt zijn, moet je ze na een aantal dagen overpotten op een grotere pot. Na nog een aantal weken wachten kun je dan eindelijk je eigen moestuingroenten oogsten. Veel plezier!

Bron: http://www.ah.nl/moestuintje 

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden