Berekening smartengeld bij letselschade

Inleiding

Personenschade, letselschade, smartengeld, schadevergoeding, overlijdensschade....een hoop mooie woorden voor iets wat in de regel gewoon neerkomt op een hoop persoonlijk leed ten gevolge van een ongeluk of ongeval.

Waar heb je recht op en hoe wordt dat berekend?

Schadeposten Personenschade

Persoonlijk letsel kun je op veel verschillende manieren oplopen. Een arbeidsongeval, een aanrijding of verkeersongeluk, een medische fout, slachtoffer zijn van geweld, een ongeluk thuis of in de privésfeer.

De meeste verwondingen zijn pijnlijk en vervelend maar tijdelijk. Het wordt pas lastig als er blijvende problemen ontstaan die je dagelijks functioneren belemmeren. Wanneer de schuld van jouw letsel bij een ander ligt kun je fysieke, emotionele en/of financiële schade verhalen op degene die daarvoor verantwoordelijk is.

Bij de berekening van de vergoedingen en de hoogte van letselschade wordt er naar diverse schadeposten gekeken.

De belangrijkste zijn:

  • Verlies arbeids- of verdienvermogen : je kunt tijdelijk niet werken, of voortaan alleen nog maar parttime, of je kunt je huidige baan niet meer doen en hebt ander werk moeten accepteren met een lagere beloning.
  • Pensioencompensatie : omdat je ander werk moet gaan doen met een lagere pensioen opbouw, omdat je niet meer kunt werken en er pensionbreuk is ontstaan.
  • Ziektekosten : je eigen bijdrage, kosten van mantelzorg of thuiszorg, alle zorg die je nodig hebt maar die niet in je verzekeringspakket zit
  • Smartengeld
  • Huishoudelijke hulp
  • Telefoon-, porto- en reiskosten
  • Aanpassingen van auto of woonomgeving

Schadeberekening Personenschade

Personenschade verdelen we onder in Letselschade en Overlijdensschade.

Een zeer belangrijke schadepost bij letselschade wordt gevormd door het verlies van arbeidsvermogen (VAV) of van verdienend vermogen. Om personenschade te berekenen worden rekenmodellen gebruikt die voldoen aan de Audalet standaard. De kwaliteit van deze neutrale rekenstandaard wordt gewaarborgd door een deskundig College van Advies, waarin verzekeraars en belangenbehartigers van slachtoffers in gelijke mate zijn vertegenwoordigd. Bij de complexe berekeningen van letsel- en overlijdensschade wordt het softwareprogramma A-Letsel toegepast en het A-Letselrapport wordt gezien als de standaardrapportage voor personenschade.

Het Nederlands Rekencentrum Letselschade (NRL) is een compleet onafhankelijke organisatie, met experts en specialisten die deskundig de personenschade berekenen. Zij doen dit voor allerlei verschillende opdrachtgevers waaronder rechtbanken, advocatenbureau’s, bijstandsverleners etc. Via hun site vind je een 8 pagina lang pdf-document: de "Rekenwijzer Letselschade", waarin uitgebreide informatie als ook de gegevens die het NRL nodig heeft om een schadeberekening voor letsel- of overlijdensschade te maken.

Instituut Voor Berekening Letselschade: Een expertise- en rekenbureau die een geheel eigen rekenmodel ontwikkeld hebben. Ook zij gebruiken de Audalet standaard, maar hebben volgens eigen zeggen een verbeterde versie met zwevende peildatum, rentecontract en welvaartscorrectie. Deze drie laatste termen willen niets anders zeggen dan dat zij een verfijndere berekening uitvoeren van kapitalisatie, inflatie en rendement.

♦ Wil je zelf al vast een inzicht krijgen in de persoonsschade-berekening: op de website van Rekenvoorbeeld.nl vind je een grove Letselschade calculator.

Vinplan is een onafhankelijke organisatie die softwarematige berekeningsmodules voor het bank- en verzekeringswezen ontwikkeld. Op hun website vind je een Letselschade-calculator en Personenschade-calculator Pro. De eerste heeft een kosteloze internetversie.

Verjaring en verborgen letsel

In zijn algemeenheid geldt dat u niet eindeloos lang kunt wachten met het aansprakelijk stellen van een bepaalde partij. Het recht hebben op een schadevergoeding is onderhevig aan verjaring. Maar het kan best zijn dat u wel schade hebt opgelopen maar dat dat pas na lange tijd duidelijk wordt of gaat opspelen.

In principe is er een algemene verjaringstermijn van 20 jaar bepaald en vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek. Deze termijn is niet van toepassing bij verborgen letselschade, zoals bijv. bij het ontdekken van achtergebleven ziekenhuismateriaal na een operatie. Deze schade kunt u altijd melden.

Echter, voor bepaalde geldvorderingen is de verjaringstermijn teruggebracht naar 5 jaar. Dit geldt overigens ook voor het claimen na bekend worden van verborgen letselschade na de algemene verjaringstermijn van 20 jaar.

Voor diverse verjaringstermijnen en begrippen als vorderingsrecht en stuiting: Jurofoon website

Om dus zeker te zijn van uw recht op schadevergoeding is de meest veilige weg om in ieder geval altijd binnen een termijn van 5 jaar middels een aangetekende brief uw geleden schade aan te geven bij diegene die u verantwoordelijk houdt voor uw letselschade.

Om te voorkomen dat uw vordering verjaart kunt u ook aangetekend aanmaningen sturen, waarmee u de verjaringstermijn stopzet, oftewel gestuit wordt. Door stuiting start een nieuwe verjaringstermijn, die in principe net zo lang is als de oorspronkelijke, alleen niet langer dan 5 jaar.

Links

Praktische tips bij letselschade

Hoe krijg ik een schadevergoeding vanwege een beroepsziekte

Beroepsziekten, welke zijn officieel erkend



Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden