Hypotheekrente in 2012: gaat de rente stijgen

Als de hypotheekrente gaat stijgen

De hypotheekrente heeft een grote invloed op de hoogte van de maandlasten. Geregeld zou u moeten nakijken hoe het met uw hypotheekrente gesteld is. Nadat u een hypotheek heeft afgesloten is het handig om de hypotheekrente in de gaten te blijven houden. Als de hypotheekrente gaat stijgen in 2012, heeft dit grote gevolgen voor uw maandlasten. Een stijging van 1% kan de maandlasten met honderden euro's verhogen. Laat daarom uw rentevaste periode vastleggen, dit biedt meer zekerheid. Begin hier tijdig mee en maak een afspraak met uw hypotheekverstrekker om de hoogte van de rente vast te stellen en de lengte van de rentevaste periode.

Rentevaste periode: hypotheekrente voor langere tijd vastleggen

De looptijd is dertig jaar bij een reguliere hypotheek. Wanneer u een hypotheek gaat afsluiten maken u en de hypotheekverstrekker afspraken. De afspraken komen zwart op wit te staan in de hypotheekofferte. Dit betekent dat u, voordat u de hypotheek gaat afsluiten op de hoogte moeten zijn van de regels en voorwaarden. Belangrijk bij een hypotheek is de rentevasteperiode inzake de hypotheekrente. Met de bank maakt u een overeenkomst waarin de hypotheekrente en de duur van de rente worden vastgesteld. Over de hypotheekrente maakt u dus afspraken met de bank die in een overeenkomst komen te staan. Om niet steeds nieuwe afspraken te hoeven maken met de hypotheekverstrekker kunt u de hypotheekrente vast laten leggen voor een langere periode. Dit brengt zekerheid met zich mee als de rente tussentijds gaat stijgen, ondanks het feit dat dit wellicht duurder is.

Wat zijn de verwachtingen voor de hypotheekrente in 2012?

Er is veel te doen over hypotheekrente, gaat deze dalen of stijgen? Een hogere hypotheekrente ligt voor de hand, omdat het kabinet de baken verplicht om de kapitaalbuffers te vergroten en dit ergens uit opgebouwd moet worden. De kans is dus groot dat de hypotheekrente gaat stijgen in 2012. Een stijging van 1,5 procent voor 2012 is reeds gemeld in de nieuwsberichten. Anderzijds: banken houden nog steeds hoge marges aan. Er gaat onderzoek naar gedaan worden door het NMA. Wellicht dat de vaste opslag verlaagd gaat worden.

Hypotheekrente en maandlasten

Maandlasten stijgen als de hypotheekrente stijgt. Voorkom daarom, met het oog op de verwachte stijging van de hypotheekrente, dat uw rentevaste periode binnen enkele jaren gaat aflopen. Stel overleg met de bank niet uit, zodat u inzicht heeft in de mogelijkheden, de rentevaste periode kan openbreken. Maak dus afspraken voor een langere tijd gelden en voorkom hiermee in de toekomst een hogere stijging. Het kan zijn dat uw maandlasten door de nieuwe afspraken momenteel hoger worden, maar niet stijgen indien de rente gaat stijgen in de toekomst.

Stijging heeft gevolgen voor de maandlasten

Hypotheken zijn veelal afgesloten op basis van een maximale hypotheek. Dit heeft huiseigenaars zo wie zo al te hoge maandlasten gebracht, zeker in geval van scheiding (indien de hypotheek op twee salarissen werd afgesloten) of werkloosheid. Een stijging van de hypotheekrente van slechts 1% heeft een groot gevolg voor de maandlasten. Bij een hypotheek van 250.000 euro betekent dit een maandlast die bruto 208 euro stijgt.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden