Incassobureau

Het is voor een bedrijf belangrijk om de facturen op tijd voldaan te zien. Op deze manier kan een goede liquiditeit gewaarborgd worden en komt de onderneming op financieel gebied niet in de problemen. Daarnaast is het belangrijk om uiteindelijk alle betalingen te ontvangen om zo de winstgevendheid van het bedrijf niet in het geding te laten komen. Het kan echter voorkomen dat uw bedrijf te maken krijgt met een klant die weigert te betalen, of dit in ieder geval heel erg laat doet. Wanneer een betaling lang op zich laat wachten is het mogelijk om een incasso bureau in te schakelen. Met een incasso bureau kan er wat meer druk achter de betaling worden gezet om zo te proberen de klant er alsnog van te overtuigen dat deze maar beter binnen de gestelde termijn de betaling kan voldoen.

Uw irriteert zich vast aan klanten die consequent te laat of helemaal niet betalen? Terecht want volgens onderzoeken blijkt dat het aantal wanbetalers alleen maar toe aan het nemen is. Voornamelijk de MKB ondernemers zijn hier de dupe van, duidelijker nog: 25% van de faillissementen zijn te danken aan klanten die simpelweg gewoon niet betalen. U heeft vast van alles geprobeerd maar als dit niet resulteert in een betaling dan kunt u het beste een incassobureau inschakelen in plaats van een knokploeg langs te sturen. U wilt immers uw geld zien en emoties moet uw proberen buiten beschouwing te laten.

Verschil met een deurwaarder

Een incasso bureau is niet hetzelfde als een deurwaarder. Alhoewel veel mensen de termen min of meer door elkaar gebruiken zitten er grote verschillen tussen de twee. Het grootste en meest belangrijke verschil ligt in de bevoegdheden die beide partijen hebben. Een incasso bureau heeft geen wettelijke bevoegdheden en mag daarom geen ambtelijke handelingen uitvoeren. Onder deze ambtelijke handelingen vallen bijvoorbeeld het uitbrengen van een dagvaarding en het beslag leggen op de boelen of het loon van een klant die slecht of niet betaalt. Een deurwaarder heeft deze mogelijkheden tot zijn beschikking om de klant uiteindelijk te dwingen tot een betaling. In het meest extreme geval zal een huurovereenkomst kunnen worden opgezegd om de betalingsverplichting zo alsnog te kunnen voldoen. De schuldenaar zal door zo’n situatie dus op straat kunnen belanden.

Wanneer kan ik een incassobureau inschakelen om mijn vordering te innen?

Als uw klanten niet op tijd betalen of facturen niet volledig betalen. Vanaf kleine bedragen kunt u al terecht bij een incassobureau. En dit kan zeker de moeite lonen. Uit recentelijk onderzoek blijkt dat het Nederlandse bedrijfsleven per jaar 80 miljoen euro laat links liggen. Ook de kleine vorderingen lonen de moeite.

Kunnen vorderingen verjaren?

Ja een vordering kan verjaren, de gemiddelde termijn hiervoor is 5 jaar. Het is dus van groot belang dat u voor deze periode een incassobureau inschakelt. Vanzelfsprekend geldt: Hoe eerder u een incassobureau inschakelt hoe groter de kan op een succesvolle inning van de facturen.

Wat zijn de kosten bij een incassotraject?

Je ziet steeds meer incassobureaus op basis van no-cure-no-pay werken. De kosten worden op de oorspronkelijke factuur verhoogd en zullen dus op uw debiteur verhaald worden door het incassobureau. In de “Wet” staat vermeld dat de incassokosten redelijk moeten zijn tegenover het vorderbare bedrag en dat deze alleen in rekening mogen worden gebracht als deze ook daadwerkelijk gemaakt zijn. Vaak wordt er ook nog de wettelijke rente in rekening gebracht. Mocht het zover komen dat uw vordering voor de rechter moet komen dan worden er ook nog griffierkosten in rekening gebracht. Een handige site is incassobureau Kiezen. Op deze site kunnen ondernemers meerdere offertes aanvragen zo snel en gemakkelijk maximaal 4 offertes vergelijken.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden