Hoe wordt private equity ingezet

Inleiding

In dit artikel worden de verschillende vormen van private equity beschreven. Deze indeling geeft aan hoe, waarom en in welke situatie private equity wordt gebruikt.

Ontwikkeling van een onderneming

Vaak maakt een onderneming voor haar groei en ontwikkeling gebruik van financiering door derden. De financieringsbehoefte is echter afhankelijk van de fase waarin een onderneming zich bevindt. Dollinger (2003) vindt dat entrepreneurs moeten herkennen in welke levensfase hun onderneming zich bevindt. Op deze wijze kan er aan investeerders kenbaar worden gemaakt hoe de financiering specifiek kan bijdragen aan de ontwikkeling van de onderneming. Voor investeerders wordt het hierdoor inzichtelijker hoe hun kapitaal kan bijdragen in de verdere groei van de onderneming. Dit vergroot significant de kans dat de entrepreneur in haar financieringsbehoefte kan worden voorzien.

De geplaatste figuur toont de verschillende fasen van een onderneming aan. Deze figuur wordt door de Nederlandse participatiemaatschappijen gebruikt voor hun private equity investeringen. Een participatiemaatschappij is veelal gefocust op één of meerdere fasen uit deze figuur. Naast de ondernemingsfase is voor veel participatiemaatschappijen ook de branche waarin de onderneming opereert van belang. Een participatiemaatschappij investeert vaak alleen in branches waarin zij zich hebben gespecialiseerd.

De hierboven weergegeven fasen van een onderneming geven een vereenvoudigd beeld van de werkelijkheid. In het kort houden de fasen het volgende in:

Seed fase:

Is de fase waarin de onderneming financiering nodig heeft voor onderzoek, ontwikkelen en testen van haar nieuwe product/systeem alvorens over te gaan tot de daadwerkelijke opstartfase.

Start fase:

Tijdens de start fase heeft de onderneming financiering nodig voor haar productontwikkeling en marketing. De onderneming is net gestart en maakt nog geen winst.

Expansie fase:

De onderneming is gebaat bij financiering ten behoeve van groei. De onderneming wil bijvoorbeeld haar productiecapaciteit vergroten of markt- of productontwikkelingen doorvoeren. Het is mogelijk dat de onderneming nog geen winst maakt.

Vervangingskapitaal: Het (her)plaatsen van aandelen bij een andere investeerder.

Buyout:

Bij een buyout kan een verdeling worden gemaakt tussen een Management Buy Out (MBO) of een Management Buy In (MBI). Bij een MBO wordt de onderneming overgenomen door één of meerdere werknemers die een sleutelpositie (managementpositie) bezitten binnen de onderneming. Dit MBO team verwerft een x hoeveelheid van de aandelen. Dit kan een meerderheidspositie zijn. Voor de ontwikkeling en continuïteit van de onderneming is het van belang dat zij minimaal een aandelenbelang verwerven met een substantiële zeggenschapspositie. Van een MBI is sprake als de onderneming verkocht wordt aan één of meerdere personen buiten de onderneming die tevens het management gaan voeren. Een buyout wordt veelal gefinancierd met vreemd vermogen, dit wordt een Leveraged Buy Out (LBO) genoemd.

Tips

Kijk voor meer informatie ook bij andere artikelen over private equity. Bijvoorbeeld wat is private equity en wat is een Leveraged Buy Out.

Links

  • www.nvp.nl
  • www.dnb.nl
  • www.higherlevel.nl
  • www.abp.nl


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden